Annons

Per Gudmundson:Ebba Busch Thor behöver en gamechanger

Ebba Busch Thor talade i Almedalen på fredagen.
Ebba Busch Thor talade i Almedalen på fredagen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Under strecket
Publicerad

Jag såg Håkan Juholt kämpa för att klamra sig kvar vid partiordförandeposten. Jag såg Fredrik Reinfeldt kämpa för att behålla regeringsmakten. Jag såg Mona Sahlin kämpa för att rädda sitt personliga eftermäle. Men jag har aldrig sett en partiledare kämpa för det egna partiets hela existens.

Det är ovanligt att nya partier kommer in i riksdagen. Det är ännu mer ovanligt att partier åker ut. Ny Demokrati åkte ut 1994. Samma år kom Miljöpartiet tillbaka efter att ha trillat ur 1991.

Nu står Kristdemokraternas Ebba Busch Thor inför en strid på liv och död. Vinna eller försvinna.

Talet i Almedalen positionerar Kristdemokraterna som Socialdemokraternas motpol. Här finns naturligtvis en taktisk baktanke. Om S försöker få valet att handla om välfärden, så finns det röster att hämta på att vara motståndare.

”Statsminister Stefan Löfven sade i går att han vill att årets val ska vara en folkomröstning om välfärden. Och jag säger: Gärna för mig! Bring it on!”

Ebba Busch Thor är tuff. Det märks inte på henne att det är en ödesstund. Hon äger scenen. Hon vet hur man hanterar en publik.

Annons
Annons

Men publiken i Almedalen är uttunnad. Politikerveckan går mot sitt slut. Många har åkt hem.

Traditionella kristdemokratiska familjeaktiviteter, som hoppborg och fika, tycks inte räcka för att locka allmänheten.

Ebba Busch Thor tar till ett lika klassiskt KD-trick i Almedalssammanhang: det lite udda utspelet. Det har blivit många genom åren. Skoluniform, verklighetens folk, JAS-plan mot IS... Nu vill KD höja lönerna i vården för dem som jobbar under de svårbemannade semesterveckorna.

Det är inget förslag som får folk att rusa till valurnorna, precis. Men det visar att KD har nya idéer på välfärdsområdet, om nu valet ska handla om det.

Med opinionssiffror stadigt under spärrgränsen och bara tre månader fram till valet är läget kritiskt. KD har inte lyckats lyfta av egen kraft – inte ens med tungviktare som gamla SVT-ankaret Lars Adaktusson på valsedeln – och tycks heller inte kunna attrahera stödröster på samma sätt som tidigare.

Stödröster har räddat partiet förr. I valet 2010 kom mer än hälften (!) av KD:s röster från moderater, har statsvetenskaplig forskning visat. Men samma forskning har också pekat på att det tycks finnas två avgörande faktorer för att få stödröster: partiet ifråga måste ha spärrgränsen inom räckhåll, och partiet måste uppfattas som viktigt för en framtida regeringsbildning.

Så ser det inte ut i år. KD ligger under 3 procent i de flesta mätningarna. Och möjligheten att avsätta Stefan Löfven hänger inte lika mycket på KD som på Sverigedemokraterna.

Saker kan förstås hända. Något som förändrar dynamiken i valrörelsen. Det kan bli en förnyad debatt om tänkbara regeringskoalitioner, exempelvis. Då skulle KD på ett annat sätt kunna säga att de är avgörande för att få till stånd en ny regering.

Annons
Annons

Såhär: Några timmar innan Ebba Busch Thors tal i Almedalen kom Sentio med en ny opinionsmätning för tabloida webbtidningen Nyheter idag, där KD ligger klart över spärren och där Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna skulle nå majoritet i riksdagen. Ett dylikt scenario skulle kanske kunna väcka en ny kategori av stödröstare. Men en sådan regering är osannolik. Dessutom har juli-mätningar historiskt sett låg trovärdighet, på grund av semestertidernas påverkan på svaren. Och då har vi inte ens kommit in på det riskabla i att yttra att man eventuellt skulle kunna tänka sig en parlamentarisk majoritet framförhandlad med SD. Otänkbart, men i teorin en gamechanger.

Det ser alltså mörkt ut för Ebba Busch Thor.

Det är synd, eftersom hon är en naturbegåvning, ett stjärnskott, en urkraft vad gäller karisma. ”Kvällens politiska naturbarn”, som förre partiledaren Alf Svensson presenterade henne inför talet.

Möjligen är det där det fallerar.

”Kristdemokraterna är de äldres röst i svensk politik” heter det i Almedalen.

Ebba Busch Thor må vara ett underbarn. Men ett underbarn är fortfarande ett barn, och kristdemokratiska väljare kanske hellre ville ha en ålderman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons