Annons

Efter kritik – Aleris kan sänka pris för flykting

Efter de starka reaktionerna mot vårdbolaget Aleris öppnar vd:n nu för att sänka priserna på boenden för flyktingbarn. Samtidigt medger bolaget att det finns fler dyra lägenhetslösningar, tvärtemot vad man tidigare har hävdat.

Under strecket
Publicerad

Priserna på vissa av Aleris utslussningslägenheter kan komma att sänkas.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

Priserna på vissa av Aleris utslussningslägenheter kan komma att sänkas.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1
Priserna på vissa av Aleris utslussningslägenheter kan komma att sänkas.
Priserna på vissa av Aleris utslussningslägenheter kan komma att sänkas. Foto: Yvonne Åsell

**Aleris har fått **sylvass kritik efter SvD Näringslivs avslöjanden om hög prissättning för så kallade utslussningslägenheter, dit ensamkommande barn flyttar efter sin tid på hem för minderåriga. Både statsministern och migrationsministern har höjt sina röster mot prissättningen och vinsterna i branschen.

För första gången bemöter nu Aleris koncernchef Liselott Kilaas kritiken. Hon betonar att prissättningen är ett resultat av upprättade avtal med kommunen.

– Det är viktigt att hålla fast vid att det är ett politiskt beslut hur vi ska ta hand om dessa ensamkommande flyktingbarn. Vi har ramavtal med kommunerna om vilken nivå som omsorgen ska vara på, säger hon.

Men samtidigt öppnar hon nu för att sänka priserna på boenden för ensamkommande flyktingbarn. Hon nämner exemplet när Stockholms Läns Landsting i somras ville sänka priserna med 5 procent.

Annons
Annons

– Vi godtog det. Det är ett exempel på att vi inte går in i en debatt med våra beställare. Om de vill minska ersättningen till oss så godtar vi det, säger Liselott Kilaas.

Så då skulle ni kunna sänka priserna även på boenden för ensamkommande barn och ungdomar, om kommunen vill det?

– Absolut, absolut. Vi har inga invändningar mot det.

**SvD Näringsliv **har i granskningen av den lönsamma asylmarknaden visat att Aleris i enstaka fall tar över 60 000 kronor i månaden för en lägenhetslösning med viss vård till ett ensamkommande barn som fyllt 18 år.

Aleris presschef Henrik Kennedy och chefen för verksamheten med ensamkommande barn, Isabel Andersson, har i telefonsamtal med SvD försäkrat att de 60 000 kronorna i månaden handlar om ett undantagsfall. För övrigt finns inget boende som kostar över den normala nivån på 47 000 kronor i månaden, uppger man.

Men när SvD Näringsliv kontrollerar Aleris uppgifter visar det sig att priset i flera fall ligger över just 47 000 kronor i månaden.

Aleris koncernchef Liselott Kilaas bekräftar de nya uppgifterna.

– Min information är att det är några som är uppåt 60 000 kronor i månaden.

I Boden, i Norrbottens län, har kommunen direktupphandlat utslussningslägenheter för ensamkommande barn och där ligger Aleris prislapp i flera fall så högt som 1 800 kronor per dygn och barn, alltså 54 000 kronor per månad. Då ingår mat, kläder, en coach några timmar i veckan samt en kontaktperson, till flera ungdomar, som har sovande jour på nätterna.

Enligt kommunen är det dock ytterst sällan som de ensamkommande ungdomarna kontaktar jouren nattetid. Kommunen förhandlar just nu med Aleris om sänkta priser.

Annons
Annons

SvD ställer frågan till Aleris koncernchef om hur det kan kosta så mycket, när ingen jobbar dygnet runt.

– Nej inte hela tiden, men det kan vara i perioder. Ska man leverera den här typen av tjänster måste man ha flexibilitet i antal anställda, säger Liselott Kilaas och fortsätter:

– När det är ett stort behov måste man öka, och vid mindre behov minska. Det är därför kommunen vänder sig till oss för att vi kan bygga uppåt och neråt.

Som jämförelse kan nämnas att staten betalar 57 000 kronor i månaden för ett ensamkommande barn på hvb-hem, alltså ett boende med dygnet runt-bevakning. En lägenhetslösning i Aleris regi men utan dygnet runt-personal är alltså i samma prisspann.

Du säger att de behöver mycket stöd. Men när ungdomar flyttar från hvb-hem till utslussningslägenheter, har det inte då gjorts en bedömning att de klarar sig bättre själva?

– De klarar sig ganska bra själva. Men det varierar från individ till individ. De kan ha trauman. De kan ha behov att prata med någon mitt i natten. Så jag säger det igen, de kommer hit med ett bagage som vi inte ska underskatta.

Men det är en bild som inte delas av alla insatta i branschen. Jonathan Sahlin, föreståndare på ett av Attendos boenden,sa i en intervju med SvD att det är fel att tro att många av barnen har trauman.

– Det är en överdrift att tro att alla barn som kommer är traumatiserade. Hos oss är det kanske 10–20 procent som behöver stöd av psykiatrin, sa han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons