Annons

”Efter ett livs vänskap – är jag dumpad?”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Meddelandena och telefonsamtalen förblir obesvarade. Trots att de har varit vänner hela livet lämnas ingen förklaring. Sofia Larsson ger råd om etiketten kring att ”göra slut med en vän”.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Jag tror att jag har blivit dumpad av en kompis efter ett helt livs vänskap, och jag kan inte förstå varför. Jag har försökt kontakta henne flera gånger, både per telefon och Facebook under en längre tid, men jag får inget svar. Jag ser att hon ser mina meddelande, så det känns som att det närmar sig en punkt då jag kanske helt enkelt får ge upp alternativt ”ställa henne mot väggen”.

Jag har verkligen grunnat på vad som kan ha hänt, men mig veterligen finns det ingen vettig förklaring, Det har absolut inte funnits något öppet bråk. Tyvärr har vi inga gemensamma vänner som jag kan fråga.

Har du något råd?

Det är snårigt nog att dumpa en kärlekspartner, men där finns ändå vissa vedertagna tillvägagångssätt.

Sofia Larsson: Vänskap är en speciell relation. Den är inte oundviklig som blodsbanden och den är inte heller lika laddad som ett kärleksförhållande, där det alltid görs slut på ett tydligt sätt.

I samhällets ögon är vänskapsrelationer lite styvmoderligt behandlade. De flesta hyresvärdar låter inte vänner dela hyreskontrakt. Skulle du vilja använda ett reseavbeställningsskydd för att en vän har dött så lär du inte få det. Familje- och parterapi finns det gott om, vänskapsterapi har jag nog aldrig hört talas om.

Annons
Annons

Detta trots att många i långa perioder kan vara närmare sina vänner än sin familj. Men vänskap är ändå ett frivilligt kontrakt som vi ingår med varandra och det finns inga tydliga regler för hur en person ska förhandla sig ur det.

Det är snårigt nog att dumpa en kärlekspartner, men där finns ändå vissa vedertagna tillvägagångssätt. Att avsluta en relation med en vän är mer av ett outforskat territorium, men jag tycker nog att alla förtjänar ett svar. Särskilt vid en lång och nära vänskap. Lite mer ytliga bekantskaper kan ibland rinna ut i sanden, för att eventuellt återupptas senare under livet, utan att det behöver vara hela världen.

Mitt råd till dig är att visa dig sårbar inför din vän. Skriv ett längre meddelande, kanske till och med ett brev.

Det mest korrekta sättet att ”göra slut” med en kompis är att varsamt berätta varför man tycker att det är bäst för båda att man går skilda vägar, innan någon form av ovänskap utvecklas. Den som har svårt med det verbala kan skriva ett brev eller skicka ett mejl (inte ett mess, det känns allt för lättvindigt). Tacka för tiden som varit, önska lycka till.

Mitt råd till dig är att visa dig sårbar inför din vän. Skriv ett längre meddelande, kanske till och med ett brev för att visa allvaret, där du förklarar att det är viktigt för dig att få svar kring vad som händer. Ställ inga krav och försök att redigera bort eventuell bitterhet.

Kanske är det som hänt någon typ av exempel på droppen som urholkar stenen? Något litet som din vän retat sig på genom åren, men som känts allt för småaktigt att ta upp. Ofta finns det inget rätt eller fel i den typen av situationer.

Ett modernt exempel: folk stör sig på vänner som har en helt annan personlighet på sociala medier än de har i verkliga livet.

Då är ju frågan om problemet ligger hos vännen som inte är helt autentisk på Instagram, eller hos personen som inte bara kan se bortom vännens inlägg och uppskattar den som den är i verkliga livet?

Jag har inte svaret, men jag kan konstatera att personerna i exemplet inte verkar vara kompatibla längre – dylikt kan efter en längre tids irritation göra att ena parten smyger iväg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons