Annons

Nya ebolautbrottet ”ännu svårare” – trots vaccin

Hälsoarbetare marscherar i östra Kongo i april, efter flera dödliga attacker mot läkare i området.
Hälsoarbetare marscherar i östra Kongo i april, efter flera dödliga attacker mot läkare i området. Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP

Trots vaccin så är ebola-viruset nästan lika svårt att stoppa som under 2015–2016 eftersom utbrottet sker mitt i en väpnad konflikt.

– Det är en ännu svårare situation i Kongo-Kinshasa, säger Sveriges ambassadör för global hälsa Anders Nordström.

Under strecket
Publicerad

Våldsamheter har komplicerat arbetet med den näst dödligaste ebolautbrottet någonsin. Här tar polisen skydd bakom en sjukhusskylt.

Foto: Al-Hadji Kudra Maliro/TT/ NTB Bild 1 av 1

Han är precis hemkommen från en resa till områdena Kinshasa, Butembo och Goma i det centralafrikanska landet Kongo-Kinshasa. Anders Nordström reste dit på uppdrag av FN för att skaffa sig en bättre bild av ebolautbrottet som tog fart i augusti i fjol och hittills har skördat över 1300 liv.

– Utbrottet i Västafrika 2015–2016 paralyserade hela länder. Men den här gången är det ännu svårare och ännu mer komplicerat, säger Nordström som under det förra utbrottet var chef för WHO-kontoret i Sierra Leone.

Varför är det extra svårt att få bukt på utbrottet i Kongo-Kinshasa?

– Det har varit väpnade konflikter, mycket våld och dödandet i området i 20–30 år tillbaka. Det pågår hot och upprepade attacker mot de som jobbar vilket försvårar och försenar processen när de hela tiden måste ta hand om skadade i stället för sjuka.

Ett av de mest drabbade områdena är dessutom ett av regeringens oppositionsfästen, tillägger han.

– Därför finns det mängder av rykten om att ebolan bara är ett påhitt från regeringen, ett sätt att straffa personerna i provinsen.

Annons
Annons

Våldsamheter har komplicerat arbetet med den näst dödligaste ebolautbrottet någonsin. Här tar polisen skydd bakom en sjukhusskylt.

Foto: Al-Hadji Kudra Maliro/TT/ NTB Bild 1 av 1

Varför vill många inte gå till läkaren trots att de har symptom på ebola?

– Det finns finns flera anledningar till varför det blivit så. Dels saknar många tillit för hälso- och sjukvårdssystemet, man tror mer på den traditionella mediciner.

– Men man är också rädd för att ge sig tillkänna, eftersom det går rykten som säger att om du väl tar in på ett behandlingscenter – så kommer du inte ut igen. Vilket ju delvis stämmer eftersom dödligheten ligger på 60 procent. Men om man kommer in tidigt har man en betydligt större chans att överleva.

Finns det risk att ebolan sprider sig till Europa och Sverige?

– Nej, det finns ingen risk att det sprids till andra delar av världen. Däremot kan det spridas till de närliggande länderna Uganda och Rwanda, men de har en ganska bra beredskap så vi ser ingen risk för större utbrott.

Våldsamheter har komplicerat arbetet med den näst dödligaste ebolautbrottet någonsin. Här tar polisen skydd bakom en sjukhusskylt.
Våldsamheter har komplicerat arbetet med den näst dödligaste ebolautbrottet någonsin. Här tar polisen skydd bakom en sjukhusskylt. Foto: Al-Hadji Kudra Maliro/TT/ NTB

Vad behövs för att få bukt på problemet?

– Det absolut viktigaste är säkerhetsläget: att skapa zoner som är trygga för de som går ut med vaccinationer och hitta dem som är smittade så att man kan evakuera och bryta smittkedjan.

– Man har redan lyckats vaccinera 26 000 personer och det arbetet måste fortsätta. Man förhandlar också med de väpnade grupper som finns i området för att få tillgång till människor – både med traditionella ledare och de som står bakom de mindre kriminella gängen. Jag tror att man successivt kommer att kunna jobba sig igenom området på det sättet, men det är svårt.

Hur lång tid kommer det att ta innan det är löst?

– Det är omöjligt att säga. Men någonstans mellan tre- till nio månader till kanske. En sak som är bättre i det här utbrottet jämfört med i Västafrika är att man faktiskt har ett riktigt vaccin den här gången. Men där finns det också en misstro och rykten om att man får ebola genom att ta vaccinet.

Hur har Sverige engagerat sig i frågan?

– Sverige är stora bidragsgivare till de största aktörerna på plats: WHO, Unicef och FN. Svenska regeringen har alldeles nyligen också gått in med ytterligare 40 miljoner kronor till WHO. Sedan har vi en ambassad i Kinshasa som för dialoger med regeringen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons