Annons

”Ebba Grön-modellen fungerar inte längre”

Kan januariavtalet hjälpa svenska entreprenörer att frodas? Tveksamt, enligt företagsgruppen Serendipitys grundare Saeid Esmaeilzadeh, som menar att även tidigare regeringar lovat guld och gröna skogar – men misslyckats med att leverera.

Under strecket
Publicerad

Serendipitys grundare Saeid Esmaeilzadeh.

Foto: Lars Pehrson

Serendipitys grundare Saeid Esmaeilzadeh.

Foto: Lars Pehrson
Serendipitys grundare Saeid Esmaeilzadeh.
Serendipitys grundare Saeid Esmaeilzadeh. Foto: Lars Pehrson

Staten och kapitalet, den där Ebba Grön-modellen, fungerar inte längre.

Sverigemodellen, som främjar storföretag och storindustrier, har halkat efter när det kommer till teknik och entreprenörskap. Det menar företagsgruppen Serendipitys medgrundare Saeid Esmaeilzadeh.

– Staten och kapitalet, den där Ebba Grön-modellen, fungerar inte längre. Det har skett alldeles för mycket inom teknik och samhällsstrukturer. Politik och skattesystem måste anpassa sig till förändringen.

Saeid Esmaeilzadeh menar att dagens skattesystem gynnar stora företag, medan mindre aktörer missgynnas, och han hoppas att en ny regering kan ta tag i problemet.

– Jag förstår att systemet ser ut som det gör, men det är förlegat. Vi måste anpassa oss till den verklighet vi lever i.

Annons
Annons

Hur kan en ny regering påverka det svenska näringslivet?

– Både den förra regeringen och alliansregeringen innan hade möjlighet att göra mycket för näringslivet, men misslyckades med det. Så jag är inte jätteförhoppningsfull när det kommer till den punkten, säger Esmaeilzadeh och fortsätter:

– Den senaste rödgröna regeringen lovade en hel del reformer och slog på den stora trumman, men det bidde ju bara en tummetott till slut, av det mesta.

Hur ser du på regeringslösningen mellan S, L, MP och C som nu verkar gå igenom?

– Framförallt är det bra att det kommer en regering på plats, och att inget utrymme ges åt ytterpartier som SD och Vänsterpartiet. I en värld som blir allt mer polariserad är det viktigt att vi söker oss mot konsensus igen.

Jag ser gärna fokus på att försöka få till stora ekonomiska reformer och frågor som driver en bättre miljö för entreprenörer.

Januariavtalet behöver viss hjälp från Vänsterpartiet för att ta sig igenom fredagens statsministeromröstning, men Esmaeilzadeh menar att nya överrenskommelser snarare kommer att luta högerut än åt vänster.

– I och med att C och L har haft ett nära samarbete i många frågor med M tidigare så både tror och hoppas jag att en sådan regering söker samarbete med dem snarare än med Vänsterpartiet.

Vilka frågor hoppas du att den nya regeringen driver?

– Centerpartiet har ju drivit frågor om entreprenörskap och fokus på mindre städer, vilket jag ställer mig positivt till. Jag ser gärna fokus på att försöka få till stora ekonomiska reformer och frågor som driver en bättre miljö för entreprenörer, säger Saeid Esmaeilzadeh.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons