Annons

Efter granskningen: Poliser utbildas i vapeninspektion

En kompetenshöjning i kontrollerna av vapenhandlare, det är vad polismyndigheten kan utlova efter ett möte med inrikesministern.

– De ville framföra att de kommer att klara av inspektioner av alla vapenhandlare i Sverige i år, säger Mikael Damberg (S).

Under strecket
Publicerad

Polisen har missat vapenhandlarinspektioner i två regioner under 2018. Arkivbild.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Polisen har missat vapenhandlarinspektioner i två regioner under 2018. Arkivbild.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Polisen har missat vapenhandlarinspektioner i två regioner under 2018. Arkivbild.
Polisen har missat vapenhandlarinspektioner i två regioner under 2018. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg

Mötet mellan inrikesministern och polismyndigheten ägde rum till följd av SvD:s granskning Vapnens väg. I ett av fallen som beskrevs i SvD berättades om en 43-årig jägare med vapenhandlartillstånd som gjorde omfattande affärer med svenska jakt- och skyttebutiker. Men mannen sålde skjutvapen vidare till den undre världens svarta marknad. I dag saknas 294 vapen.

Under torsdagen träffade Mikael Damberg Polisen.

– Vi ville höra hur de jobbar med den här frågan. Polisen medger att det inte var korrekt att missa inspektionerna (i fallet i SvD:s granskning, red anm.). Och de ville framföra att de kommer att klara av alla inspektionerna i Sverige i år, säger Damberg.

Polismyndigheten ska även utbilda sin personal så att de blir bättre på att utföra vapenhandlarinspektioner.

Annons
Annons

– De genomför nu även utbildningar för att höja kompetensnivån på den personal som gör de här kontrollerna, jag tror att det startar redan nästa vecka, säger Mikael Damberg till SvD.

Det är inte första gången Polisen brister i sina inspektioner mot vapenhandlare. 2010 konstaterade till exempel Polisen i en egen utredning: ”Inspektionsrapporten visar att det finns brister i såväl polismyndigheternas hantering av vapenhandlartillstånd som tillsyn över vapenhandlarna.”

Något som alltså återigen blev tydligt i fallet med vapenhandlaren som SvD granskat. Totalt finns det 394 vapenhandlartillstånd i Sverige idag.

Känner du dig trygg i att Polismyndigheten sköter de här inspektionerna, det har ju även tidigare framkommit att det inte skötts?

– Jag känner mig trygg i att Polismyndigheten tar det här på ett stort allvar. Att de säger till mig att de kommer att klara alla de här inspektionerna i år, säger Mikael Damberg.

Polisen medger samtidigt att de även förra året brast i sina inspektioner, där två regioner inte gjorde alla sina vapenhandlarinspektioner.

– 2018 var ett olyckligt år. Det ska göras inspektioner enligt lag men det skedde inte, det beror bland annat på sjukskrivningar, säger Martin Valfridsson, tf chef på rikspolischefens kansli.

Enligt polisen ska nu 20 personer utbildas:

– Syftet är att säkerställa att tillräckligt många har kompetensen som krävs för att göra vapenhandlarinspektioner. Det krävs att man vet vet vad man ska titta efter, säger Valfridsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons