Annons

Janerik Larsson:Efter Brexit kommer LPF

Fortsättning följer i många år
Fortsättning följer i många år Foto: Jessica Taylor

I en ledare inför det brittiska parlamentets förväntade Brexit-beslut skrev Dagens Industri om den brittiska tröttheten med Brexit: Sky News startade nyligen en brexitfri nyhetskanal. Det är en signal om någon.

Under strecket
Publicerad

Jo en brexitfri nyhetsrapportering kan man drömma om. Men det förblir en dröm.

Oavsett vad som händer den närmaste veckan/veckorna så pekar Carl Bildt på ett viktigt faktum i sin Alla dessa dagar-blogg.

Han skriver om vad som händer efter att ”Storbritannien inte längre finns med runt bordet i Bryssel, men man hänger ju kvar i allt annat under den period då den framtida relationen skall förhandlas fram.

En period av två år är formellt utsatt för den processen, men det är inte lätt att hitta någon som tror att det kommer att bli möjligt så snabbt.

Då kommer fokus i diskussionen att förskjutas till det som kallas LPF - Level Playing Field - och som kommer att bli nästa stora slagfält inte minst i den brittiska debatten.

Det handlar i all enkelhet om i vilken utsträckning Storbritannien under kommande år kommer att sträva efter att ha samma regelverk i olika avseenden för sin ekonomi som EU-länderna har. Och det handlar då om allt från konsumentskydd till miljöbestämmelser av olika slag.

Med LPF blir ett långtgående frihandelsavtal självfallet en relativitet okomplicerad sak.

Men de politiska krafter som främst drivit Brexit ser LPF som ett rött skynke, eftersom det är just EU:s regelverk de velat komma bort från, och om det blir de som blir dominerande kommer också förhandlingarna med EU att bli mer komplicerade och det möjliga frihandelsavtalet ty följande mindre långt gående.

Här kommer den kommande striden att stå - först och främst i Storbritannien självt, och därefter beroende av dess utgång mellan EU och Storbritannien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons