Annons

Efter petningen: ”Det har nog inte slutat här”

Swedbanks huvudkontor i Tallinn.
Swedbanks huvudkontor i Tallinn. Foto: Simon Rehnström

Swedbanks vd i Estland, Robert Kitt, och den estniska finanschefen Vaiko Tammeväli stängs av från sina uppdrag. Beslutet kommer efter bankens interna utredning mot penningtvätt.

– Det var inte oväntat, säger sparekonomen Joakim Bornold.

Under strecket
Publicerad

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Foto: Daniella BacklundBild 1 av 1

Sent på måndagskvällen meddelade Swedbank att deras vd i Estland, Robert Kitt, och den estniska finanschefen Vaiko Tammeväli petas. Därutöver avgår styrelsemedlemmen Priit Perens. Förändringarna träder i kraft omedelbart.

– Det första man undrar är ju förstås varför, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

– Men beslutet kommer inte som en blixt från klar himmel. Det är inte orimligt att de visar handlingskraft och då ligger det nära till hands att ändra om ledningen i Estland, tilläger han.

Enligt Swedbank pågår nu en fördjupad intern utredning i banken om historisk regelefterlevnad när det gäller arbetet mot penningtvätt.

”En konsekvens av den utredningen är att två medarbetare är avstängda och en har lämnat ledningen för Swedbank Estland”, skriver bankens presschef Unni Jerndal i ett mejl till SvD.

De som tar över är Olavi Lepp och Anna Kõuts. Lepp är nuvarande Chief Risk Officer och har utsetts till tillförordnad ordförande i den verkställande ledningen och vd för Swedbank Estland. Anna Kõuts är nuvarande Head of Treasury men har utsetts till tillförordnad finanschef och medlem i den verkställande ledningen.

Annons
Annons

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Foto: Daniella BacklundBild 1 av 1

Enligt Unni Jerndal finns det i nuläget inga planer på att fler kan stängas av. Men Joakim Bornold tror inte att vi sett de sista avskeden ännu.

– Det har nog inte slutat här, det här är bara en första konsekvens. Men vi får se vad undersökningen leder till och framför allt vad finansinspektionen i Sverige och Estland kommer fram till, säger han.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. Foto: Daniella Backlund

Swedbank har egentligen bara ett val att göra, tillägger Bornold.

– Det är att vara öppna och transparenta. De måste visa att de lyfter på varenda sten för att komma underfund med vad det är som hänt – och varför.

När det är dags för Swedbanks extra bolagsstämma på onsdag ska det formella beslutet tas om att göra Göran Persson till ordförande. Enligt Bornold är därefter Perssons allra mest akuta uppgift att rekrytera en vd.

– Det är väldigt viktigt, innan dess så är det svårt att ta några större omtag kring banken i stort.

Tror du att han är rätt person för att göra det?

– Jag tror att hans uppgift är att skapa förtroende. Men är han en ordförande som kan ta banken framåt och driva de förändringar som behövs? Nej det tror jag inte. Det krävs enormt mycket av en bankordförande i dag och med den ringa erfarenhet han har – kommer han att ha en lång startsträcka.

Swedbank utreds sedan tidigare av finansmyndigheter i Sverige och de baltiska staterna, sedan SVT:s Uppdrag granskning rapporterat om omfattande misstänkt penningtvätt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons