Annons

Efter chocksommaren: ”Glassbristen håller i sig”

Glassbrist, ölbrist och läskbrist – sommarens extremväder har fått larmen om bristvaror att avlösa varandra. Borde konsumenterna oroa sig även i höst?

– Läskbristen verkar vara löst nu men däremot håller glassbristen i sig, säger Tarik Belqaid på Coop.

Under strecket
Publicerad

Glassbristen kan hålla i sig till september säger Triumf Glass efter sommarens rekordefterfrågan.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 2

Åtgången av läsk och mineralvatten har gjort sommaren stressig för dryckesproducenterna.

Foto: Jurek HolzerBild 2 av 2

Glassbristen kan hålla i sig till september säger Triumf Glass efter sommarens rekordefterfrågan.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Glassbristen kan hålla i sig till september säger Triumf Glass efter sommarens rekordefterfrågan.
Glassbristen kan hålla i sig till september säger Triumf Glass efter sommarens rekordefterfrågan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I trettiogradig hetta har produkter så som flaskvatten, öl och isglass gått åt som smör i solsken. Lite för bra nästan.

Sommarens extremväder har nämligen lett till att det under sommaren gapat tomt på vissa butikshyllor.

– Glass och drycker har varit de främsta bristvarorna. Jag skulle säga att vissa kategorier av glassar har varit det mest kritiska. Men det har sett lite olika ut i olika butiker och i olika delar av landet, säger Tarik Belqaid, presskommunikatör på Coop.

Men trots att svalare temperaturer nu ser ut att vara här för att stanna råder fortfarande viss brist i butikerna.

– Vi fick in information i början av juli om att det var brist på vissa drycker; öl, läsk och flaskvatten, men det verkar vara löst nu. Däremot håller glassbristen i sig, vi fick ny information om brister nu senast i början av augusti.

Annons
Annons

Åtgången av läsk och mineralvatten har gjort sommaren stressig för dryckesproducenterna.

Foto: Jurek HolzerBild 1 av 1

Vi hade helt enkelt inte räknat med den här värmen.

Felix Müntzing är marknadschef på Triumf Glass och han bekräftar den fortsatta glassbristen:

– Flera artiklar har i perioder tagit slut, framförallt isglass och sorbet. Så nog har det hänt att kunder hört av sig till oss och varit stressade, säger han.

Varför är det tomt i glassboxen?

– Vi hade helt enkelt inte räknat med den här värmen. Vi börjar bygga upp vårt sommarlager i februari och vi hade planerat för en normalsommar, i vanliga fall rör det sig om fem veckor av bra glassväder, men i år blev det över tio veckor!

Hur ligger ni till nu?

– När folk kommer hem från semestern börjar högsäsongen ta slut. Vi återhämtar oss men det kommer att dröja lite till, kanske tar det ända till slutet av september innan vi kommer helt i fas igen.

– Det är dock ett lyxproblem för oss, vi hade aldrig kunnat drömma om en sån här fin sommar. Vi drar lärdom av detta och kommer att producera mer glass inför nästa sommar.

Åtgången av läsk och mineralvatten har gjort sommaren stressig för dryckesproducenterna.
Åtgången av läsk och mineralvatten har gjort sommaren stressig för dryckesproducenterna. Foto: Jurek Holzer

Även bland drykesproducenterna har sommaren varit stressig. Det säger Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups, som bland annat äger varumärket Loka och Norrlands Guld. Hon berättar att företaget har kört tre skift och övertid hela sommaren för att släcka törsten hos svenskarna.

Annons
Annons

– Vi har sålt 30 procent mer flaskvatten än en vanlig sommar och runt 50 procent mer alkoholfri öl. Alla jobbar för fullt för att täcka efterfrågan. Vi har inte kunnat bygga upp något lager utan det körs direkt ut till butikerna, säger hon.

Sommarens skörd av malt har till följd av extremvädret blivit skral.

Är det fortfarande brist på något?

– Vissa produkter, som Loka Citron eller Loka Päron kan det fortfarande vara brist på i vissa butiker då efterfrågan på just dessa varit så stor. Det är svårt att säga hur länge vi behöver jobba för att komma ikapp men kanske tre veckor.

För bryggeribranschen finns det dock fortsatta skäl till oro. Sommarens skörd av malt har till följd av extremvädret blivit skral och kornen har blivit ovanligt proteinrika, något som missgynnar just ölproduktionen.

– Vi har säkrat vår råvaruförsörjning genom långa och bra avtal med lantbrukare så det borde inte bli några problem för oss, säger Rose-Marie Hertzman.

Livsmedelsverket är den myndighet som ansvarar för beredskapsplaneringen runt livsmedels- och drickvsattensförsörjningen. Från deras sida ser man dock inget skäl till oro för svenska konsumenter:

– I dag importeras mycket av våra livsmedel. Om det skulle bli brist på någon svensk produkt skulle den ganska lätt kunna ersättas med en utländsk. Det skulle alltså inte gapa tomt på hyllorna så länge vi har möjlighet att importera livsmedlet, säger Therese Frisell, beredskapshandläggare på Livsmedelsverket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons