Annons

Göran Eriksson:Efter brexit – en fin dag att förlora för Löfven

Stefan Löfven och Margot Wallström utanför FN byggnaden i New York på fredagen.
Stefan Löfven och Margot Wallström utanför FN byggnaden i New York på fredagen. Foto: Tina Magnergård-Bjers/TT
Under strecket
Publicerad

I dag tisdag kan Sverige väljas in i FN:s säkerhetsråd, och annars är det en fin dag att förlora – i skuggan av brexit. Britternas beslut kan också öppna för en mycket viktigare förändring i säkerhetsrådet än att Sverige får en plats.

Kampanjen, rösthandeln och turnéerna har varit igång sedan den rödgröna regeringen tillträdde 2014, och nu är Stefan Löfven och Margot Wallström till sist framme vid målet.

I dag röstar FN-ambassadörerna i högkvarteret i New York, och avgör om Sverige får en plats i FN:s säkerhetsråd, eller om det blir Holland och Italien som får flytta in under 2017–18.

Hur viktig det är – för Sverige och för världen – med svenskar i säkerhetsrådet har diskuterats under hela kampanjen.

Det finns förstås inget säkert svar, men det är utan tvekan viktigt för regeringen Löfven som har knutit avsevärd politisk prestige till den svenska kandidaturen.

Och det har troligen varit nödvändigt att göra just det. Svenska diplomater som var med när Sverige förlorade 1992 skyller fortfarande på att regeringen Bildt prioriterade EU framför FN.

Annons
Annons

Den här kampanjen är genuint blocköverskridande – Margot Wallström satte titeln hedersambassadör på sin moderate företrädare Carl Bildt och gjorde honom till kollega med socialdemokraten Pierre Schori, som bland mycket annat har varit FN-ambassadör.

Den svenska FN-kampanjen har därmed också överskridit historiska konflikter – Carl Bildt och Olof Palme hade hårda utrikespolitiska strider, inte minst om ubåtar och Sovjet, under 1980-talet.

Men nu är Bildt och Palme viktiga inslag i den svenska marknadsföringen.

Olof Palme via Pierre Schori, som har turnerat i Havanna och Hanoi och i stora delar av Latinamerika och Afrika. I portföljen har han haft med sig en svensk dokumentär om Olof Palme, och ordnat filmvisning.

Medan Schori haft uppdraget att värma upp gamla svenskvänner från Palmåren, har UD riktat in Carl Bildt mot framför allt Europa.

Samtidigt har svenska diplomater försökt byta sig till löften om röster på Sverige, och svenska ministrar har ö-luffat på sjunkande paradisöar för att säkra klimatröster.

En seger i dag är alltså viktig för den svenska regeringen: Men chockvågorna från brexit gör samtidigt  det här till en fin dag att förlora en internationell prestigeomröstning.

Alla – inklusive regeringen Löfven – tycker sig just nu ha större problem.

Det finns också en möjlighet att brexit kan skänka ny energi till krav på förändringar av  säkerhetsrådet, som vore oändligt mycket viktigare än den eventuella svenska representationen.

Säkerhetsrådet har fem permanenta medlemmar, och det är de som har den verkliga makten. De fem är USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien, och sammansättningen är en spegelbild från en värld som inte längre finns.

Många länder – dit hör Sverige – vill se förändringar, krav som förstås blockeras av de mäktiga fem.

Men om brexit leder till Storbritanniens upplösning, så kommer det utlösa en debatt om landets plats i säkerhetsrådet. Även om britternas närvaro i rådet är så viktig för USA, att en förändring fortfarande inte vore trolig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons