Annons

Edward Blom: Svenskt firande dör ut med Google

Elektroniska kalendrar som Google märker vare sig ut namnsdagar eller icke-röda bemärkelsedagar som askonsdagen eller skärtorsdagen. ”Det handlar om att lära sig om sina förfäder vanor och vårt kulturarv”, säger Edward Bloom, kulturhistoriker och gastronom.

Under strecket
Publicerad

Edward Blom under repetitionerna inför Melodifestivalen 2018.

Foto: Peter Wixtröm/TT Bild 1 av 1

Edward Blom under repetitionerna inför Melodifestivalen 2018.

Foto: Peter Wixtröm/TT Bild 1 av 1
Edward Blom under repetitionerna inför Melodifestivalen 2018.
Edward Blom under repetitionerna inför Melodifestivalen 2018. Foto: Peter Wixtröm/TT

Varför ska vi uppmärksamma gamla högtider som exempelvis Mickelsmäss?

– Just Mickelsmäss är ju roligt för att det har med skörd att göra, en del skördefester och grönsaksmarknader ligger därför vid denna tid. Det var en viktig märkesdag i gamla Bondesverige och därför roligt att folk påminns om det.

– Men, det finns förvisso andra dagar som kanske berör oss ännu mer. Att den kristna fastan pågår mellan askonsdag och långfredag kan ju vara intressant även för icke-kristna att känna till och när vårdagjämningen infaller tror jag att alla vill veta. För att inte tala om när man ”måste” äta våfflor, kräftor eller semlor.

Jag tycker det är fruktansvärt tråkigt att Google varken har med namnsdagar eller alla dessa icke röda bemärkelsedagar.

Annons
Annons

– Det handlar om att lära sig om sina förfäders vanor och vårt kulturarv, men också att om få uppleva den glädje när alla äter samma sak eller på annat sätt ägnar sig åt samma traditioner vid samma tillfälle: En privat fest i alla ära, men julafton eller midsommar är något mycket mer speciellt.

Vad tycker du om att dessa högtider inte finns med i elektroniska kalendrar som många använder sig av i dag?

– Jag tycker det är fruktansvärt tråkigt att Google (och övriga elektroniska kalendrar) varken har med namnsdagar eller alla dessa icke röda bemärkelsedagar. Ännu för tio, femton år sedan hade i princip hela vår befolkning pappersalmanackor som man tittade i dagligen med denna information. Man visste när det var val till riksdagen, samisk nationaldag, årets kortaste dag eller Bartolomeusdagen (då man till exempel ska skörda malörten om man ska göra besk). Men i och med att folk istället började använda elektroniska kalendrar föll allt detta i glömska. Även namnsdagsfirandet håller på att dö ut på grund av detta.

Vilken är din favorit av dessa ”hotade” högtider?

– Mårtensafton (Mårten Gås) är ju en härlig högtid. Jag uppskattar både helgonet som är knutet till dagen och traditionen att äta gåsmiddag. Att äta gås och dricka det nya röda vinet denna dag är en allmäneuropeisk tradition, medan man i Sverige äter en mycket speciell trerättersmiddag med svartsoppa (av gås), gåsstek med traditionella tillbehör samt spettekaka eller skånsk äppelkaka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons