Annons

Janerik Larsson:EES-avtalet, Norge och Storbritannien

Stortinget i Oslo
Stortinget i Oslo Foto: Kallestad, Gorm

Hva er EØS-avtalen og hvorfor er den så viktig for norske bedrifter og arbeidsplasser? Det är rubriken på en kurs som den norska marknadsliberala tankesmedjan Civita inbjuder till. Den är särskilt inriktad på att ge svar till unga politiker.

Under strecket
Publicerad

Det är nog en och annan svensk som skulle ha nytta av att sätta sig in i EES-avtalet eftersom det är ett sätt att hantera ett lands relation till EU utan medlemskap. Det gäller kanske särskilt Brexit-debattörer.

När Storbritannien röstade om sitt EU-medlemskap 2016 fanns hela tiden EES-avtalet närvarande som en möjlighet. Det var och är ett sätt att hantera relationen till EU för ett land som Norge som i två folkomröstningen (1972 och 1994) sagt nej till medlemskap.

EES-avtalet är givetvis inte ett helt okomplicerat sätt att hantera relationen mellan Norge och EU. Här en artikel som ger en inblick.

Flera partier på Stortinget vill lämna EES: SV, Senterpartiet och Rød.

Inom näringslivet finns en betydande oro för den politiska kritik som riktas mot ESS-avtalet. Näringslivsorganisationen Virke har nyligen släppt en rapport med detta budskap: Norge kan tape 48 milliarder kroner bare det første året ved å gå ut.

Sannolikheten att Storbritannien nu skulle bli EES-medlem torde dock inte vara så stor men just nu är väl inget helt otänkbart.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons