Teckning av 19-åringen från sommarens rättegång och ASAP Rocky i Globen.
Teckning av 19-åringen från sommarens rättegång och ASAP Rocky i Globen. Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT & Jessica Gow/TT

Livet efter ASAP Rocky: på hemlig ort – vågar inte gå ut

För ASAP Rocky blev veckans spelning i Globen en triumfatorisk återkomst. För brottsoffret i sommarens stora bråk är verkligheten en helt annan.

Uppdaterad
Publicerad

Det stökiga slagsmålet vid Hötorget förändrade livet för en amerikansk rapstjärna – och för en tonåring från Afghanistan med uppehållstillstånd i Sverige.

På filmerna som spreds över världen, dissekerades i en rättegång och kommenterades av alla från Donald Trump och Kim Kardashian till Leif GW Persson, syns rapstjärnan ASAP Rocky och några av hans livvakter diskutera med två unga killar. Diskussionen urartar i bråk. Det hela är oregelbundet, hackigt, svårtolkat – som ett gatuslagsmål ofta ter sig i verkligheten.

I förhör efteråt berättar Rakim Mayers vakter och vänner att de försökte lämna platsen med hjälp av en Uber eller med elscooter, men att apparna i deras mobiler krånglade. Allt är mycket samtida. Misshandeln vid Hötorget blir snabbt en global nyhet, och även en statsangelägenhet.

Alla pratar om fallet den sommaren: den märkliga maten som Mayers serveras i häktet, demonstrationerna på Kungsholmen för att få honom fri, Donald Trump som vädjar till Stefan Löfven att släppa den amerikanske medborgaren ur Kronobergshäktet i Stockholm.

En mängd amerikanska kändisar uttalar sitt stöd för Mayers. Direkt efter rättegången lämnar han landet i privatplan.

Det var minst sagt långtgående spekulationer om min klient. Och det blev uppenbart att många hade fel

Han och två vänner fälls sedan för misshandel, alla tre får villkorlig dom utan samhällstjänst och ska betala ett skadestånd på 12500 kronor. Tingsrätten skriver att man anser att ”det är bevisat att de tilltalade misshandlat målsäganden med slag och sparkar när han låg ned. Artisten har därutöver kastat målsäganden till marken och stampat honom på armen”. Ingen av parterna överklagar domen.

Annons
I onsdags uppträdde ASAP Rocky i Globen – på en bur som skulle representera Kronobergshäktet där han tillbringade en månad i somras.
I onsdags uppträdde ASAP Rocky i Globen – på en bur som skulle representera Kronobergshäktet där han tillbringade en månad i somras. Foto: Jessica Gow/TT

Knappt fyra månader senare inleds stjärnans spelning i Globen med ett röstmeddelande från Kronobergshäktet. ASAP Rocky klättrar upp på en gallerbur i Globen. Under honom dansar femton vältränade ”interner”. Utanför säljs merchandise som liknar fångkläder – 750 kronor för ett par gröna mjukisbyxor.

Mayers återvänder till Sverige med ett slags teateruppsättning om den skruvade mediestormen. Sedan rättegången har han kommenterat fallet flera gånger. Han har bett om att få donera designade kläder till häktet han satt i och även ansökt om att få göra en spelning där, med eget kamerateam närvarande.

Aftonbladet kallar spelningen ”en ovanligt lyckad och skamlös pr-kupp” medan Dagens Nyheter är mer positiva. ”ASAP Rockys strävan att hjälpa verkar genuin” skriver DN:s recensent efter spelningen, och stjärnan kallas ”hiphopens Martin Schibbye”.

Annons
ASAP Rockys karriär är i dag är lika mycket baserad på hans status i modevärlden som hans musik.
ASAP Rockys karriär är i dag är lika mycket baserad på hans status i modevärlden som hans musik. Foto: Rick Davis /AP

I en videointervju med den amerikanska skvallersajten TMZ säger Mayers att han träffade många ”som liknade mig” i häktet. Han talar om alla flyktingar som inte har samma stöd som han som kändis har i sådana situationer, och nämner att han vill donera pengar till FARR – Flyktingsgruppernas riksråd, en svensk förening som jobbar med flyktingars rättigheter. Dagen efter spelningen i Globen berättar organisationen att man ska få en ännu ej fastställd summa. Ordföranden Sara Edvardson Ehrnborg säger till SvD att man haft ett ”varmt möte” med rapparen i anslutning till spelningen.

Det var han och jag, och advokaten, på en sida. Resten av världen på den andra.

Från scenen i Globen hänvisar ASAP Rocky till det budskap han uttryckt de senaste månaderna: han stödjer personer som bor i förorter, flytt krig eller sitter i fängelser.

Annons
Teckning av den 19-årige målsäganden och ASAP Rocky, från sommarens rättegång.
Teckning av den 19-årige målsäganden och ASAP Rocky, från sommarens rättegång. Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

En av de som flytt till Sverige under de senaste åren är det 19-åriga brottsoffret. Sedan 2016 har han permanent uppehållstillstånd i Sverige.

I sommarens medierapportering drogs 19-åringens tidigare domar för narkotikabrott, misshandel och snatteri fram i ljuset, efter att bland andra riksdagsledamoten Hanif Bali twittrat om dem. Tidningen Expressen publicerade artiklar och krönikor om den målsägandes bakgrund, trots att det är högst ovanligt att medier fokuserar på sådant.

Under den hetsiga debatt som följde bemötte advokat Magnus Strömberg det som skrevs om hans klient. Strömberg ville i stället berätta om någon som mådde dåligt av den globala spridning nyheterna fått. En ung man vars skärskador på armarna efter misshandeln hindrade honom att utföra sitt arbete som diskare.

Annons

Den här ASAP, han åkte ju inte hem som en brottsling, utan mer eller mindre som en hjälte. Han var bara här och vände.

Några dagar innan ASAP Rocky återvänder till Sverige når SvD Magnus Strömberg. Han suckar när sommaren kommer på tal.

– Det var minst sagt långtgående spekulationer om min klient. Och det blev uppenbart att många hade fel. Det finns en del auktoriteter på brottsmål som har yttrat sig och sedan fått justera sina åsikter, och det kanske kan vara en lärdom det här, att det är bra att ha ett kritiskt förhållningssätt. Det måste finnas gränser för hur långtgående spekulationer man ägnar sig åt utan rationell grund.

Strömberg anser att fokuset på hans klients tidigare liv var kränkande.

– Sedan kan man konstatera om man tittar på domen, att naturligtvis så hade detta med hans bakgrund ingen betydelse. Ingen alls.

Strömberg beskriver målet som ”relativt okomplicerat” rent juridiskt. Det som skedde i offentligheten blev svårare att hantera.

– Det är klart att min klient blir orolig när USA:s president, världens mäktigaste person, börjar uttala sig om honom. Då blev det min uppgift att förklara det svenska rättsystemet, att berätta att det faktiskt inte påverkas av att en president uttalar sig på det här sättet.

Annons

19-åringens gode man är en pensionär som inte vill att vi publicerar hans namn. Här kallas han ”Lars”.

– De andra, de hade en hel stab, säger Lars.

– Det var han och jag, och advokaten, på en sida. Resten av världen på den andra. Trumps inblandning gjorde det inte bättre, om man säger så.

Han sa att det enda han kände till om Sverige innan var arkitekturen och klädmärket Acne.

Lars tycker att bilden av 19-åringen är missvisande.

– Jag har varit med den här grabben i fyra år. Han har gjort en del mindre dumheter, men varför man överhuvudtaget fokuserar på ett brottsoffers historia förstår jag inte.

– Och den här ASAP, han åkte ju inte hem som en brottsling, utan mer eller mindre som en hjälte. Han var bara här och vände.

ASAP Rocky på väg från lyxhotellet på Östermalm till Fryshusets skola i Husby i onsdags.
ASAP Rocky på väg från lyxhotellet på Östermalm till Fryshusets skola i Husby i onsdags. Foto: Marcus Ericsson/Aftonbladet/TT
Annons

Vid lunchtid innan spelningen gör ASAP Rocky ett oannonserat besök på Fryshusets grundskola i Husby.

Härifrån lägger han upp filmer på Instagram där han hävdar att ”alla från förorten” är välkomna att gå in gratis på spelningen i Globen, vilket skapar allmän förvirring under några timmar, tills posterna tas ned. Några lyckas dock boka gratisbiljetter via nätet.

Den stora drömmen är att bli VVS-montör och få leva ett riktigt Svenssonliv.

Alla elever har samlats i matsalen utan att veta vad som ska hända. Under stort jubel ställer sig Mayers framför eleverna och förklarar att han ville ”se Sveriges förorter” med egna ögon. Han berättar att han var chockad under sin tid i svenskt häkte – eftersom han bara mötte personer med invandrarbakgrund där.

– Han sa att han knappt visste att det fanns svarta i Sverige, berättar en tonåring som var där.

– Han sa att det enda han kände till om Sverige innan var arkitekturen och klädmärket Acne.

Mayers besöker även en musikstudio och Folkets Hus i Husby, där han diskuterar förhållanden i svenska fängelser med en annan grupp elever.

Annons

– Han berättade hur häktet var, att man kan sitta där utan att veta något nästan, att det var en chock för honom. Men han höll sig bra och proper. Inga svärord eller så. Sen delade han ut biljetter till alla, säger tonåringen.

– Jag gick in på Instagram, som jag alltid gör, och såg att ASAP delade ut biljetter. Han räddade mig, jag hade ingen CSN kvar. Nu fick jag de här två för 22 kronor, säger Franco, 19, från Stockholm.
– Jag gick in på Instagram, som jag alltid gör, och såg att ASAP delade ut biljetter. Han räddade mig, jag hade ingen CSN kvar. Nu fick jag de här två för 22 kronor, säger Franco, 19, från Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

 

– ASAP Rocky har lite mer karaktär, han är charmig bara. Ida, Evelin, Olina och Nellie väntar utanför Globen inför spelningen.
– ASAP Rocky har lite mer karaktär, han är charmig bara. Ida, Evelin, Olina och Nellie väntar utanför Globen inför spelningen. Foto: Tomas Oneborg

 

På konserten i Globen såldes kläder specialgjorda för kvällens spelning.
På konserten i Globen såldes kläder specialgjorda för kvällens spelning. Foto: Jessica Gow/TT
Annons

ASAP Rocky har länge varit en av de mest intressanta stjärnorna på den amerikanska rapscenen. Som allra hetast var han för ett knappt decennium sedan, runt sitt genombrott och första album, då han ledde en ny våg av rap från Harlem, New York – med en fot i klassisk gangsterestetik och den andra på modevärldens galor. Som ung levde han med sin mamma på gatan och sålde droger för att överleva, något han också berättat att han suttit i fängelse för.

De senaste åren i rampljuset har han i stället tillbringat i ett slags kändisvärld, som modeikon och pojkvän till Kendall Jenner (halvsyster till Kim Kardashian) och i samarbeten med popartister som Lana Del Rey och producenten Skrillex.

Det finns de som går på honom och menar: ”du har ställt till det för oss”.

En modern popstjärna som ASAP Rocky använder privatlivet som en självklar del av sitt kändisskap, all uppståndelse blir en del av den egna berättelsen. När han återvänder till Stockholm gör han det inte med en ny singel eller skiva, utan med en samling budskap och påståenden som bygger vidare på sommarens kanske största nyhetshändelse i Sverige.

Annons

Filmerna från den stökiga situationen på Hötorget har fått stor spridning –förmodligen mycket på grund av att de i sin tafflighet känns så autentiska, som något hämtat rakt ur ett Instagramflöde. ASAP Rocky förstår att det är i den världen som dagens stjärnor skapas, och har de senaste åren verkat mer intresserad av att framhålla sin kändissstatus än sin tidigare roll inom hiphopgenren.

Han är rädd och känner att han inte kan röra sig som han vill.

Samtidigt fungerar Mayers egen bakgrund mycket bra i ett bredare offentligt sammanhang. Det märks på genomslaget varje gång han talar om personer i förorter, eller ”the slums”, som han kallade Husby i sitt inlägg på Instagram.

Efterspelet för 19-åringen sker bortom rampljuset. Efter sommarens uppmärksamhet lever han på hemlig ort. Han har tidigare haft personskydd från polisen. Han har tvingats byta boende och sluta på sitt jobb.

Hans gode man Lars beskriver en situation där 19-åringen helst inte lämnar sin lägenhet, då han blivit igenkänd och trakasserad på gatan. Lars uppger att det handlat om både fysisk misshandel och trakasserier på sociala medier.

Annons

– Det har blivit en social skygghet. Han är rädd och känner att han inte kan röra sig som han vill. Nu går han sista året på gymnasiet. Det var tungt i början efter all publicitet, men han klarar av det nu.

– Den stora drömmen är att bli VVS-montör och få leva ett riktigt Svenssonliv.

Något som tagit extra hårt på 19-åringen är, enligt Lars, den ilska han mött från sina egna landsmän – andra ensamkommande afghaner som menar att 19-åringens slagsmål med ASAP Rocky sätter hela gruppen i dåligt ljus. Man menar att han förstört deras rykte och försvårat en redan utsatt situation för afghaner som grupp i Sverige.

– Det finns de som går på honom och menar: ”du har ställt till det för oss”, säger Lars.

– Det har tagit extra hårt. Han står i mitten här, får smällar från höger och vänster. De andra unga killarna läser i tidningar och på nätet att han fått ett fantastiskt skadestånd, men det fick han ju inte. Allt det här har fått en global spridning som blev ganska hemsk.

Lars har följt 19-åringen sedan han kom till Sverige för fyra år sedan. I dag är han ”god man på övertid”, som han kallar det.

Annons

– Det stöd han har i dag, det är väl egentligen jag.

Han anser att 19-åringen faller mellan stolarna, att han inte får den hjälp han behöver av svenska myndigheter.

– Det här passar liksom inte in i excelarket. Han som nog egentligen behöver extra hjälp just nu har fått mindre än han behöver, eftersom ingen på till exempel socialtjänsten riktigt förstår situationen.

ASAP Rocky gjorde en triumfatorisk återkomst till Stockholm efter sin tid i häkte i somras.
ASAP Rocky gjorde en triumfatorisk återkomst till Stockholm efter sin tid i häkte i somras. Foto: Peter Wixtröm/TT

I slutet av vårt samtal vill advokat Magnus Strömberg lägga till en sak.

– I samband med rättegången ville min klient väldigt kraftfullt framföra att han personligen inte har något alls emot Rakim Mayers eller någon av de andra som var med den kvällen.

– Tvärtom: han vill att de lyckas i livet. Det budskapet vet jag att han vill framföra nu också.

SvD har sökt Rakim Mayers, som avböjt att kommentera artikeln.

I onsdags uppträdde ASAP Rocky i Globen – på en bur som skulle representera Kronobergshäktet där han tillbringade en månad i somras.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 8

ASAP Rockys karriär är i dag är lika mycket baserad på hans status i modevärlden som hans musik.

Foto: Rick Davis /APBild 2 av 8

Teckning av den 19-årige målsäganden och ASAP Rocky, från sommarens rättegång.

Foto: Anna-Lena Lindqvist/TTBild 3 av 8

ASAP Rocky på väg från lyxhotellet på Östermalm till Fryshusets skola i Husby i onsdags.

Foto: Marcus Ericsson/Aftonbladet/TTBild 4 av 8

– Jag gick in på Instagram, som jag alltid gör, och såg att ASAP delade ut biljetter. Han räddade mig, jag hade ingen CSN kvar. Nu fick jag de här två för 22 kronor, säger Franco, 19, från Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 8

– ASAP Rocky har lite mer karaktär, han är charmig bara. Ida, Evelin, Olina och Nellie väntar utanför Globen inför spelningen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 6 av 8

På konserten i Globen såldes kläder specialgjorda för kvällens spelning.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 7 av 8

ASAP Rocky gjorde en triumfatorisk återkomst till Stockholm efter sin tid i häkte i somras.

Foto: Peter Wixtröm/TTBild 8 av 8