Annons

Efter nederlaget – Corbyn avgår

Jeremy Corbyn avgår efter valfiaskot.
Jeremy Corbyn avgår efter valfiaskot. Foto: Alberto Pezzali/AP

Jeremy Corbyn avgår tidigt nästa år, meddelar Labourledaren enligt Bloomberg.

Under strecket
SvD
Publicerad

Det brittiska valet på torsdagen blev det sämsta för Labour sedan 1930-talet och partiledaren Jeremy Corbyn tar nu ansvaret och kastar in handduken i samband med att en ny ordförande väljs i början av nästa år.

Jeremy Corbyn står långt ut på vänsterkanten i det egna partiet och har varit väldigt impopulär bland breda väljargrupper. Han anses personligen ha varit den största orsaken till Labours tillbakagång.

Under valrörelsen har flera kandidater öppet lovat väljarna att en röst på dem inte skulle innebära att Jeremy Corbyn blev premiärminister, eftersom Labour inte var tillräckligt starka för att få egen majoritet.

Corbyns impopularitet har dessutom synts i partiets kampanjmaterial där hans ansikte enbart var på runt 10 procent av valbroschyrerna.

Flera tunga Labourprofiler, däribland den före detta premiärministern Tony Blair, uppmanade väljarna att inte rösta på Jeremy Corbyn, eftersom de ansåg att hans politik skulle vara olämplig för landet.

Jeremy Corbyn har suttit i parlamentet sedan 1983, och var ständigt på kollission med den egna partiledningen, fram tills han valdes till partiledare 2015 efter Ed Milliband avgått.

Hans namn kastades in i ringen eftersom vissa i Labourledningen ansåg att det ”behövdes någon från vänsterfalangen”. Men Jeremy Corbyn blev snabbt populär bland främst unga britter under kampanjen, och de betalade de tre pund som krävdes för att bli medlem och röstade fram honom.

En stor andel av Labours parlamentariker ägnade sedan de kommande åren åt att försöka bli av med sin partiledare, men för de flesta slutade det med att de själva istället lämnade partiet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons