Annons

Efter M:s succéval – hon ser ut att knipa sista platsen

Att andra partier tvingades krishantera in i det sista bidrog till Moderaternas valsuccé. Det säger Arba Kokalari – som ser ut att ta M:s nyvunna plats i Europaparlamentet.

Under strecket
Publicerad

Arba Kokalari ser ut att ta M:s oväntade fjärde mandat i EU-parlamentet

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Arba Kokalari ser ut att ta M:s oväntade fjärde mandat i EU-parlamentet

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Arba Kokalari ser ut att ta M:s oväntade fjärde mandat i EU-parlamentet
Arba Kokalari ser ut att ta M:s oväntade fjärde mandat i EU-parlamentet Foto: Stina Stjernkvist/TT

Medan en grön våg svepte fram över resten av Europa präglades EU-valet i Sverige av tydliga högervindar. Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Centern och Moderaterna gick alla starkt framåt jämfört med valet 2014 och kniper varsitt nytt mandat i Europaparlamentet.

Men medan KD:s, SD:s och C:s framgångar var väntade sett till opinionsläget den senaste tiden var Moderaternas uppgång desto mer överraskande. I den sista Sifo-mätningen inför valet fick partiet 14,4 procent – men landade på 16,8 procent av rösterna i det preliminära valresultatet.

Det är en ökning med 3,2 procentenheter jämfört med EU-valet 2014 och innebär att Moderaterna blir näst största parti i Sverige och går från tre till fyra mandat.

Därmed ser fjärdenamnet Arba Kokalari, 32, ut att ta en plats i Europaparlamentet.

Annons
Annons

– Vi hade förhoppningen och målet att ta fyra mandat. Det är det som partiet och jag har kämpat för under hela valrörelsen. Jag är väldigt glad att det gick i mål, säger hon.

Trots att även KD och SD gick framåt jämfört med valet 2014 kan partierna ha påverkats negativt av den senaste tidens turer kring Lars Adaktusson och Peter Lundgren. Framför allt KD har backat i opinionen efter att DN avslöjat att Adaktusson som EU-parlamentariker vid 22 tillfällen under den senaste mandatperioden röstat mot kvinnors rätt till abort.

Arba Kokalari tror att det kan ha gynnat Moderaternas valspurt. Medan andra partier har tvingats krishantera har M fått större utrymme att lyfta fram sin egen politik på områden som brott, terrorism, migration och klimat, säger hon.

– Det är klart att det är mycket bättre att få prata om sin politik än att behöva hantera andra typer av situationer.

– Den här valrörelsen har präglats av väldigt mycket pajkastning och en debattnivå som har varit ganska låg. Från vårt håll har vi försökt prata om vår egen politik och vad vi vill åstadkomma i Europaparlamentet, säger Arba Kokalari.

Själv har hon drivit en intensiv personvalskampanj och säger att hon skulle bli besviken om någon kandidat längre ner på Moderaternas lista kryssar sig förbi henne och tar partiets sista plats i parlamentet.

– Jag har haft ett otroligt stöd från moderata gräsrötter och Moderata ungdomsförbundet. Vi är hundratals människor som har kampanjat nästan dygnet runt under de här veckorna, knackat dörrar och lappat brevlådor.

På måndagskvällen var personrösterna från 400 av 6 305 valdistrikt räknade. Det kommer att dröja en vecka innan det är helt fastställt vilka kandidater som kniper partiernas sista platser i Europaparlamentet.

– Det finns inget särskilt tillvägagångssätt, att man börjar med de största distrikten eller går från norr till söder. Det är länsstyrelserna som bestämmer i vilken ordning de räknar, säger Abboud Ado, statistiker på Valmyndigheten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons