Annons

Efter chocksiffran: ”Att höja räntan är helt uteslutet”

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea Foto: Henrik Montgomery/TT

Både svensk och amerikansk industri tvärnitar. Det framgår av färska siffror på tisdagen. Kronan faller kraftigt i värde och nådde på tisdagens sin svagaste nivå mot dollarn på 17 år.

Under strecket
Publicerad

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 1

Amerikanska inköpschefer fortsätter att vara deppiga. Inköpschefsindex, som mäter aktiviteten i amerikansk ekonomi, föll betydligt mer än väntat på tisdagseftermiddagen och dessutom för andra månaden i rad.

Bara några timmar tidigare hade motsvarande index för Sverige fallit till den lägsta nivån på sex år. Signalen från de svenska inköpscheferna är minskad aktivitet i industrin och fallet är det största sedan finanskrisens dagar 2008.

– Det här är en tydlig signal om att vi har en mycket svagare ekonomi, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Winsth menar att både regeringen och Riksbanken inte riktigt tagit till sig hur svag svensk ekonomi verkligen är. Hon nämner ett tal av vice riksbankschef Henry Ohlsson som på måndagen spådde att ekonomin kommer fortsätta tuffa på i hyggligt tempo de närmsta åren. Även finansminister Magdalena Andersson målade nyligen upp en mer positiv bild av svensk ekonomi än vad andra bedömare gjort.

– Folk har inte velat ta till sig hur svagt det är på hemmaplan. Att det har vänt, säger Annika Winsth.

Annons
Annons

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 1

Hon pekar på att arbetslösheten har ökat mer än väntat de senaste månaderna och i augusti steg till drygt sju procent. Det senaste året har arbetslösheten ökat med en hel procentenhet, samtidigt som sysselsättningen minskat.

Frågan är vad det betyder för Riksbankens planer att höja räntan kring årsskiftet?

– Tjänstemännen komma tvingas säga till direktionen att ekonomin går åt helt fel håll. Att höja räntan är helt uteslutet, säger Winsth.

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken
Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken Foto: Simon Rehnström

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, delar sin kollegas oro för utvecklingen i svensk industri.

– Visst är det svagt. Det går inte att säga något annat, säger Nyman.

Hon pekar på att även andra undersökningar visar på en svagare svensk industri. Enligt Konjunkturinstitutets (KI) senaste konjunkturbarometer föll industrins orderingång under sommaren. Och häromdagen sänkte Business Sweden sin prognos för svensk export nästa år – till klart under det historiska genomsnittet.

– Det börjar bli ganska entydigt att vi ser en nedgång i exportorderingången, säger Christina Nyman.

Så här långt ser dock svensk detaljhandel och byggindustrin ut att ha klarat sig hyfsat, menar Nyman.

– Det är samma bild som man har sett globalt. Att det som är lite mer inhemskt är lite stabilare, säger hon och förklarar fenomenet med centralbankernas stora stimulanser.

Annons
Annons

– Det som är annorlunda nu jämfört med tidigare är att penningpolitiken och räntor är så himla låga. Det håller uppe den inhemska efterfrågan, säger Christina Nyman.

Summan av kardemumman blir ändå att tillväxten i svensk ekonomi nästan kommer halveras nästa år – till 0,8 procent enligt Handelsbankens ekonomer.

Christina Nyman, med en lång bakgrund på Riksbanken, tror inte att centralbanken kommer kunna höja räntan som planerat kring årsskiftet.

– Vi har samma bild som tidigare. De kommer inte att höja räntan, men vi tror inte heller att de sänker räntan, säger Christina Nyman.

Men Annika Winsth håller inte med. Hon tror på en räntesänkning redan vid årsskiftet. Något som i sin tur torde försvaga kronan ytterligare.

Redan under tisdagen tappade kronan 7 öre och handlades vid 16-tiden för 10,80, motsvarande tapp mot dollarn var 6 öre och kursen 9,90.

Det är den svagaste dollarkursen på 17 år.

– I marknaden pratar de nu om både 10 mot dollarn och 11 mot euron. För varför ska man äga den svenska kronan när den hela tiden tappar i värde? Det frågar sig många investerare, säger Winsth.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons