Annons

Efter läckan: ”Sociala mediers trovärdighet skadas”

Hundratusentals Google-användares information läckte – men företaget hemlighöll läckan. Trovärdigheten för sociala medier faller med den här sortens händelser, säger medieforskaren Marie Grusell till SvD.

Under strecket
Publicerad
Foto: Mark Lennihan/AP

Marie Grusell, forskare.

Foto: KARIN MALMHAV
Foto: Mark Lennihan/AP

Marie Grusell, forskare.

Foto: KARIN MALMHAV
Foto: Mark Lennihan/AP

Googles sociala medie-tjänst plus läggs ned efter omfattande säkerhetsbrister, meddelades det i veckan. Enligt Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet, skadar säkerhetsbrister trovärdigheten för internetföretag.

– Det är en sårbarhet som är ett stort problem för sociala media-företag idag. Trovärdigheten för företagens säkerhet faller med den här sortens händelser.

Google valde att hemlighålla läckan för att undvika uppmärkamhet från de amerikanska tillsynsmyndigheterna. Företaget ville inte heller dras i debatten om integritet på internet som rådde efter Facebook och Cambridge Analytica-skandalen, där användarinformation sålts valpåverkanssyfte.

Marie Grusell, forskare.
Marie Grusell, forskare. Foto: KARIN MALMHAV
Annons
Annons

Även ekonomiska avvägningar kan ha betydelse då plattformen aldrig blev ett stort socialt media. Att Google plus läggs ned kan även bero på ett flertal faktorer utöver säkerhetsläckan, enligt Marie Grusell.

– Avvecklingen kan bero på ett flertal skäl, men lönsamhet spelar säkert en stor roll. Det är svårt att få bärighet i sociala media plattformar, och i slutändan är det en fråga om verksamheten går plus eller minus.

I Sverige är följden av att Google plus läggs ned är inte nödvändigtvis stora. Plattformen var viktigare i USA än i Sverige och även där har den har svårt att konkurrera med större sociala medier som Facebook eller Twitter.

– Jag har själv ett konto på Google plus som jag aldrig har använt, och jag tror att det är detsamma för många svenskar. Google plus är mer relevant i USA, det blev aldrig lika stort i Europa, säger Marie Grusell.

Det var i mars i år som läckan upptäcktes och återgärdades. Informationsläckaget på Google plus pågick från år 2015 till mars 2018. Den berodde på en bugg som gjorde delar av privat information om användarna tillgänglig för utomstående utvecklare. Den exponerade informationen inkluderade fullständiga namn, födelsedatum, kön, e-postadresser, sysselsättning och relationer.

Annan information, som exempelvis telefonnummer, e-postmeddelanden, direktmeddelanden ska inte ha läckt. Totalt har data tillhörande omkring en halv miljon användare varit exponerade under tre år, rapporterar The Wall Street Journal.

Under två veckor efter att buggen identifierats genomförde Googles utredare tester för att undersöka skadan av läckan. Företaget bedömde även att man inte säkert kunde veta om informationen hade missbrukats, även om det inte ansågs det vara troligt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons