Annons

Efter journalistmordet: Nu ökar trycket mot Malta

Foto: Rene Rossignaud/AP

Nu ökar trycket på Maltas regering ytterligare efter mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Nu skickar EU-parlamentet en delegation till Malta för att ta reda på om utredningen har hanterats rättssäkert.

Under strecket
Publicerad

BRYSSEL. Först tänkte de skjuta henne genom ett fönster. Journalisten satt ofta uppkrupen med sin dator i en fönstersmyg i hemmet och jobbade. De tog med sig gevär, teleskop och en sandsäck att luta vapnet mot, och lade sig att spana på hennes hus i en liten by i norra Malta.

Men de tre torpederna, som redan fått 10 000 euro var i förskott, ändrade sig och köpte i stället en fjärrstyrd bilbomb av en italiensk mafioso.

Daphne Caruana Galizia dog direkt när bomben detonerade under hennes förarsäte, den 16 oktober 2017.

Tio dagar senare fick mördarna resten av pengarna: totalt 130 000 euro. En taxichaufför, som agerat mellanhand mellan mordbeställaren och de tre männen, ska ha fått 20 000 euro för sin insats.

Så lyder två vittnesmål om morddagen, från en av de misstänkta torpederna själv och från taxichauffören, som rapporterats av Reuters. De två andra misstänkta förnekar bestämt alla uppgifter och att de mördat journalisten.

Alla fyra greps bara två månader efter mordet, men de detaljerade redogörelserna från två av de misstänkta har inte kommit fram förrän helt nyligen.

Annons
Annons

Dämningarna har börjat brisera, och polisgripanden och högt uppsatta politiska figurers avgångar har avlöst varandra i rasande fart sedan utredningen tagit stora kliv.

För en vecka sedan greps Maltas rikaste man, oligarken och affärsmagnaten Yorgen Fenech. Han har sedan dess pekat ut premiärminister Joseph Muscats stabschef Keith Schembri som hjärnan bakom mordet på Daphne Caruana Galizia – journalisten som blev känd för sitt outtröttliga rapporterande om korruption och maktmissbruk bland den politiska och ekonomiska eliten på Malta.

Det var han som betalade för och gav order om mordet, men det var stabschefen Schembri som beställde det, har affärsmagnaten uppgett.

Fenech har också pekat ut två ministrar, Konrad Mizzi och Chris Cardona, som inblandade i mordkomplotten.

Bara åtta månader före sin död hade reportern avslöjat ett hemligt offshore-bolag som ägdes av Fenech och som användes till att slussa pengar till Mizzi och Cardona genom skatteparadiset Panama.

Sedan dess har alla tre utpekade – stabschefen Schembri och ministrarna Mizzi och Cardona – avgått från sina jobb. Men de nekar till alla anklagelser. Fenech har släppts mot borgen.

Tidningen Times of Malta skriver att Fenechs uppgifter om Schembri och ministrarna måste hanteras med viss skepsis, eftersom han erbjöd dem i utbyte mot att få slippa åtal. Regeringen har senare tagit tillbaka löftet.

Premiärminister Joseph Muscat, som själv anklagades för korruption i flera av Caruana Galizias artiklar och grävjobb, har hittills vägrat att avgå.

Maltesiska medier har rapporterat att Muscat inom kort kommer att avgå, och protesterna utanför hans hem och utanför regeringsbyggnaden i Valletta har inte minskat i ljudstyrka – demonstrationerna har nu pågått i över en vecka.

Annons
Annons

Men än så länge står den socialdemokratiske politikern fast vid sitt jobb som regeringschef.

Kritiken mot Muscat och regeringen kommer nu även utifrån. EU-parlamentet i Bryssel beslutade i veckan att sända en delegation till Malta för att skaffa mer information om inte bara om mordet på journalisten, och de korruptionshärvor hon skrivit om, utan också om huruvida maltesiska myndigheter och regeringen hanterat mordet på ett sätt som kan kallas rättssäkert.
EU-parlamentet ställer sig bland annat frågande till det faktum att premiärministern under utredningens gång benådat nyckelvittnen från åtal – även personer som anses tätt förknippade med honom själv – och dessutom häftigt försvarat sina ministrar samtidigt som han attackerat deras anklagare.
”Malta måste följa rättsstatens principer och europeiska värderingar”, skriver den tyske, gröne EU-parlamentarikern Sven Giegold i ett pressutskick.

I Nederländerna har utrikesutskottet i parlamentet i Haag diskuterat möjligheten att blockera maltesisk underrättelsetjänst och polis från gemensamma EU-databaser med känsligt material, eftersom man inte längre har förtroende för Maltas institutioner, rapporterar nyhetssajten Euobserver.

Bara någon timme före sin död hade Caruana Galizia skrivit på sin populära nyhetsblogg – en nätsida med fler läsare än öns största dagstidningar – att hon fruktade för sitt liv och övervägde att lämna Malta.

”Skurkarna finns överallt i dag. Läget är desperat”, skrev journalisten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons