Annons

Efter senaste raset: ”Kronan är dömd”

Carl Hammer, analyschef för makro, räntor och valutor på SEB.
Carl Hammer, analyschef för makro, räntor och valutor på SEB. Foto: Anders Ahlgren

Centralbanker har övergett kronan, företagen valutasäkrar inte som förr och dessutom använder investerare minusräntan för att tjäna pengar. Nu spår bedömare att den redan svaga kronan kan falla än mer.

Under strecket
Publicerad

Kristin Magnusson Bernard, makrochef på Nordea.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Kronan har en tuff tid sedan ny statistik signalerat att svensk ekonomi bromsar in mer än många trott. Mot dollarn handlas kronan kring den lägsta nivån på sjutton år, och mot euron den lägsta nivån på tio år.

Kristin Magnusson Bernard, makrochef på Nordea, beskriver det som ett allmänt osäkert läge där investerare väljer bort kronan.

– Vi ser inte vad som just nu skulle vända utvecklingen, säger hon.

Carl Hammer, analyschef för valutor på SEB, är inne på samma linje. Han pekar på att kronan brukar ta stryk när världsekonomin skakar eftersom svensk ekonomi är mycket beroende av att exporten går bra.

– Det är inte konstigt att folk säljer kronor på nyheter som bekräftar att ekonomin går mot sämre tider, säger Hammer.

De senaste sju åren har kronan tappat runt femtio procent mot dollarn och trettio procent mot euron. Enligt Hammer är Riksbankens minusränta den största boven.

Minusräntan betyder nämligen att det kostar pengar att placera pengar på ett räntekonto eller investera i vissa svenska tillgångar som statsobligationer.

– Man har skrämt bort investerare eftersom det kostar att hålla kronor, säger Carl Hammer.

Annons
Annons

Kristin Magnusson Bernard, makrochef på Nordea.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Minusräntan gör också att många utländska investerare använder kronan som en så kallad finansieringsvaluta. Det betyder att man tar lån i kronor eftersom minusräntan gör att man får betalt när man lånar. Kronlånen växlas sedan in (det vill säga säljs) mot andra valutor som i sin tur investeras i utländska tillgångar i länder där räntorna i stället är positiva. På så sätt tjänar man pengar både på att låna och investera.

Kristin Magnusson Bernard, makrochef på Nordea.
Kristin Magnusson Bernard, makrochef på Nordea. Foto: Tomas Oneborg

– Kronan är en utmärkt valuta att låna i eftersom minusräntan betyder att du får betalt när du lånar, säger Carl Hammer.

Minusräntan har också gjort att svenska exportföretag – som tjänar mycket pengar i euro och dollar – inte valutasäkrar lika mycket som tidigare, eftersom de då måste betala ränteskillnaden mellan Sverige och det land vars valuta man säkrar sig mot.

Kronan som en reservvaluta hos andra centralbanker har tappat sin status.

Eftersom få tror att kronan kommer stärkas kraftigt den närmsta tiden ser företagen inte samma anledning att valutasäkra som tidigare, menar Carl Hammer.

– Man är också lite försiktigare med att växla intäkter till kronor eftersom man då får deponera det till minusränta, säger Hammer.

Kronan har också tagit stryk av att andra länders centralbanker minskat andelen kronor i sina valutareserver.

– Kronan som en reservvaluta hos andra centralbanker har tappat sin status. Det bedöms inte vara värt att ha personal som ska sitta och följa de här små valutorna, säger Carl Hammer.

Även en del privata fonder har sålt kronor eftersom deras regler förbjuder dem att köpa tillgångar som erbjuder negativ ränta, säger Hammer.

Vad betyder allt detta för kronans framtid? Kan den repa sig?

– Kronan är dömd att, i alla fall i närtid, inte hitta tillbaka, säger Hammer.

Han tror att kronan kommer fortsätta att försvagas till en bit över tio mot dollarn och mot elva mot euron.

Kan det bli mer?

– Ja, det kan det absolut bli, även om det inte är någonting som vi har i våra prognoser.

Nordeas Kristin Magnusson Bernard är inne på samma linje. Hon ger inte mycket för modeller som pekar på att kronan ska återhämta sig kraftigt från de senaste årens tapp.

– Hittills verkar det som om marknadens vy är att den nya jämvikten måste vara ännu svagare än vad den redan är, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons