Annons

Pichlers ”förbjudna råd” ledde till genombrott

Hanna Öberg skjuter en av alla träffar i VM-loppet i Östersund – hon satte 20 av 20 skott.
Hanna Öberg skjuter en av alla träffar i VM-loppet i Östersund – hon satte 20 av 20 skott. Foto: Jessica Gow/TT

Hanna Öberg följde upp bragden från OS i fjol med ett VM-guld på hemmaplan i Östersund. SvD har med hjälp av föräldrarna följt skidskyttestjärnans resa från nybörjaråren i Svensbyn via OS-guld och SvD:s bragdguld till VM-succén. Inför OS var det ett ”förbjudet råd” från Pichler som var första steget mot skrällen.

Under strecket
Publicerad

Wolfgang Pichler pussar Hanna Öberg efter beskedet att hon vunnit SvD:s bragdguld 2018.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

1 / 8

Wolfgang Pichler pussar Hanna Öberg efter beskedet att hon vunnit  SvD:s bragdguld 2018.
Wolfgang Pichler pussar Hanna Öberg efter beskedet att hon vunnit SvD:s bragdguld 2018. Foto: Lars Pehrson

Året är 2005 och kylan är bitande i vintermörkret. På en liten älgskyttebana i Piteå turas de 12–15 barnen om att skjuta på de fyra målen. Den provisoriska skidskyttebanan har skapats av några entusiastiska föräldrar och är början till det som i år slutade med en bragd i Pyeongchang. En av föräldrarna heter nämligen Tomas Öberg och ett av barnen är en tioårig tjej vid namn Hanna.

– Hon tyckte det var väldigt skoj med skidor och fick direkt en känsla för skidskytte. Eftersom jag var gammal skidskytt så ville jag att hon skulle få prova. Men älgskyttebanan kändes förstås för liten, berättar Tomas Öberg.

Efter hårt jobb lyckas de få tillstånd och bidrag till en komplett skidskytteanläggning vid Lindbäcksstadion. När den står klar kan Piteå skidskytteklubb börja satsa på allvar och Tomas Öberg är tränare för Hanna och de andra unga åkarna.

Annons
Annons

Första träningen i skidskytte som 10-åring 2006.

Foto: Privat Bild 1 av 1

2 / 8

Första träningen i skidskytte som 10-åring 2006.
Första träningen i skidskytte som 10-åring 2006. Foto: Privat

Hon var lite sen i sin fysiska utveckling så jag tror hon tänkte att hon en dag kommer ifatt. Hennes mål var långsiktiga.

Under sina tidiga tävlingsår sticker Hanna Öberg inte ut särskilt mycket.

– Hon var lite sen i sin fysiska utveckling så jag tror hon tänkte att hon en dag kommer ifatt. Hennes mål var långsiktiga. Hade hon inte haft sin kärlek till sporten hade hon nog lagt av, men hon blev inte särskilt besviken över att hon inte vann, berättar mamma Viktoria Öberg.

Det här är något som bryter av när det gäller svenska idrottsstjärnor. Det klart vanligaste är att föräldrarna berättar att deras barn tidigt hade väldigt svårt att förlora och att de tvunget behövde vinna oavsett om det var idrott eller ”Fia med knuff”.

– Det var skönt som förälder att hon inte tvunget behövde vinna. Som jag ser det har Hanna aldrig varit någon jättetalang varken i skidor eller skytte. Hennes talang är att kunna underkasta sig träning och lägga ner fullständig fokus på en uppgjord plan, säger Tomas.

Annons
Annons

Hanna Öberg tävlar i Lilla Karlavagnen som 7-åring 2002.

Foto: Privat Bild 1 av 2

Hannas första tur på skidor, troligtvis på hennes 2-årsdag.

Foto: Privat Bild 2 av 2

3 / 8

Hanna Öberg tävlar i Lilla Karlavagnen som 7-åring 2002.
Hanna Öberg tävlar i Lilla Karlavagnen som 7-åring 2002. Foto: Privat

Det har till och med ofta varit så att hon ofta under uppvärmningen spytt av nervositet. Så är det fortfarande.

Idrotten är tidigt en väldigt viktig del av Hanna Öbergs liv. När Viktoria och Tomas ska fundera över vilka andra intressen hon har som barn blir svaren fotboll, friidrott och orientering.

– När kompisarna i högstadiet ville att hon skulle med på fest så avstod hon nästan alltid för att hon skulle upp och träna dagen efter. Vi sa att vi kunde komma och hämta henne, men hon ville komma i säng tidigt för att orka träna ordentligt. Men jag tror inte hon känner att det var en uppoffring, hon tyckte att skidskytte var det roligaste för henne, säger Viktoria.

Hannas första tur på skidor, troligtvis på hennes 2-årsdag.
Hannas första tur på skidor, troligtvis på hennes 2-årsdag. Foto: Privat

Men även om det alltså inte är ”hela världen” om inte Hanna Öberg vinner sina lopp i ungdomsåren, så är hon nervös inför loppen. Väldigt nervös.

– Det började tidigt på morgonen att man märkte hur nervös hon var. Hon har alltid haft svårt att äta frukost samma dag som det är tävling. Det har till och med ofta varit så att hon ofta under uppvärmningen spytt av nervositet. Så är det fortfarande, berättar Viktoria.

Men kärleken till sporten har ändå alltid varit så stor att det har vägt tyngre än olustkänslorna inför tävlingarna.

– Vi har alltid försökt förklara att det är naturligt att vara nervös och att det också är bra för fokuseringen att känna nervositet. Det är heller aldrig något som hindrat henne från att starta i loppen. Och vi har ju märkt att ju viktigare tävlingar desto bättre har det gått, säger Tomas.

Annons
Annons

Några år senare – tävlingsdags. Hemmarännet längdklubbs distriktstävling 2002 eller 2003.

Foto: Privat Bild 1 av 1

4 / 8

Några år senare – tävlingsdags. Hemmarännet längdklubbs distriktstävling 2002 eller 2003.
Några år senare – tävlingsdags. Hemmarännet längdklubbs distriktstävling 2002 eller 2003. Foto: Privat

Viktoria säger att det finns stora likheter mellan Hanna och pappa Tomas när det gäller fokus inför tävling. Tomas Öberg var själv bland Sveriges tio främsta i skidskytte och Viktoria har bevittnat många av tävlingarna.

– Man ska helst vara tankeläsare. Det värsta man kan fråga timmarna före ett lopp är: ”Hur känns det?”. De är väl inte som trevligast då kan man väl säga, säger Viktoria och skrattar.

För 15-åriga Hanna Öberg är det självklart att nästa steg är skidskyttegymnasiet i Sollefteå. Läraren Kari Korpela minns att de hade fått upp ögonen för Hanna Öberg redan innan hon ansökte till skolan.

– Hon hade gjort en del bra resultat i ungdomsåren, men vi var ändå inte helt säkra på hennes nivå. Skidmässigt hade hon inte gjort något större väsen av sig, säger Kari Korpela.

Annons
Annons

Hanna Öberg under O-ringen som 11-åring 2006.

Foto: Privat Bild 1 av 1

5 / 8

Hanna Öberg under O-ringen som 11-åring 2006.
Hanna Öberg under O-ringen som 11-åring 2006. Foto: Privat

Hanna Öberg får sin plats i skolan. Men strax innan första terminen ska börja deltar hon i SM i rullskidskytte i Boden – och då blir resultatet överraskande svagt.

– Då tänkte vi – vad sjutton är det här? Resultatet var inte alls vad vi hade förväntat oss. Men när hon började i skolan så visade testerna att hon hade järnbrist, så där fick vi förklaringen, säger Kari Korpela.

Hon ringde strax före 7 på morgonen och grät. Hon sa ”Jag har spytt och kan inte åka”.

Direkt efter terminsstarten märker Korpela att Hanna Öberg är en extremt målmedveten tonåring. Hon visar direkt sin klass på skjutvallen och vill gärna att de ska utöka antalet skyttepass. Även skidåkningen planerar hon minutiöst och hon är en av de elever som följer uppmaningen om sommarträning bäst.

– Något som märktes var också att hon gillade ordning och reda. Hon var lite av en "mamma-typ". På tävlingarna gjorde det att hon fokuserade på fel saker. Hon ville åtgärda saker som bara tog energi – som att påtala att en tavla inte var rätt upphängd eller att skidspåret inte var optimalt på något ställe. Det låg henne i fatet under en tid och var en fara för hennes utveckling, säger Korpela.

Han gör detta tydligt för Hanna och under skoltiden blir hon stadigt bättre på tävlingsfokus. Och 2016 visar ju Hanna Öberg att hon redan som 20-åring är mästerlig på att koncentrera sig på tävling – då vinner hon dubbla JVM-guld.

Annons
Annons

JVM-guld två gånger om 2006.

Foto: TT Bild 1 av 1

6 / 8

JVM-guld två gånger om 2006.
JVM-guld två gånger om 2006. Foto: TT

Men när det 2018 drar ihop sig för OS i Pyeongchang är det inte mycket som går Hanna Öbergs väg. Resultaten i världscupen ger inte några signaler om att något stort är på gång. I de två sista tävlingarna före OS hamnar hon på platserna 21 och 37.

Dagen när det är dags för flygresan till Sydkorea blir extremt jobbig.

– Hon ringde strax före 7 på morgonen och grät. Hon sa ”Jag har spytt och kan inte åka”. Det var förtvivlan i rösten, men vi försökte lugna henne. Det var ju bra marginal till tävlingarna skulle börja, säger Tomas Öberg.

Pichler ringde en halvtimme innan flygtaxin skulle åka iväg och sa att ”Hanna, om du kräks, säg inget till dem. Åk bara!”

Magsjuka idrottare är det sista man vill ha i OS-byn. Två dagar i karantän följer därför i lägenheten i Östersund. Hanna Öberg hinner med ett träningspass som känns bra. Men samma dag som nästa flygresa är bokad får Tomas och Viktoria ett nytt samtal från dottern.

– Den här gången spydde hon en halvtimme innan flygtaxin skulle komma och då måste det ju gå ytterligare 48 timmar innan hon får göra ett nytt försök, berättar Viktoria.

Inför det tredje bokade flygplanet två dagar senare pratar Hanna Öberg per telefon med landslagstränaren Wolfgang Pichler som är på plats i Sydkorea. Han ger då det ”förbjudna rådet”.

– Det var ett viktigt samtal, en nyckel till hennes OS-start. Pichler ringde en halvtimme innan flygtaxin skulle åka iväg och sa att ”Hanna, om du kräks, säg inget till dem. Åk bara!” Han tänkte att det var nervositet och inte magsjuka, vilket mycket väl kan ha varit fallet. Och den här gången kom hon iväg, säger Tomas.

– Man förstår om hon var spänd. Hon har ju laddat för ett OS sedan hon föddes kan man säga och hon kände sig i bra form.

Annons
Annons

OS-debuten i sprint slutade med en sjundeplats.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 2

Jaktstarten slutade med plats 5.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 2 av 2

7 / 8

OS-debuten i sprint slutade med en sjundeplats.
OS-debuten i sprint slutade med en sjundeplats. Foto: Anders Wiklund/TT

Vi grät av glädje när hon hade kommit sjua, men kände också att vi kanske hade missat hennes livs prestation.

Och väl på plats blir OS-debuten sensationell. Hanna Öberg blir sjua i första loppet och föräldrarna förbannar det faktum att de inte är plats än.

– Vi grät av glädje när hon hade kommit sjua, men kände också att vi kanske hade missat hennes livs prestation. Att bli sjua i OS är ju otroligt, säger Viktoria.

Väl på plats i Sydkorea möter de en dotter i fullständig harmoni.

– Det var så härligt. Vi visste inte innan vilket mentalt läge hon var i. Men hon lyste av självförtroende och kändes så lugn och tillfreds. Då förstod vi att det kunde bli riktigt roligt även i fortsättningen.

Jaktstarten slutade med plats 5.
Jaktstarten slutade med plats 5. Foto: Anders Wiklund/TT

Efter en ny superinsats i jaktstart blev Hanna Öberg femma. Sedan var det dags för distansloppet. Med fyra skjutningar är det ett lopp som brukar passa de rutinerade rävarna. Men en relativt orutinerad svenska hade andra planer denna dag.

Jag trodde aldrig i mitt liv att hon skulle ta OS-guld redan nu. Att ha ett helt felfritt skytte, skjuta fyra nollar, i en sådan här tävling är helt galet.

Hanna Öberg går ut tidigare än många av loppets favoriter. Ganska snart börjar svenskarna framför tv-apparaterna inse att det är något stort på gång. Första skjutningen sitter fem av fem skott. Även andra blir felfritt, liksom tredje. När Hanna Öberg kommer in till fjärde skjutstationen börjar det lukta medalj. Och det slutar med fem träffar igen. 20 skott av 20 möjliga sitter alltså mitt i prick.

När Hanna Öberg går i mål vet hon att det kommer att räcka till en bra placering, men fortfarande finns en del storheter kvar ute i spåret.

Annons
Annons

Hanna Öberg vid målgången.

Foto: Heikki Saukkomaa/TT Bild 1 av 3

Pappa Tomas och mamma Viktoria gratulerar dottern till guldet.

Foto: Andreas Hillergren/TT Bild 2 av 3

Hanna Öberg med sin guldmedalj efter skrällen.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 3 av 3

8 / 8

Hanna Öberg vid målgången.
Hanna Öberg vid målgången. Foto: Heikki Saukkomaa/TT

Svenskan som aldrig varit på pallen i världscupen är plötsligt guldmedaljör i OS.

– Det var så overkligt, tårkanalerna bara öppnades. Man vet ju hur mycket energi hon har lagt ner på det här och vi har ju verkligen varit med på hela resan. Tomas var tränare de första åren och när inte han kunde vara med så hoppade jag in som hjälptränare. Att det skulle bli ett OS-guld till slut är så fantastiskt, säger Viktoria.

Pappa Tomas och mamma Viktoria gratulerar dottern till guldet.
Pappa Tomas och mamma Viktoria gratulerar dottern till guldet. Foto: Andreas Hillergren/TT

Kari Korpela trodde att Hanna Öberg skulle kunna nå världseliten, men inte så tidigt som under årets OS.

– Jag trodde aldrig i mitt liv att hon skulle ta OS-guld redan nu. Att ha ett helt felfritt skytte, skjuta fyra nollar, i en sådan här tävling är helt galet.

Av bara farten blir Hanna Öberg sedan hjälte i stafetten. Hanna går ut på slutsträckan som åtta, en knapp minut från ledningen. Men genom ett suveränt skytte passerar hon konkurrent efter konkurrent och lämnar den nervösa sista skjutningen som trea. Sedan åker hon även förbi Frankrikes Anaïs Bescond och fixar ett svenskt OS-silver.

Hanna Öberg med sin guldmedalj efter skrällen.
Hanna Öberg med sin guldmedalj efter skrällen. Foto: Anders Wiklund/TT

Årets VM på hemmaplan i Östersund var till en början helt godkänt, men utan den där riktiga fullträffen. Men precis som i OS blev det en lysande insats i distansloppet. Och det finns flera chanser kvar i VM – vi kan hoppas på mer från Hanna Öberg.

Annons
Annons
Annons
Annons