Annons

Tomas Lundin:Efter avhoppet – maktstriden efter Merkel inledd

Striden om vem ska ta över CDU efter Angela Merkel är igång.
Striden om vem ska ta över CDU efter Angela Merkel är igång. Foto: Markus Schreiber/AP

Efter toppkandidatens avhopp väntar maktstrid om vem som ska ta över i styrande CDU efter Merkel. Därmed startar också kampen om hur den politiska mittens erosion ska stoppas.

Under strecket
Publicerad

Friedrich Merz har starkt stöd att ta över efter Angela Merkel.

Foto: Michael Kappeler/TT

 

BONN Chocken efter Annegret Kramp-Karrenbauers beslut den 10 februari att kasta in handduken och avgå som partiledare har lagt sig. I stället rasar nu en öppen maktkamp om vem som ska efterträda henne.

På två olika presskonferenser på tisdagen gjorde sammanlagt tre personer anspråk på makten.

Regeringschefen för Nordrhein-Westfalen Armin Laschet och hälsovårdsminister Jens Spahn uppträder som ett ledarteam. Den förre CDU-gruppledaren Friedrich Merz som är näringslivets och den konservativa flygelns favorit vill däremot ha ledningsposten för sig själv.

En fjärde kandidat, CDU:s utrikespolitiska expert, Norbert Röttgen, tillkännagav sin ambitioner redan i slutet av förra veckan.

Partiledarvalet som ska hållas på en extra kongress den 25 april kommer efter en utdragen period av valförluster och en åderlåtning av väljare till högernationalistiska AFD men också till miljöpartiet B90 Die Grünen som med över 20 procent i opinionsmätningarna allt mer ses som Tysklands nya mittenparti.

Hur illa det är ställt med Angela Merkels kristdemokratiska CDU visar helgens delstatsval i Hamburg där CDU rasade till 11 procent och därmed den lägsta nivån sedan kriget. Som förmildrande omständighet kan möjligen anföras att Hamburg är en socialdemokratisk högborg och alltid har varit svår terräng för CDU.

Annons
Annons

Friedrich Merz har starkt stöd att ta över efter Angela Merkel.

Foto: Michael Kappeler/TT

Friedrich Merz leder stort i opinionsmätningarna.

Trots detta sätter helgens brakförlust strålkastarljuset på huvudproblemet som är att många konservativa traditionsväljare inte längre känner igen sig i CDU sedan Angela Merkel fört partiet åt vänster.

Hur orienteringslöst partiet är visar skrällen i delstaten Thüringen den 5 februari, då de lokala kristdemokraterna röstade fram en borgerlig regeringschef i en ohelig allians med AFD. Partiet befinner sig sedan dess i konstant krisläge.

Friedrich Merz har starkt stöd att ta över efter Angela Merkel.
Friedrich Merz har starkt stöd att ta över efter Angela Merkel. Foto: Michael Kappeler/TT

Friedrich Merz som leder stort i opinionsmätningarna – med över 40 procent av de tillfrågade som vill ha honom både som partiledare och förbundskansler – positionerade sig på tisdagen som en tuff, effektiv och snabb beslutsfattare med tonvikt på att säkra gränserna och förstärka försvarsmakten.

Han anklagade sina rivaler för ojusta metoder och distanserade sig öppet från Angela Merkel som i krisen i Thüringen lagt sig i partiets beslut. Enligt Friedrich Merz står CDU nu inför ett riktningsval – uppbrott och förnyelse eller kontinuitet. Det senare med risk för fortsatt erosion. Själv står han för uppbrott. Under Armin Laschet som är en av Merkels förtrogna väntar däremot samma politik som i dag, lät han förstå.

Friedrich Merz starkaste argument inför partikongressen är att det behövs en klar och kompromisslös kurs för att vinna tillbaka de konservativa väljare som har flytt till AFD.

Armin Laschet styrka är däremot att han håller öppet även för liberala, gröna och socialdemokratiska väljare - och i slutändan också för en tänkbar regering tillsammans med miljöpartiet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons