Annons

Efter byggstoppet – Nobelmuseum byter namn

Erika Lanner är ny vd för Nobel Prize Museum, som är Nobelmuseets nya namn.
Erika Lanner är ny vd för Nobel Prize Museum, som är Nobelmuseets nya namn. Foto: Malin Hoelstad

Efter att byggnationen av ett Nobelcenter på Blaiseholmen i Stockholm stoppats, slås den tänkta verksamheten ihop med Nobelmuseet under namnet Nobel Prize Museum. Med 13 års erfarenhet i ryggen ska Erika Lanner leda det fortsatta innovationsarbetet.

Under strecket
Publicerad

Vid Stortorget i Gamla Stan tornar Nobel Prize Museums anrika lokaler upp sig. Med sina valv och romerska pelare smälter byggnaden in bland de kaféer och butiker som kantar torget. Det enda som tyder på att det här inte är ännu en uteservering är den moderna glasdörren med Alfred Nobels medalj.

Problemet är bara att lokalerna har varit för små för att rymma hela den tänkta verksamheten sedan museet öppnade.

Det var därför tänkt att museet skulle flytta in det planerade Nobelcentret, som presenterades i april 2014. Nobelcentret var tänkt att placeras bakom Nationalmuseet på Blaiseholmen, men skisserna från arkitekterna visade en modern skapelse i glas och mässing som väckte negativa reaktioner hos många stockholmare. Efter att en het debatt rasat i fyra år beslutade den nytillsatta majoriteten i Stockholm att ställa in bygget.

I samband med detta har nu den tänkta Nobelcenterverksamheten slagits ihop med Nobelmuseet under namnet Nobel Prize Museum. Erika Lanner, som jobbat inom Nobelstiftelsen i 13 år, har utsetts till ny vd för att leda det fortsatta innovationsarbetet.

Annons
Annons

Enligt henne är museet är fortfarande i behov av utökning, eftersom man inte har plats nog att tillgodose alla skolklasser som vill besöka museet.

– Vi för just nu en dialog med Stockholm stad för att hitta nya lokaler, säger hon, och utesluter inte ett eventuellt nytt förslag på en samlad verksamhetsbyggnad i framtiden.

I väntan på de nya lokalerna har museet fortsatt utveckla i en rad samarbeten med andra verksamheter i staden. Till exempel håller museet varje år en fest till humanism och vetenskap i samband med tillkännagivandet av Nobelpriset, då det anordnas föredrag med experter och tidigare pristagare på Södra teatern och i Kulturhuset. För lärare anordnas en internationell konferens på Münchenbryggeriet.

– Enligt en varumärkesundersökning vi gjorde 2013 så skiljer det sig hur omvärlden och Sverige ser på Nobelpriset. Internationellt associeras priset i större grad med ord som visionärt, ledande och intelligent, medan priset oftast associeras med ord som överklass och glamour i Sverige, berättar Erika Lanner.

Undersökningen visade även att Nobelpriset har gott anseende – i samtliga av de sex länder som undersöktes uppfattades Nobelpriset som traditionellt, prestigefullt och trovärdigt. Men om omvärlden fortfarande associerar Nobelprisen med visionär, ledande och intelligent efter krisen i Svenska Akademien är inget Erika Lanner vill gå in djupare på, eftersom ingen ny undersökning har gjorts sedan dess.

– Situationen har så klart påverkat alla som jobbat med Nobelverksamheten och det är viktigt att Svenska Akademien återupprättar sitt förtroende, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons