Annons

Frågan som splittrar kvarvarande EU-länder

Det har varit turbulent för premiärminister Boris Johnson. Nu varnar experter för att förhandlingarna om ett handelsavtal blir ännu svårare.
Det har varit turbulent för premiärminister Boris Johnson. Nu varnar experter för att förhandlingarna om ett handelsavtal blir ännu svårare. Foto: Jessica Taylor/AP

Osäkerheten ökar för företagen om Storbritannien skjuter på brexit. Det hävdar två svenska experter som pekar på att tiden då minskar för att få till ett nytt handelsavtal. Och det är en gigantisk fråga som dessutom splittrar de återstående EU-länderna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska parlamentet har tagit ett steg på vägen mot brexit när de nu röstat för ett avtal.

– Beslutet innebär att det brittiska parlamentet visat att Storbritannien inte vill lämna EU utan ett avtal. De vill inte ha en hård brexit och det är bra för de svenska företagen, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare.

Men han påpekar att det fortfarande är osäkert hur hela processen slutar. För de svenska företag som handlar med Storbritannien innebär beslutet att osäkerheten om vad som händer därefter snarast ökat. Det beror på att tiden för att få till ett framtida handelsavtal mellan EU-länderna och Storbritannien samtidigt krymper.

Det avtal som förhandlats fram mellan Storbritannien och EU täcker tiden fram till slutet av 2020. Därefter ska handeln mellan Storbritannien och EU i stället regleras av ett nytt handelsavtal.

Att förhandla fram handelsavtal är inga lätta saker. Och just nu ser det ut som om det blir mindre tid än väntat för förhandlingarna.

De skulle egentligen inletts efter att Storbritannien lämnat EU 31 oktober. Men om utträdet återigen skjuts upp minskar även tiden för att förhandla fram ett handelsavtal.

Annons
Annons

Det framtida handelsavtalet är en jättestor fråga där vi har väldigt många olika intressen inom EU.

– Att komma fram till ett handelsavtal blir en betydligt svårare process än de förhandlingar vi hittills haft mellan EU och Storbritannien om brexit. Lyckas man inte få till ett handelsavtal i tid då kan vi få en avtalslös krasch i slutet av 2020, säger Erik Lagerlöf, jurist på Vinge och gästforskare vid universitetet i Cambridge.

Det skulle slå hårt mot de svenska företag som handlar med Storbritannien och naturligtvis också mot många andra.

Så nu har osäkerheten ökat ännu mer eftersom tiden för att sluta ett handelsavtal har minskat?

– Så kan man uttrycka det och det är definitivt oroande säger Erik Lagerlöf samtidigt som han påpekar att tiden för att förhandla fram ett nytt handelsavtal kan förlängas med högst två år, till slutet av 2022. Det förutsätter att både Storbritannien och EU är med på det.

Även med en förlängning blir det mycket kort tid att få till ett komplicerat handelsavtal. När EU förhandlat med länder som Kanada, Singapore och Sydkorea har det tagit mellan fem och tio år.

Enligt Erik Lagerlöf blir förhandlingarna om ett handelsavtal svårare än de tidigare brexitförhandlingarna. För under de senaste förhandlingarna var EU-länderna enade. När det gäller ett handelsavtal kommer medlemsländerna att driva olika linjer.

– Varje medlemsland har sina prioriteringar. Spanien kan vilja göra Gibraltar till en fråga men Sverige har inget intresse av det. Ungern vill förmodligen inte göra fisket till en fråga men för Sverige står frågan troligen högt på agendan och så vidare, säger Erik Lagerlöf.

Stefan Westerberg gör samma bedömning.

– Det framtida handelsavtalet är en jättestor fråga där vi har väldigt många olika intressen inom EU. Dessvärre innebär det fortsatt lång osäkerhet för företagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons