Annons

Efter #metoo – detta kan du som man faktiskt göra

Kraften i vreden efter berättelserna som kommit fram via #metoo golvar också många män. Frågan är vad en kille eller man kan göra? Massor, hävdar Luis Lineo, ordförande för riksorganisationen Män. Här är sju konkreta tips.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Erik Nylander/TT Bild 1 av 1

1 / 7

Ta hjälp av en kompis

Foto: Erik Nylander/TT

Alla människor av alla kön kan arbeta som konfliktförebyggare när och om någon drabbas av sexism eller trakasserier – både innan det sker och medan det sker. Ett exempel är sexistisk jargong. Steg ett är förstås att reflektera och inte själv bidra till den. Steg två är att kommentera det, när det sker.

För att slippa vara den som skapar ”dålig stämning” när en alfahanne tar plats med ett sexistiskt skämt på exempelvis en arbetsplats eller i ett omklädningsrum kan man ta hjälp av kollegan eller kompisen bredvid och viska: ”Jag tycker inte att det där var roligt. Vad tycker du?”

– Förmodligen är det fler som inte heller uppskattar den sexistiska humorn, kanske ingen, säger Luis Lineo. Är man två eller flera som reagerar slipper man att stå där ensam.

Annons
Annons

Shanga Aziz, ordförande för Locker Room Talk och föreläsare.

Foto: Locker Room TalkBild 1 av 1

2 / 7

Män lyssnar på män

Shanga Aziz, ordförande för Locker Room Talk och föreläsare.
Shanga Aziz, ordförande för Locker Room Talk och föreläsare. Foto: Locker Room Talk

Använd din makt att påverka osunda machoattityder i rum där kvinnor sällan vistas – eller i grupper och på arbetsplatser där män verkar lyssna mer på män än kvinnor.

Exempel: Manligt kodade miljöer som omklädningsrum, arbetsplatser med manliga chefer eller andra ställen som domineras av män. Ta gärna hjälp av en kompis (se punkt 1).

Företaget Locker Room Talk, som startade 2017 av 18-åriga Shanga Aziz och 17-åriga Rogiero Silva, satsar just på att via idrottsföreningar och skolor göra killar medvetna om destruktiva delar av machokulturen. Namnet på företaget är inspirerat av president Donald Trumps famösa stöd till sexistisk jargong och uttalande om ”locker room talk”. Läs mer på www.lockerroomtalk.se

Annons
Annons
Foto: Karin MalmhavBild 1 av 1

3 / 7

Reflektera över dig själv

Foto: Karin Malmhav

Reflektera över dig själv: Har du någon gång gått över gränsen och utsatt någon för ett övergrepp? Sök i så fall hjälp hos exempelvis psykolog eller en mansmottagning. Unga killar kan kontakta skolkurator, Ungdomsmottagning, Bris eller chatta med stödjouren Killfrågor.se.

Prata om gränssättning, sexism, sex, våld, vänskap, kärlek och samtycke med andra män! (se punkt 3).

Uppmuntra andra män att prata om sina känslor och erfarenheter.

Och: Om en kvinna berättar att hon blivit utsatt för något – lyssna och uppmuntra henne att berätta mer. Visa att du tror på henne.

Annons
Annons
Foto: Janerik HenrikssonBild 1 av 1

4 / 7

Bli trygg i grupp

Foto: Janerik Henriksson

Ända sedan mansrörelsen startade i Sverige på 1970-talet har det funnits olika typer av gruppsamtal för män.

I dag organiseras grupper enkelt via sociala medier. Exempelvis initierar både riksorganisationen Män och jämställdhetsstiftelsen Make Equal lokala samtalsgrupper. På deras hemsidor finns också konkreta tips och samtalsguider för den som vill starta en grupp. Det är också möjligt att gå utbildningar för att bli samtalsledare.

Läs mer på:

– Fb-gruppen ”Efter #metoo - Män bjuder in #allamän till samtalsgrupper” (initieras av riksorganisationen Män).

– www.killmiddag.se (initieras av jämställdhetsstiftelsen Make Equal)
Exempel på frågor ur samtalsguiden: ”Hur gammal var du när du förstod att du var kille/man? Vad förvånade dig mest?
Enligt undersökningar känner sig män ensammare ju äldre de blir. Vad kan det bero på tror du?
Möjlig följdfråga: Vad kan du göra för att inte känna dig ensam när du blir äldre?”

Syftet med killmiddagarna formuleras i anslaget till presentationen:

”Vi vet att var femte man saknar en nära vän och att vi jobbar så mycket att vi inte umgås så mycket som vi önskar med våra barn. Statistiken finns tillgänglig och kvinnor har jobbat länge för att befria sig från all skit som könsnormerna ställt till med. Ska vi inte ses på en middag eller fika och prata om hur vi kan bryta oss loss? Även om vi inte känner igen oss i siffrorna så kanske vi kan engagera oss ändå? För framtiden? För andra? För en annan tråkig sak är ju att det som drabbar oss drabbar i förlängningen även andra. Vilka är på? När ska vi ses? Med hoppfulla hälsningar.”

”Ska vi inte ses på en middag eller fika och prata om hur vi kan bryta oss loss? Även om vi inte känner igen oss i siffrorna så kanske vi kan engagera oss ändå? För framtiden? För andra?”

Annons
Annons

Del av Fattas styrelse.

Foto: Tony Halldin HultkvistBild 1 av 1

5 / 7

Lyssna, läs & titta

Del av Fattas styrelse.
Del av Fattas styrelse. Foto: Tony Halldin Hultkvist

Det finns många ingångar på nätet för den som vill reflektera kring maskulinitetsnormer, jämställdhet och samtycke. Här följer några exempel.

LYSSNA:

Specialskrivna låtar och videor för Fatta-rörelsen av artister som Cleo, Syster Sol och Erik Lundin för Fatta-rörelsen, som inbergriper både det pågående projektet Fatta samtycke och det avslutade Fatta man. Se www.fatta.nu

Fatta Samtycke-podden: Samtal med inbjudna gäster kring sex, sexism och normer – och om hur man exempelvis hanterar dick picks eller kan tolka det lagförslaget om samtycke.

Fatta Man-podden: En stafettpodd där två kända män pratar utifrån teman som vänskap, sex och våld. Exempel på gäster: William Spetz, Musse Hasselvall och Nino Ramsby.

LÄS:

Olika metodmaterial ger också stöd för att arbeta med jämställdhetsfrågor. ”Machofabriken” vänder sig till den som arbetar med unga mellan 13 och 25 år, med fokus på hur sociala normer för maskulinitet kan ifrågasättas och förändras.
”Det börjar med mig” är ett metodmaterial framtaget av Fatta man för gymnasiet.

SPELA IN:

Både Make Equal, MÄN, RFSU och Fatta uppmanar till interaktivitet: filmer, berättelser, samtal. MÄN har till den Internationella Mansdagen 19 november samlat in mobilvideoberättelser från killar och män runt om i Sverige som svarar på frågan: Har du en berättelse om hur du fick upp ögonen för problemet med mäns våld?

Jämlikhetsstiftelsen MakeEqual samlar just nu också in ”1 000 tips av män till män för att främja en samtyckeskultur”. Tanken är att tipsen ska inbegripa språkbruk, självrannsakan och normer. Tipsen ska användas i kampanjen ”Allt vi inte pratar om” som lanseras 2018.

Annons
Annons
Foto: Roger GustavssonBild 1 av 1

6 / 7

Gör halva jobbet – hela livet

Foto: Roger Gustavsson

Att bidra till jämställdhet i vardagen är inte svårt för en vuxen man som lever i en heterosexuell parrelation, menar Luis Lineo.

– Gör halva hushållsarbetet, ta ut halva föräldraledigheten – det är bara att sätta igång!

– Vi har verkligen märkt att våra pappa-grupper gör skillnad i mäns liv, säger Luis Lineo. Plötsligt kan deltagarna sitta och reflektera över små, enkla grejer som: Vem tröstar barnet? Vem klipper barnets naglar? Vem i parrelationen ser till att saker planeras eller organiseras? Många män bryr sig inte om att ta ansvar för sådana saker – eller bryr sig inte för att de inte ser sådant som behöver göras.

– Även forskning visar att de pappor som delar på föräldraledigheten och ansvaret i hemmet använder mindre våld och mår bättre. Dessutom mår både partnern och det eller de gemensamma barnen bättre.

Annons
Annons

7 / 7

Engagera dig!

Gå med i en organisation som arbetar för jämställdhet. Exempel: Män, Make Equal, RFSU och Fatta Samtycke.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons