Annons

”Motion av ringa betydelse för viktminskning”

Dignande julbord, godis och stillasittande under långhelgerna skapar utmaningar för den som inte vill gå upp i vikt. Nyårslöften om ett bättre liv kommer som ett brev på posten när vardagen tar vid.

– Omvälvande miljömässiga förändringar är den viktigaste punkten för att angripa fetma, säger Erik Hemmingsson, forskare på Karolinska Institutet, som går igenom åtgärder för den som vill minska midjemåttet.

Under strecket
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 2

Erik Hemmingsson.

Foto: TTBild 2 av 2

1 / 5

Foto: TT

1) Bakterier mot fetma och diabetes

Erik Hemmingsson.
Erik Hemmingsson. Foto: TT

I november skrev SvD om den belgiske professorn Patrice Cani, som under 20 år studerat de omkring 100 000 miljarder olika bakterier som finns i människans tarmsystem. Hans forskarlag har hittat en bakterie, ”Akkermansia muciniphila”, som man tror kan förebygga och stoppa typ 2-diabetes, som orsakas av bland annat kraftig övervikt.

År 2007 upptäckte Canis lag att bakterien var mycket mer förekommande i tarmarna på smala möss än på överviktiga möss. När man så gav överviktiga möss och möss med typ 2-diabetes doser av bakterien minskade de drastiskt i vikt. Möss med redan utvecklad diabetes botades.

År 2013 kunde man så konstatera och vetenskapligt belägga att bakterien, eller rättare sagt ett protein som finns i bakteriens yttre membran, har god effekt på övervikt och typ 2-diabetes hos möss.

– Jag vill inte såga nya rön, men jag måste säga att jag inte har någon större tilltro till det här. Det kan vara lovande resultat på papperet och med djurmodeller. Som med bristen av hormonet Leptin. Men när man konfronterar det med verkligheten blir det svårare. Det blir bara som en vindpust, säger Erik Hemmingsson.

Annons
Annons

Operationssal.

Foto: Magnus NeidemanBild 1 av 1

2 / 5

2) Operation bra för en liten del människor

Operationssal.
Operationssal. Foto: Magnus Neideman

Operationen som tillvägagångssätt mot fetma har blivit allt vanligare i USA, men inte i Sverige:

Det finns en övertro på tekniska lösningar. Men visst kan det fungera för en liten del människor med en mer komplicerad form av fetma som kanske manifesterat sig i tidiga år och lett fram till diabetes. Mår en person också dåligt psykiskt och har mycket på minuskontot i sitt liv kan det vara motiverat med operation, som bedöms från fall till fall. Det är skillnad med en person som kanske börjat representera i medelåldern och lagt på sig 15–20 kilo, säger Erik Hemmingsson.

Forskarna vet ännu inte allt om eventuella komplikationer av en operation.

– Alkoholism är en. Efter en operation får patienten en snabbare kick, alkoholen tar hela vägen upp i huvudet, säger Erik Hemmingsson.

Annons
Annons

Godisburkar.

Foto: TTBild 1 av 1

3 / 5

3) Stressmiljö, socker och skräpmat som slentrian

Godisburkar.
Godisburkar. Foto: TT

Den så kallade skräpmaten är inte bara rik på socker och fel sorts fett. Den är även stimulerande för aptiten.

– Fetman växer i miljonprogrammen, inte på Östermalm. Stress och sociala faktorer har stor betydelse för ökad fetma. Man får inte återhämta sig. Folk har fullt upp med att överleva och stoppar i sig slentrianmässigt i kombination med en stillasittande livsstil. Vi kan aldrig runda att miljöaspekten är den strategiskt största begränsningen i kampen mot fetma. Det är som en läckande båt. Man måste börja med att täta läckan, säger Erik Hemmingsson.

Läsk och söta drycker är en stor bov i sammanhanget:

– Jag är 43 år och minns att vi använde en tumstock för att mäta upp exakt hur mycket läsk var och en av oss syskon skulle få. Nu hämtar barnen varsin petflaska. Det är samma sak med godis. Då beställde man bit för bit av kassörskan, nu öser man själv upp med stora skopor. Tallrikarna är också nästan dubbelt så stora jämfört med 50- och 60-talet, säger Erik Hemmingsson.

Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

4 / 5

4) Räkna kalorier kan ta bort glädjen

Foto: Anders Wiklund/TT

En persons vikt styrs komplext. Vissa människor lagrar fett lättare än andra.

– Så är det. Det ligger något i historien från en man om att han inte kan promenera förbi ett konditori utan att gå upp i vikt, säger Erik Hemmingsson. Att räkna kalorier kan vara ett sätt att kontrollera vikten.

– Kroppen ska vara din kompis, inte din värsta fiende. Man kan tappa glädjen genom att enbart nitiskt räkna kalorier, säger Erik Hemmingsson och berättar att han själv i sin kosthållning valt bort snabba kalorier i form av pasta och vitt bröd.

Ett problem med att äta mindre och följa dieter är att dagens ofta hårt processade mat är näringsfattig.

– Det är en tickande bomb att folk håller på att bli undernärda rent näringsmässigt. Näringstät mat tar tid att laga, säger Erik Hemmingsson.

Annons
Annons

Löpträning.

Foto: Michael Probst/TTBild 1 av 1

5 / 5

5) Motion har liten effekt på viktminskning

Löpträning.
Löpträning. Foto: Michael Probst/TT

Långa och mödosamma träningspass är inte den mest framgångsrika metoden för att gå ner i vikt.

– Nej, den har en ganska ringa betydelse. Det är framförallt maten som är avgörande. Däremot har motionen stora hälsomässiga förtjänster. Jag föreslår att man gör något som är roligt. Det ska vara enkelt och glädjande när man rör på sig. Att promenera regelbundet kan räcka, säger Erik Hemmingsson.

Forskaren är inte inne på linjen att belöningsfaktorn tenderar att bli stor efter ett träningspass och att vederbörande tenderar att få större aptit och därmed äta mer.

– Jag ser i stället att de som tränar mycket blir mer medvetna om vad man stoppar i sig, säger Erik Hemmingsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons