Annons

Ebolaläkare tvingas gömma sig – efter väpnade attacker

Läkare i det eboladrabbade Kongo-Kinshasa tvingas dölja sina identiteter för att inte bli utsatta för våld.
Läkare i det eboladrabbade Kongo-Kinshasa tvingas dölja sina identiteter för att inte bli utsatta för våld. Foto: Al-hadji Kudra Maliro/TT/ NTB

De vita rockarna har bytts ut mot vardagskläder, sjuktransporten mot anonyma mopeder. Trots att ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa förvärras tvingas läkare dölja sina identiteter för att inte utsättas för våld.

Under strecket
Publicerad

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på ett möte i FN om ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa.

Foto: Martial Trezzini/TT/NTB Bild 1 av 1

I augusti i fjol bröt ebolautbrottet ut i det fattiga, centralafrikanska landet Kongo-Kinshasa. Hittills har över 1 100 människor dött och situationen ser bara ut att bli värre, enligt The Washington Post.

Trots att utbrottet är långt ifrån under kontroll nekar många till att få hjälp, eftersom utbredd desinformation lett till misstro bland befolkningen. Väpnade grupper har dessutom attackerat sjukhus som tvingats evakuera patienter och personal. Hittills har 119 attacker mot hälsoarbetare rapporterats, enligt Världshälsoorganisationen WHO. 85 personer har skadats eller dödats i attackerna.

– Våra arbetare måste ljuga om att de inte är läkare för att kunna behandla människor, säger Tariq Riebel, räddningschef för den internationella hjälpgruppen IRC, till The Washington Post.

I en attack på ett sjukhus i april dödades en kamerunesisk epidemiolog i staden Butembo, ett av de tätast eboladrabbade områdena. Mordet fick hundratals läkare och sjuksköterskor att demonstrera på gatorna runt om i staden – med hot om strejk om säkerheten inte höjdes.

Annons
Annons

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på ett möte i FN om ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa.

Foto: Martial Trezzini/TT/NTB Bild 1 av 1

Men i stället för att det blev säkrare följde en rad andra attacker. En grupp från WHO attackerades i början av maj efter att ha begravt ett ebolaoffer. Fem dagar senare stormade ett dussintal soldater ett område där många hälsoarbetare bor.

Räddningschefen Tariq Riebers berättar hur hans personal tvingats avbryta behandlingar för att ta skydd från olika skottlossningar.

– Läkarnas nya strategi är att vara så diskreta som möjligt, säger han.

De vita rockarna har bytts ut mot vardagskläder, sjuktransporten mot anonyma mopeder.

– Och när de försöker hitta bostäder säger vissa att de är advokater.

25-åriga Archippe Kamuha bor i nordöstra Kongo-Kinshasa. Hon berättar för The Guardian att hon aldrig skulle gå till läkaren, även om de klassiska symptomen skulle visa sig: Kräkningar, diarré eller utslag.

– Om jag går till ett behandlingscenter så dör jag, säger hon till tidningen.

 WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på ett möte i FN om ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa.
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på ett möte i FN om ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa. Foto: Martial Trezzini/TT/NTB

Rykten och desinformation– som att ebola bara är ett påhitt för att tjäna pengar – är vanliga enligt The Guardian. En undersökning som publicerades i mars i år visar att var fjärde person i östra Kongo-Kinshasa misstror att sjukdomen ens existerar.

– Hälsoarbetare vill bara tjäna massor med pengar, de vill inte att viruset ska försvinna, säger 27-åriga Aimee Lwanzo från staden Butembo, till The Guardian.

– Jag litar inte på dem. De vill rädda pengarna, inte kongolesiska liv, tillägger han.

Ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa konstaterades i augusti 2018. Det var den tionde gången sedan 1976 som ebola upptäcktes i landet. Fram till mitten av maj hade 1 136 personer dött. Utbrottet är inte under kontroll och de senaste veckorna har smittspridningen ökat i tempo.

”Det är en tragedi att vi har alla teknikaliteter för att hindra ebolan, men fram tills attackerna inte stoppas kommer det vara väldigt svårt att få ett slut på utbrottet”, skriver WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons