Annons

Efter Krim – ”märklig” krigsretorik oroar Åland

Åland har oväntat hamnat högt på den finländska agendan sedan Finlands färska försvarsminister uppgett att det finns beredskap för en ockupation av landskapet.

Både Ålands lantråd och Finlands president tar skarpt avstånd från all krigsretorik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Finlands försvarsministern Jussi Niinistö sade nyligen att Finland berett sig på en situation där Åland ockuperas av ”gröna gubbar”. Försvarsdebatten oroar landskapet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Finlands försvarsministern Jussi Niinistö sade nyligen att Finland berett sig på en situation där Åland ockuperas av ”gröna gubbar”. Försvarsdebatten oroar landskapet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Finlands försvarsministern Jussi Niinistö sade nyligen att Finland berett sig på en situation där Åland ockuperas av ”gröna gubbar”. Försvarsdebatten oroar landskapet.
Finlands försvarsministern Jussi Niinistö sade nyligen att Finland berett sig på en situation där Åland ockuperas av ”gröna gubbar”. Försvarsdebatten oroar landskapet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åland i fel händer är som en pistol riktad mot Sveriges tinning.

Det är med stor förvåning ålänningarna tagit del av den debatt som på finländskt håll blossat upp kring Ålands säkerhetspolitiska läge i Östersjön.

Diskussionen tog skruv efter att den nya försvarsministern Jussi Niinistö (Sannfinländarna) för några veckor sedan gick ut med ett uttalande om Åland. Han sade att Finland berett sig på en situation där Åland ockuperas av ”gröna gubbar” – ett uttryck som anspelar på Ryssland annektering av Krim – och att det därför finns skäl att se över försvaret av Åland.

–  Läget i Östersjön har förändrats så det finns orsak att se över hur Åland ska försvaras. Vi vill lita på internationell rätt, men i en krissituation kan vi inte lita på den till hundra procent, löd ett av Niinistös utlåtanden.

Annons
Annons

Bedömningarna om ett potentiellt nytt hot mot Åland har gjorts efter Ukrainakrisen och Rysslands annektering av Krimhalvön. Enligt militär expertis måste man beakta risken för att Ryssland, i händelse av en väpnad konflikt i Östersjön eller Baltikum, skulle försöka ockupera Åland eller Gotland.

Militärstrategiskt ligger ögruppen mittemellan Sverige och Finland, och Niinistös bedömning är att ”Åland i fel händer är som en pistol riktad mot Sveriges tinning”.

På detta replikerade försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) i en intervju för mediahuset Lännen media i slutet av juli att Sverige under alla förhållanden skulle reagera om Ryssland försöker ockupera Åland, och att man till och med har beredskap att ensamt ingripa om någonting allvarligt inträffar på Åland.

De militära utspelen har orsakat oro, och förvåning, på Åland. Även om man välkomnar både en svenskt och finländskt diskussion om eventuella nybedömningar av försvarsbehovet så anser man att proportionerna på saken vuxit över alla bräddar.

− För det första finns det inga paralleller mellan Östersjön och Krim. För det andra har Finland redan ett ansvar att försvara Åland om det blir krig. Det är ingenting vi kan påverka utan det är Finlands ansvar. Men överlag tycker vi att debatten tagit sig märkliga uttryck och man sysslar med en krigsretorik som normaliserar en hotbild som inte finns, säger lantrådet Camilla Gunell till SvD.

Hennes ståndpunkt fick också stöd av president Sauli Niinistö som i onsdags besökte landskapet, också omtalat som Fredens öar tack vare sin neutrala status.

**Enligt president **Niinistö är den krigsretorik medierna i Finland sysslar med oroväckande. Samtidigt passade han på att välkomna Sverige att vara med och trygga säkerheten på Åland, om hotbilden faktiskt skulle förändras. Svaret kom efter en direkt fråga av Lännen Media om huruvida presidenten anser att Sverige och Finland i framtiden kan göra upp gemensamma försvarsplaner för Åland.

–  Vill Sverige stöda Finland i uppfyllandet av denna internationella förpliktelse så är det Sveriges sak, sade han, men underströk att det inte finns minsta tecken på att den situationen är aktuell.

Försvarsfrågan har varit känslig på Åland eftersom landskapet sedan 1921 har en särställning som internationellt neutraliserat område. Det betyder att alla stater ska lämna Åland utanför konflikten, också i en krissituation.

År 1940 erkände även Sovjetunionen landskapets demilitarisering i fredstid, ett avtal som enligt president Niinistö håller än i dag och som inte tarvar någon som helst ny diskussion med Ryssland.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons