Annons

Rolf Gustavsson:Efter genidraget – tiden rinner ut för Macron

Macrons strategi har varit att få likasinnade politiker på nyckelpositioner i EU.
Macrons strategi har varit att få likasinnade politiker på nyckelpositioner i EU. Foto: Stephane Lemouton/AP

I månadsskiftet skulle den stora förändringen inträffa. Storbritannien skulle lämna EU den 31 oktober och ett nytt ledarskap ta över i EU första november. Men tidtabellen är redan överspelad. Skiftet skjuts på framtiden.

Under strecket
Publicerad

EU-parlamentet i Bryssel.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 3

Ursula Von der Leyen

Foto: Thierry Roge/APBild 2 av 3

Margarethe Vestager

Foto: Yvonne ÅsellBild 3 av 3

EU-parlamentet i Bryssel.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

Cirkus Brexit som slukar mängder av tid och energi kommer att fortsätta under åtminstone det närmaste året med förhandlingar om de framtida förbindelserna mellan EU och Storbritannien. I skuggan av detta drama lurar djupa politiska motsättningar inom EU om hur den framtida färdriktningen skall gestaltas.

Framför allt Frankrikes president Emmanuel Macron är påtagligt frustrerad över att se tiden rinna iväg och sina reformprojekt bromsas upp. Halva hans mandatperiod som president har redan gått och fortfarande har han inte riktigt kommit igång med de höga ambitioner som han presenterade redan 2017.

Målet var att driva igenom grundläggande förändringar både i Frankrike och i EU. Inför nästa presidentval 2022 vill han kunna visa resultat.

EU-parlamentet i Bryssel.
EU-parlamentet i Bryssel. Foto: Yvonne Åsell
Annons
Annons

Ursula Von der Leyen

Foto: Thierry Roge/APBild 1 av 1

Macrons strategi har varit tydligt inriktad på att få likasinnade politiker på nyckelpositioner i EU. Ett första steg var utnämningen av ordföranden i EU-kommissionen. Macron motsatte sig att valet till EU-parlamentet skulle avgöra och lyckades efter hårda strider stoppa den tyske kristdemokraten Manfred Weber, som Angela Merkel av inrikespolitiska skäl förväntades stödja.

Efter hand utkristalliserades ett liberalt nätverk av politiker som står Macron nära.

Nästa steg var Macrons genidrag att i detta läge presentera Ursula von der Leyen som kandidat, tysk kristdemokrat med lång politisk erfarenhet, engagerad EU-vän och dessutom fransktalande.

Med Ursula von der Leyen på detta toppjobb kunde Tyskland inte göra anspråk på positionen som chef för Europeiska Centralbanken (ECB). Därigenom öppnades där i stället dörren för Christine Lagarde, före detta fransk finansminister, att efterträda Mario Draghi.

Ursula Von der Leyen
Ursula Von der Leyen Foto: Thierry Roge/AP

Därutöver lyckades Macron få sin nära vän Charles Michel utsedd till ordförande i Europeiska rådet efter Donald Tusk. Michel har som skicklig belgisk premiärminister visat en enastående förmåga att hantera motstridiga viljor. Han kommer från en liberal familj i fransktalande Valloniet, utbildad i nederländska Amsterdam.

Annons
Annons

Margarethe Vestager

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

Han hade behandlat EU-parlamentet som en tandlös papperstiger.

Efter hand utkristalliserades ett liberalt nätverk av politiker som står Macron nära. En av nyckelpersonerna är Margarethe Vestager från Danmark, som så starkt imponerat som ansvarig för EU:s konkurrenspolitik att hon får behålla jobbet med utökade befogenheter.

För att fullborda nätverket föreslog Macron dessutom att den högst kompetente partivännen Sylvie Goulard skulle få ansvaret för EU:s inre marknad.

Trion Ursula von der Leyen–Margarethe Vestager–Sylvie Goulard skulle öppna möjligheter för Macron att förverkliga en gammal fransk dröm: ”en ekonomisk regering” för EU.

Margarethe Vestager
Margarethe Vestager Foto: Yvonne Åsell

Projektet stupade emellertid på att EU-parlamentet underkände Goulard som kandidat. I en komplicerad härva hade hon som tidigare EU-parlamentariker haft mycket välbetalda men oklara konsultuppdrag åt en amerikansk finansman, samt skenanställt an assistent.

Men i grunden handlade EU-parlamentets kritik av Sylvie Goulard också om att ge president Macron en läxa. Han hade behandlat EU-parlamentet som en tandlös papperstiger. Goulard fick betala priset för presidentens hybris.

Efter det snöpliga bakslaget med Goulard är det viktigt för Macron att presentera en ny mycket stark kandidat och att få denne godkänd av EU-parlamentet. Enligt den vanligtvis mycket välinformerade veckotidningen Le canard enchainé så heter nu Macrons huvudkandidat Thierry Breton, tidigare finansminister och professor vid Harvard, numera framgångsrik företagsledare.

Eftersom den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen måste godkännas i sin helhet av EU-parlamentet förskjuts proceduren i väntan på förhören med kandidaterna från Ungern, Bulgarien och Frankrike.

För president Macrons anspråk på ledarskap i EU är bakslaget med Sylvie Goulard ytterst generande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons