Annons

Gripen svensk i Ecuador har släppts

Den svenske programmeraren Ola Bin efter domstolsförhandlingar i Ecuadors huvudstad Quito.
Den svenske programmeraren Ola Bin efter domstolsförhandlingar i Ecuadors huvudstad Quito. Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Den svenske programmeraren Ola Bini, som har hållits frihetsberövad i Ecuador sedan i april, har släppts. Men han får inte lämna landet under den fortsatta brottsutredningen.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Ola Bini kommer släppas fri

Beskedet om frigivandet kom efter domstolsförhandlingar i Ecuadors huvudstad Quito sent på torsdagen. Svensken hade begärt en så kallad Habeas corpus-förhandling, vilket innebär att myndigheterna ska redovisa på vilka grunder som han står anklagad.

Begränsad rörelsefrihet

Bini skrevs ut från fängelset tidigt på fredagsmorgonen svensk tid. Men hans rörelsefrihet är begränsad och han kommer inte att tillåtas lämna landet under den fortsatta rättsprocessen.

– Men nu kan han vara på utsidan av fängelset och hjälpa till med sitt eget försvar på ett annat sätt. Och att slippa de eländiga förhållandena i fängelset är också skönt naturligtvis, säger Ola Binis pappa, Dag Gustafsson.

Bini mår efter omständigheterna bra, men har blivit påverkad av de två månaderna i fängelset och kommer att behöva tid för att återhämta sig, enligt Dag Gustafsson.

– Samtidigt har han gnista och försvarsvilja att fortsätta tillsammans med sin advokat att driva den här saken till sitt slut, säger han.

Välkommet besked

För familjen var beskedet om frisläppandet både oväntat och välkommet.

– Det blir en bra midsommar för våran familj. Det var den bästa present man kunde få, säger Dag Gustafsson till TT.

UD bekräftar att svensken inte längre behöver sitta fängslad men att hans rörelsefrihet är begränsad medan brottsutredningen pågår.

Ecuadors inrikesminister har tidigare uppgett att svensken är misstänkt för dataintrång. Han frihetsberövades den 11 april, samma dag som brittisk polis grep Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons