Annons

Efter Sifon: "Ett ganska öppet politiskt landskap"

Alliansen drog ifrån de rödgröna och Moderaterna fick sina bästa siffror sedan valet, i senaste SvD/Sifo. Nu fortsätter en intensiv politisk sommar med Brexit och nya flyktinglagar. SvD frågade en rad partiföreträdare vad siffrorna säger om den politiska dagsformen.

Under strecket
Publicerad

Alliansen är störst, men kan inte längre peka på DÖ och kräva att få bilda regering. Företrädare för några av riksdagspartierna uttalar sig om nya SvD/Sifo-mätningen.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 3
Foto: Emil Langvad/TTBild 2 av 3

Senaste SvD/Sifo för juni.

Foto: SvDBild 3 av 3

1 / 6

Alliansen är störst, men kan inte längre peka på DÖ och kräva att få bilda regering. Företrädare för några av riksdagspartierna uttalar sig om nya SvD/Sifo-mätningen.
Alliansen är störst, men kan inte längre peka på DÖ och kräva att få bilda regering. Företrädare för några av riksdagspartierna uttalar sig om nya SvD/Sifo-mätningen. Foto: Henrik Montgomery/TT

M: "Det är långt kvar till nästa val"

Foto: Emil Langvad/TT

Alliansen har ett försprång på 4,8 procent till de rödgröna partierna. Det beror framför allt på att Moderaterna går starkt. Partiet får 27,4 procent – fyra procentenheter över valresultatet 2014 och den högsta siffran sedan Anna Kinberg Batra blev partiledare.

Tomas Tobé, partisekreterare Moderaterna, varför ökar ert stöd, tror du?

– Anna Kinberg Batra har visat att hon har en plan för ett starkare Sverige, med fler enkla jobb, fler poliser och minskade kostnader för bidrag och migration, säger Tomas Tobé, partisekreterare Moderaterna.

– Många människor ser väldigt tydlig kontrast mellan Batra och Löfven. Moderaterna har presenterat en plan för hur Sverige ska bli starkare och det är väldigt tydligt att regeringen saknar en plan.

Senaste SvD/Sifo för juni.
Senaste SvD/Sifo för juni. Foto: SvD

Hur ser du på framtiden?

– Det är ett ganska öppet politiskt landskap och det är långt till nästa val, men jag tycker det här visar att allt fler väljare är intresserade av vad vi i Moderaterna har presenterat i vår plan och det är klart att det är positivt.

Varför har ni så starkt stöd bland unga?

– Det tror jag handlar om att vi varit ganska tydliga med att vi vill ha en första jobbet-anställning, så unga människor kan få sitt första jobb. Vi har ett stort utanförskap bland ungdomar som inte har någon gymnasieutbildning och det här kan ha gett ett ökat stöd hos de yngre.

Annons
Annons

Partisekreterare Carin Jämtin har under de senaste åren tvingats kommentera en lång rad opinionsundersökningar som inte går S väg.

Foto: Maja Suslin/ TTBild 1 av 1

2 / 6

S: "Vi gör märkbara förändringar"

Partisekreterare Carin Jämtin har under de senaste åren tvingats kommentera en lång rad opinionsundersökningar som inte går S väg.
Partisekreterare Carin Jämtin har under de senaste åren tvingats kommentera en lång rad opinionsundersökningar som inte går S väg. Foto: Maja Suslin/ TT

Socialdemokraterna noterar jämförbara siffror med maj månads väljarbarometer och hamnar på 26,4.

"Stödet för oss ligger fortsatt stabilt", skriver partisekreterare Carin Jämtin i en kommentar till SvD.

"Regeringens arbete med att utveckla den svenska modellen ger resultat med en offensiv arbetsmarknadspolitik som skapar fler jobb, det byggs fler bostäder än på länge och tillsammans med välfärdssatsningar gör vi märkbara förändringar i människors verklighet. Det stärker Sverige och kommer ge avtryck i opinionen."

Annons
Annons

Partisekreterare Amanda Lind, Miljöpartiet de gröna

Foto: Fredrik HjertlingBild 1 av 1

3 / 6

MP: "Det tar tid att vända opinionen efter en turbulent tid"

Partisekreterare Amanda Lind, Miljöpartiet de gröna
Partisekreterare Amanda Lind, Miljöpartiet de gröna Foto: Fredrik Hjertling

Den nystart Miljöpartiet ville uppnå med sitt språkrörsbyte har än så länge uteblivit.

"Vi har legat lågt i opinionsundersökningarna senaste tiden, så även i denna mätning. Det tar tid att vända opinionen efter en turbulent tid, i mitten av en mandatperiod i ett svårt parlamentariskt läge", skriver Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind i en kommentar till SvD.

"Men vi ser att Miljöpartiet gör skillnad, i regering, i över 100 kommuner och i majoriteten av alla landsting där vi är med och styr. Klimatinvesteringarna ökar, Sverige är en tydlig röst i världen för minskade klimatutsläpp och vi har nyss fattat beslut om målet 100% förnybar energi i bred politisk enighet. När vi gör kompromisser och breda överenskommelser tar vi viktiga steg framåt för klimatet och miljön, även om vårt partis utgångspunkter riskerar att bli otydliga. Man ska kunna känna sig trygg med att MP driver klimat- och miljöpolitiken starkt framåt och att det gör skillnad för miljön med en rödgrön regering."

Annons
Annons

Centerns partisekreterare Michael Arthursson.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

4 / 6

C: "Känns stabilt för vår del"

Centerns partisekreterare Michael Arthursson.
Centerns partisekreterare Michael Arthursson. Foto: Jessica Gow/TT

Både Centerpartiet och Liberalerna ligger i princip helt stilla i opinionen. Centerpartiet ligger kvar på 6,3 procent. Samma resultat som vid förra mätningen.

– Det är tydligt att Alliansen är klart starkare än de båda regeringspartierna och de tre rödgröna partierna tillsammans, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson.

– Vi fortsätter att ligga på eller över valresultatet 2014.

Hur kan ni förbättra era siffror?

– Jag tror det är viktigt att visa ännu tydligare alternativ till den regeringspolitik som många människor är missnöjda med. Jobben, inte minst jobben för de som har det svårast att komma in på arbetsmarknaden, till exempel nyanlända, kommer att bli en allt större fråga ju närmare valet vi kommer.

Hur ser du på framtiden?

– Det känns bra. Vi har ju en helt annan situation nu än vi haft de tidigare mandatperioderna. Vi har haft problem med opinionen mellan valen. Nu känns det mycket mer stabilt för vår del. Det är många som är intresserade av vår politik för småföretag och jobb, men också vår politik när det gäller integration och migration.

Annons
Annons

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

Foto: Lennart MolinBild 1 av 1

5 / 6

KD: "Upp och ner för oss"

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.
Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson. Foto: Lennart Molin

Noteras bör att Kristdemokraterna med 3,2 procent ligger under riksdagsspärren i SvD/Sifos junimätning.

"Upp och ner i mätningarna för oss", skriver Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankerberg Johansson i en kommentar till SvD.

"Ena dagen 4,8 och nu 3,2. Vi arbetar intensivt i hela partiet för att öka väljarstödet. Vi vill kunna påverka samhällsutvecklingen, få ett tryggare Sverige. Det kräver väsentligt bättre väljarstöd."

Annons
Annons

Presschefen Elin Boberg hos Liberalerna.

Foto: LiberalernaBild 1 av 1

6 / 6

L: "Det är på valdagen det avgörs"

Presschefen Elin Boberg hos Liberalerna.
Presschefen Elin Boberg hos Liberalerna. Foto: Liberalerna

Liberalerna har gått ner med 0,4 procentenheter från 6,2 procent till 5,8, vilket inte är en säkerställd nedgång.

"Vi ligger rätt stabilt runt vårt valresultat", skriver presschef Elin Boberg hos Liberalerna i en kommentar till SvD.

"Ända sedan valförlusten arbetar vi med att utveckla vår politik och vårt parti. Vi fortsätter förnyelsearbetet för att stärka förtroendet bland väljarna. Vi blickar framåt och vet att det är på valdagen det avgörs."

SvD har sökt företrädare även från övriga riksdagspartier.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons