Annons

Efter Manchester: Polis bär automatvapen på Bråvalla

Terrorhot och sexuella trakasserier leder till höjd säkerhet på sommarens festivaler. På Bråvallafestivalen i Norrköping bär polisen för första gången automatvapen när arrangemanget drar igång på torsdagen.

Under strecket
Publicerad

Till skillnad från förra året, då den här bilden är tagen, bär polisen i år automatvapen på Bråvallafestivalen.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Till skillnad från förra året, då den här bilden är tagen, bär polisen i år automatvapen på Bråvallafestivalen.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Till skillnad från förra året, då den här bilden är tagen, bär polisen i år automatvapen på Bråvallafestivalen.
Till skillnad från förra året, då den här bilden är tagen, bär polisen i år automatvapen på Bråvallafestivalen. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Efter vårens terrorattacker, bland annat dådet i Manchester, har polisen förstärkt bevakningen av musikfestivaler. På Bråvalla bär en grupp poliser för första gången automatvapen, så kallade förstärkningsvapen.

På festivalen i Bråvalla, Norrköping, finns en tillfällig polisstation och flera poliser rör sig på området.

– Vi har en mindre grupp poliser med förstärkningsvapen, k-pistar, som är beredda om det skulle ske mer dramatiska händelser som terrorhot eller grövre våldsbrott, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

För tillfället finns det ingen hotbild mot festivalen utan det är för att skapa trygghet. Det var efter erfarenheter från festivalen Sweden Rock i Blekinge, där polisen bar förstärkningsvapen, som polisen tog beslutet att höja säkerheten, berättar Agnevik.

Annons
Annons

Det är upp till varje polis regionalt att fatta beslut om polisen ska förses med förstärkningsvapen under lokala festivaler.

Även på Roskildefestivalen i Danmark har bevakningen förstärkts efter terrorhoten, här bevakar kravallutrustad polis området.

Precis som i Sverige har man i Danmark börjat uppmärksamma problemet med sexuella trakasserier på festivaler. Danska tidningen Politiken har startat en serie, ”Roskilde udden samtykke” och samlar kvinnors berättelser om övergrepp.

På Bråvalla utreder polisen flera anmälningar efter onsdagsnatten. Två kvinnor har vid olika tillfällen anmält sexuellt ofredande. En annan kvinna anmälde först försök till våldtäkt som sedan ändrades till sexuellt tvång. En man i 20-årsåldern anmälde att han utsatts för misshandel sedan han försökte hindra män som ofredade en kvinna.

Festivalarrangören har förstärkt belysningen på flera platser för att göra området tryggare, men det finns utrymmen som är svåra för polisen att bevaka, av förklarliga skäl.

– Det gäller inne på toaletter, i tält, husvagnar, husbilar och andra svårövervakade områden, säger Thomas Agnevik.

I flera år har RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, tillsammans med RFSL och RFSL Ungdom, deltagit på festivaler som Bråvalla. I år har fokus flyttats från säkrare sex till att handla mer om samtycke och ömsesidighet. Nytt för i år är att RFSU besöker skolor i Norrköpings kommun och pratar om kommunikation och gränser sexuella relationer.

– Det är viktigt att bygga långsiktigt med kommunen och skolan, värderingarna uppstår inte på festivalen, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Samtidigt vill han betona att det statistiskt inte sker fler övergrepp på en festival än i resten av samhället, däremot är en festival en bra plats att påverka attityder.

– Allt kommer inte att försvinna men hur gör jag om jag ser något? Det kan finnas en rädsla för att själv utsättas för obehag, hot eller våld men det finns andra sätt att ingripa än att konfrontera förövaren handgripligt, berättar han. Förslag som kommer från unga själva under RFSU:s utbildningar är att försöka bryta situationen verbalt, störa övergreppet och uppmärksamma andra runtomkring.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons