Annons

Efter drogavslöjandet – ny kandidat hotar Johnson

Förre utrikesministern och London-borgmästaren Boris Johnson är favorit till att efterträda Theresa May som Storbritanniebns nästa premniärminister.
Förre utrikesministern och London-borgmästaren Boris Johnson är favorit till att efterträda Theresa May som Storbritanniebns nästa premniärminister. Foto: Rui Vieira /AP

Förhandsfavoriterna drar sig inte för att lämna EU utan ett avtal. Kandidaternas drogbruk diskuteras i media. Kampen om vem som ska efterträda Theresa May ser ut att bli både dramatisk och bitter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Andrea Leadsom är en av de tio som vill efterträda Theresa May.

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT

LONDON. Tio brittiska toppolitiker kämpar om vem som ska bli Theresa Mays efterträdare. Hittills har brexit, droger och skatter dominerat debatten.

På tisdagen lanserade flera kandidater sina kampanjer. En av de första var Andrea Leadsom. Hon drog sig ur partiledarvalet år 2016 och gav då Theresa May segern. Leadsom är en framstående euroskeptiker som hoppas på en organiserad brexit i oktober, men liksom många av de andra kandidaterna har hon vägrat utesluta en kraschlandning.

Favoriten Boris Johnson lovar skattelättnader och en brexit i oktober – med eller utan avtal. Han har sagt att han tänker sänka skatterna för dem som tjänar mer än 50 000 pund (närmare 600 000 kronor) per år. Också andra kandidater har lovat olika skattelättnader, samtidigt som de kritiserat Johnsons förslag. De får alla hård kritik av biståndsministern Rory Stewart – som under de senaste veckorna dykt upp från ingenstans.

Stewart kallar sig själv en anti-Trump. Han är bland annat känd för att ha skrivit en bok om sina vandringar genom Afghanistan. Nu reser han runt Storbritannien med en kamera, debatterar med folk han möter och lägger ut videosnuttar på sociala medier.

Annons
Annons

En mätning visar att Stewart och Boris Johnson ligger på delad första plats över vem britterna tycker skulle bli en bra premiärminister. Men Stewart, som stöder Theresa Mays brexitplan, får inte stöd av många parlamentariker och är inte tillräckligt euroskeptisk för att gå hem hos konservativa partimedlemmar.

En tidig favorit att utmana Boris Johnson var miljöministern Michael Gove. Han är en inbiten euroskeptiker som i partiledarvalet 2016 förstörde Johnsons chanser att nå toppen genom att anklaga honom för att vara inkompetent.

Nu är det Gove som fallit offer för en smutskastningskampanj. Under helgen var han tvungen att avslöja att han tagit kokain som trettioåring. Gove, som då var journalist, skrev samtidigt artiklar som kritiserade droganvändning. Hans kampanj har åkt på grund och han anklagas för att vara en hycklare.

Trots sin djupa misstro mot EU är Michael Gove ändå en av de få kandidater som har en mjuk inställning till brexit. Han har sagt att han kan tänka sig att skjuta upp utträdet för att förhandla fram ett nytt avtal.

På grund av Michael Goves drogfiasko har utrikesministern Jeremy Hunt blivit en ny förhandsfavorit. De brittiska medierna spekulerar nu att det är Johnson och Hunt som möts i den sista valrundan. Jeremy Hunt har under sin karriär flera gånger ändrat åsikt om brexit och uttryckt sitt stöd för allt från ett fortsatt medlemskap till en kraschlandning. Nu säger han att Storbritannien måste lämna EU med ett avtal. Under helgen orsakade han en storm på sociala medier då han sa att abort inte borde tillåtas om fostret är äldre än tolv veckor.

Annons
Annons

Andrea Leadsom är en av de tio som vill efterträda Theresa May.

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT
Andrea Leadsom är en av de tio som vill efterträda Theresa May.
Andrea Leadsom är en av de tio som vill efterträda Theresa May. Foto: Kirsty Wigglesworth / TT

På torsdagen röstar konservativa parlamentariker i den första rundan i partiledarvalet. Bara kandidater som får stöd av 16 eller fler parlamentariker fortsätter till nästa runda.

Under de kommande två veckorna ska tio kandidater bli två. Sedan får partiets medlemmar välja en vinnare. Många konservativa partimedlemmar är djupt euroskeptiska och väntas stöda en kandidat som garanterat att landet lämnar EU den 31 oktober.

Vem som än vinner kampen blir de konservativas partiledare i slutet av juli och samtidigt Storbritanniens nya premiärminister. Men han eller hon måste också vinna parlamentets förtroende. En ny partiledare som lovar en kraschlandning riskerar att fällas av mer moderata konservativa parlamentariker. I så fall går Storbritannien mot ett nytt parlamentsval.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons