Annons

Sandra Johansson:Efter fiaskot – osäker väg framåt för Trump

Trump blickar framåt efter misslyckandet med att få sitt eget parti att rösta för en ny sjukvårdsreform. Bakslaget skapar tvivel kring hans kommande reformer och Trump riktar nu allt hårdare kritik mot partikamrater.

Under strecket
Publicerad

Hundratals i demonstration mot Trumps plan att riva upp Obamacare.

Foto: Reed Saxon/APBild 1 av 1

Hundratals i demonstration mot Trumps plan att riva upp Obamacare.

Foto: Reed Saxon/APBild 1 av 1
Hundratals i demonstration mot Trumps plan att riva upp Obamacare.
Hundratals i demonstration mot Trumps plan att riva upp Obamacare. Foto: Reed Saxon/AP

Bakslaget har väckt frågan om Trump och Paul Ryan kan ena partiet eller om sjukvårdsreformen bara var ett första exempel på uteblivna åtgärder.

NEW YORK Trumps misslyckade försök att pressa sin sjukvårdsreform genom representanthuset med ett ultimatum har skapat osäkerhet kring hans agenda framåt. Bara timmen efter det hårda nederlaget för Trump och representanthusets talman Paul Ryan började de båda tala om den skattereform Trump utlovat i valrörelsen. Skattereformen kan bli den största som gjorts på flera decennier och även den riskerar splittra det republikanska partiet.

Trumps nya sjukvårdsreform skulle ersätta den som Barack Obama drev igenom; Affordable Care Act. Inför omröstningen sa Trump till republikanerna att de skulle ”rösta ja eller leva med Obamacare”.

Annons
Annons

Att dra tillbaka Obamacare har varit en viktig fråga för republikanerna sedan den kom för sju år sedan. I representanthuset har partiet röstat emot lagen över 50 gånger för att visa sitt missnöje.

När republikanerna nu har Vita Huset och båda kamrar i kongressen kom chansen till revansch, men partiet misslyckades på grund av interna splittringar. Bakslaget har väckt frågan om Trump och Paul Ryan kan ena partiet eller om sjukvårdsreformen bara var ett första exempel på uteblivna åtgärder.

På torsdagen riktade Trump på nytt kritik mot den republikanska gruppen Freedom Caucus i representanthuset för att bromsa ”hela den republikanska agendan”. Gruppen består av konservativa republikaner som motsatte sig Trumps sjukvårdsreform eftersom de tyckte att den var för lik ”Obamacare” och gav staten för stor roll. Tidigare har Trump anklagat gruppen för att se till att abort får fortsätta täckas av sjukvårdsförsäkringar i och med att Obamacare blir kvar. Att inskränka möjligheter till abort är en viktig fråga för många republikaner.

Trump försökte möta gruppen i förhandlingarna genom att bland annat öppna för att ta bort rätten till föräldraledighet i sjukvårdsförsäkringar (mammaledighet, män omfattas inte). Problemet är att Trump inte kan möta den konservativa falangen för mycket utan att tappa stöd från den mer moderata falangen republikaner. De har i stället oroats för att straffas av väljare i deras delstater som skulle tappa sina försäkringar med Trumps nedskärningar.

Annons
Annons

Trumps ultimatum om ”nu eller aldrig” har redan börjat luckras upp. Den plan B som republikanerna intygade inte fanns kan nu sakta börja formas. Enligt Vita Husets presschef Sean Spicer har regeringen en fortsatt dialog om en reform men planerar ingen direkt strategi i nuläget. Spicer uppger också att Trump numera är öppen för att i stället försöka få med sig demokrater (som står långt ifrån Freedom Caucus).

Både regeringen och det republikanska partiet kan dessutom räkna med starka känslor från företag i USA – som har stora resurser till motkampanjer.

Bara att nå ett nytt förslag kommer sannolikt ta tid och därför riktas nu fokus mot den utlovade skattereformen. Trumps finansminister Steven Mnuchin vill ha ett förslag klart till augusti. Vem som ska leda reformarbetet är oklart. Både Mnuchin och stukade Paul Ryan har utmålat sig som den som ska driva reformarbetet. Bara det tyder på sakpolitisk konflikt. Ryan har förespråkat en företagsskatt som riktar in sig på höga skatter för import och skattelättnader för export. Mnuchin uppges vara mer skeptisk till en sådan skatt.

Trumpcares fall har också skapat tvivel kring hur skattesänkningar ska finansieras, eftersom en mindre generös sjukvård var en del i lösningen. Trump har samtidigt lovat att han ska minska USA:s budgetunderskott.

Både regeringen och det republikanska partiet kan dessutom räkna med starka känslor från företag i USA – som har stora resurser till motkampanjer. Redan nu har företag beroende av import som jätten Walmart börjat protestera och säger att företaget kommer tvingas höja sina priser. Om Trump ska lyckas med sin ambition att få med sig demokrater på skatteuppgörelsen kommer de vilja se privata hushåll gynnas, inte få dyrare dagligvaror för låginkomsttagare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons