Annons

Här är de möjliga regeringsalternativen

SvD reder ut vilka partikombinationer som har majoritet i den nya riksdagen – och vilka regeringar de skulle kunna släppa fram.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 11

Med ett proportionellt valsystem och många partier i riksdagen handlar svensk politik om att bygga majoriteter för att få inflytande. Vill man bilda regering är huvudregeln: man behöver inte ha en majoritet bakom sig, men man får inte ha en majoritet emot sig.

Negativ parlamentarism kallas det, och bygger på att statsministern måste tolereras av riksdagen.

Det är talmannen som bedömer vilken partiledare som har störst chanser att klara en statsministeromröstning och bilda regering. Statsministern bestämmer sedan själv vilka som ska ingå i regeringen.

För att en regering sedan ska kunna styra Sverige krävs att den får igenom sin budget och lagförslag. Här gäller att en majoritet av riksdagsledamöterna som röstar måste stödja regeringens förslag för att det ska godkännas.

Annons
Annons

2 / 11

Partikombination: Rödgröna (S, MP, V)

De rödgröna tappade mandat och nådde inte egen majoritet. Men partierna blev knappt större än Alliansen. Vilken roll det spelar för regeringsbildningen återstår att se.

S-ledaren Stefan Löfven valde att inte avgå på valnatten, men röstades bort när riksdagen öppnade två veckor senare. Men Löfven har gjort klart att han är redo för comeback.

Möjliga regeringar som kan släppas fram av denna partikombination: Kombinationen får inte tillräckligt många mandat för att bilda majoritet.

Annons
Annons

3 / 11

Partikombination: Rödgröna & SD (S, MP, V, SD)

De rödgröna och Sverigedemokraterna når en klar majoritet tillsammans. Men att de skulle ha ett organiserat regeringssamarbete efter valet är uteslutet, från båda håll, även om de kan rösta likadant i riksdagen i enskilda lagförslag.

Det finns dock ett läge där denna oheliga allians skulle kunna bilda en riksdagsmajoritet som gör att S-ledaren Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminister.

Står valet till slut mellan en alliansregering eller en socialdemokratisk enpartiregering kan SD mycket väl föredra det senare – om det innebär att flyktingliberala C hålls borta från inflytande över över migrationspolitiken.

Även V och MP föredrar en S-regering framför en borgerlig, men av helt andra skäl.

Möjliga regeringar som kan släppas fram av denna partikombination: S-minoritetsregering.

Annons
Annons

4 / 11

Partikombination: Löfvens gyllene brygga (S, C, L)

S-ledaren Stefan Löfven sträcke ut en hand till C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund på valnatten. Men precis som efter förra valet har mottagandet hittills varit svalt.

Efter valresultatet står det också klart att S, C och L inte når en egen majoritet. För att en sådan mittenregering ska kunna bildas krävs att fler partier – exempelvis V och MP – lägger ner sina röster i statsministeromröstningen.

Det ska därför mycket till för att Stefan Löfvens drömregering ska förverkligas.

Möjliga regeringar som kan släppas fram av denna partikombination: Kombinationen får inte tillräckligt många mandat för att bilda majoritet.

Annons
Annons

5 / 11

Partikombination: Den långa bryggan (S, C, L, MP, V)

En av få tänkbara partikonstellationer som når en majoritet i riksdagen efter valet är om de rödgröna enas med Centerpartiet och Liberalerna. På så sätt skulle man kunna hålla Sverigedemokraterna helt utanför politiskt inflytande.

Det kan ske antingen genom att partierna släpper fram en ren S-regering, vilket Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) skulle få svårt att sälja in till sina väljare när man gått till val på att byta regering. Det skulle också kunna ske genom att de rödgröna partierna låter C och/eller L bilda regering på egen hand, likt Ola Ullstens folkpartiregering i slutet av 1970-talet.

En liten minoritetsregering skulle dock få svårt att få igenom sin budget och snabbt kunna vara på fallrepet.

Möjliga regeringar som kan släppas fram av denna partikombination: S-minorietsregering, C-minoritetsregering, L-minoritetsregering eller C+L-minoritetsregering.

Annons
Annons

6 / 11

Partikombination: Den stora koalitionen (S, M)

Socialdemokraterna och Moderaterna gjorde bättre i från sig än vad opinionsmätningarna innan valet visade, men backar båda. Det gör att idén om en storkoalition – likt den som bildades i Tyskland – är död.

Även om de två klassiska huvudkombattanterna i svensk politik skulle enas så räcker det inte för att bilda en majoritet.

För första gången i modern tid får S och M färre än 50 procent av rösterna i ett riksdagsval.

Möjliga regeringar som kan släppas fram av denna partikombination: Kombinationen får inte tillräckligt många mandat för att bilda majoritet.

Annons
Annons

7 / 11

Partikombination: Den ännu större koalitionen (S, M, C, L, KD)

– Alliansen och Socialdemokraterna kan samlas i viktiga frågor, det tyckte jag före valet och det tycker jag fortfarande, sa M-ledaren Ulf Kristersson på valnatten.

En sådant lösning skulle med stor marginal få egen majoritet i riksdagen.

Men vad överläggningar mellan S, M, C, KD och L skulle leda till är oklart. Alliansen lät inte Stefan Löfven sitta kvar som statsminister. Att S skulle släppa fram en alliansregering trots att den rödgröna sidan fått fler röster är lika osannolikt.

Tills det finns ett svar på de frågorna är det svårt att se hur Alliansen och S ska kunna komma överens.

Möjliga regeringar som kan släppas fram av denna partikombination: Alliansminoritesregering eller Allians+S-majoritetsregering.

Annons
Annons

8 / 11

Partikombination: Alliansen (M, C, L, KD)

Alliansen gick till val på att regera tillsammans, precis som man gjorde i majoritet 2006–2010 och i minoritet 2010–2014.

Den här gången är man inte bara i minoritet, man är dessutom mindre än de rödgröna enligt det preliminära valresultatet.

Dessutom är vågmästaren SD större och starkare. Med närmare en femtedel av väljarkåren bakom sig kräver SD-ledaren Jimmie Åkesson politiskt inflytande för att släppa fram en alliansregering.

Så länge de borgerliga partiledarna håller fast sin linje att inte förhandla med SD blir det svårt att bilda en alliansregering.

Möjliga regeringar som kan släppas fram av denna partikombination: Kombinationen får inte tillräckligt många mandat för att bilda majoritet.

Annons
Annons

9 / 11

Partikombination: Alliansen & SD (M, C, L, KD, SD)

– Tänker du välja Stefan Löfven eller tänker du välja Jimmie Åkesson. Nu måste du ge svar på den frågan, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson på valnatten.

Budskapet var riktat till M-ledaren Ulf Kristersson.

Faktum är att Kristersson är beroende av att SD för att han ska kunna flytta in i Rosenbad. Antingen måste SD rösta på honom som statsminister eller lägga ner sina röster.

Om Alliansen väljer att samarbeta med SD så har de en klar majoritet i riksdagen tillsammans. Men samtliga allianspartier har sagt att man inte ska förhandla med SD, vilket sänker möjligheterna att bilda en alliansregering.

Ulf Kristersson skulle kunna ha större chanser att få igenom en ren M-regering – om C, L och SD kan acceptera det. Men en borgerlig minoritetsregering – oavsett hur den ser ut – skulle stå på skakig grund. När som helst skulle SD kunna sänka deras budget genom att rösta på en S-budget.

Möjliga regeringar som kan släppas fram av denna partikombination: Alliansminoritetsregering eller M-minoritetsregering.

Annons
Annons

10 / 11

Partikombination: Alliansen & MP (M, C, L, KD, MP)

Efter valet 2010 förhandlade MP med de borgerliga partierna om att bilda en blågrön regering. Det blev inget den gången och det ser inte ut att bli något den här gången heller.

Det räcker inte med att MP bryter blockgränsen för att man ska kunna bilda en majoritet tillsammans med Alliansen. För det krävs att fler partier lägger ner sina röster i en statsministeromröstning.

Möjliga regeringar som kan släppas fram av denna partikombination: Kombinationen får inte tillräckligt många mandat för att bilda majoritet.

Annons
Annons

11 / 11

Partikombination: Åkessons dröm (M, KD, SD)

– Vi är valets vinnare. Nu tänker vi skaffa oss inflytande på riktigt, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson på valnatten.

SD:s målsättning är att bilda ett konservativt block med M och KD, på likande sätt som deras systerpartier i norden regeringssamarbetar med traditionella högerpartier.

SD skickade dagen efter valet en forminbjuda till M och KD om att inleda samtal men fick omgående nobben. Hittills har M och KD sagt sig kunna regera med stöd av SD – men inte samarbeta om budgeten eller sätta sig i regering med Jimmie Åkesson.

SD-ledarens drömregering sänks också av att de tre partierna inte får egen majoritet i den nya riksdagen.

Möjliga regeringar som kan släppas fram av denna partikombination: Kombinationen får inte tillräckligt många mandat för att bilda majoritet.

Grafik: Liv Widell

Efter reklamen visas:
Så går det till att bilda regering
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons