Annons

Maria Ludvigsson:Efter Malmö krävs reformarbete

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Reformarbete måste fokusera på narkotikahandeln.

Under strecket
Publicerad

Efter dagar av känsloyttringar infaller som regel tomheten. Så också i den politiska världen där statsråd de senaste dygnen överträffat varandra i adjektiva twittermeddelanden. Och nog är det gräsligt det som hänt.

I Malmö sköts i tisdags en ung mamma ihjäl när hon var ute med sitt spädbarn. En man häktades senare misstänkt för medhjälp till mord. I går kunde vi bevittna en polisinsats med förhandlare och prickskytt i samma stad. En förskola fick evakueras. I Vällingby dödades natten till onsdag en kvinna.

I Tove Lifvendahls text på ledarsidan i måndags beskrivs den del av verkligheten som många unga lever i. Unga som utsatts för våldsbrott och hot om repressalier uppmanas av polis att inte anmäla, att lägga ner och i värsta fall flytta till annan ort. Undfallenheten mot kriminalitet är det allra sämsta förhållningssättet. Det är att ge unga människor uppfattningen att brott slätas över och ursäktas.

Det är reformer och överenskommelser som måste leda vägen ur detta.
Tidsmässigt var Jerzy Sarneckis förslag tidigare i veckan, att tvinga polisen att syssla mer med brottsförebyggande och mindre med beivran, illa. Innehållsligt än värre.

Annons
Annons

För att komma åt den brottslighet som bevittnas i snart hela landet, måste man fokusera på födkroken. De allra flesta brott är helt och hållet narkotikarelaterade och handeln leder till både vapen- och våldsbrott. Om de politiskt ansvariga inte i grunden reformerar narkotikalagstiftningen kommer ytterst lite att förändras.

För vänstern är svaret alltid olika varianter på ”vi har ingen lokal”. Bara ungdomsgårdarna blir fler, skolorna återkommunaliseras och brottslingar möts med större förståelse kommer det mesta bli bra igen. Det har man alltid sagt. De så kallade värstingresorna var på sin tid, från 1989 och framåt, lika oerhörda som förutsägbara. Unga brottslingar bjöds på längre seglarresor för att lära sig ta ansvar och uppföra sig. Vänsterns uppfattning att det inte finns något personligt ansvar – vi är alla offer för omständigheter – har lett fram till den undfallenhet som bidragit till dagens läge.

Den traditionella skillnaden mellan högern och vänstern är respekten för den enskilda medborgarens rättigheter och skyldigheter. Att avkrävas ansvar är att behandlas som en vuxen och fullvärdig person. Det gäller både brottsoffer och förövare.

Ledande politiker borde förmå att gemensamt punkta ner ett antal reformer som dels under- gräver den narkotikarelaterade brottsligheten, dels ger polisen rätt och skyldighet att fokusera på det faktiska polisiära arbetet, inte agera social inrättning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons