Sveriges finansmarknads- och bostadsminister, samt biträdande finansminister Per Bolund.
Sveriges finansmarknads- och bostadsminister, samt biträdande finansminister Per Bolund. Foto: Staffan Löwstedt

Bolund utesluter inte att MP lämnar regeringen

Miljöpartiet har blivit Socialdemokraternas fogliga svans, tycker interna kritiker. Men partiledningen vill stärka makten i partiet ytterligare, för att undvika tidigare års skandaler. Har Gustav Fridolins efterträdare, ”Kalles kaviar-killen” Per Bolund, det som krävs för att piska ordning i partiet?

Uppdaterad
Publicerad

Av rädsla för repressalier från partiledningen tas beslutet att inte filma mötesdeltagarna. Det hemliga mötet sker på en ekologisk herrgård utanför Arboga.

På plats befinner sig ett 40-tal miljöpartister och engagerade. Bland dem den bångstyrige riksdagsledamoten Carl Schlyter, ex-språkröret Birger Schlaug, en utsparkad Femen-aktivist och flera MP-kommunalpolitiker.

1/2

Per Bolund.

Foto: Staffan Löwstedt
2/2

Per Bolund.

Foto: Staffan Löwstedt

Per Bolund är ju ingen manlig Ebba Busch Thor precis.

De är alla emot toppstyrning, tycker att partiledningen vikt ner sig för Socialdemokraterna och vill se en mer radikal politik.

På mötet i januari 2017 diskuterar upprorsmakarna en alternativ lista till partistyrelsen som de ska försöka kuppa igenom på kongressen senare i maj.

Alice Bah Kuhnke och Per Bolund saknas på listan.

Men när väl kongressen drar igång har de inte en chans. Ombuden går på partistyrelsens linje. De har förlorat.

När Miljöpartiet nu i helgen två år senare samlas för kongress i Örebro är de värsta upprorsmakarna borta. Men fantomsmärtorna från förra mandatperioden dröjer sig kvar och får konsekvenser.

I Örebro kommer Per Bolund med största sannolikhet att väljas till nytt språkrör. Det är ett skadeskjutet parti som möts för kongress. Förtroendet i miljöfrågan har sjunkit, man stapplar fram i opinionen och tilltron till språkrören är i botten. Ett hyfsat resultat i det kommande EU-valet beskrivs som avgörande för självförtroendet.

Det begicks en del nybörjarmisstag.

Enligt valutvärderingen består väljar- och förtroenderaset på kriserna förra mandatperioden. Samtidigt slår den fast att bara en av hundra svenskar anser att partiet ”förstår vanligt folk”.

Annons

För Per Bolund är hans viktigaste uppgift klar.

– Att öka förtroendet för Miljöpartiet så att vi kan få igenom ännu mer politik för klimatomställning, medmänsklighet och rättvisa, säger han.

Per Bolund, 47 år, har varit aktiv i Miljöpartiet i 20 år. Basketälskaren har tidigare varit oppositionsråd i Stockholms stad. Han inger respekt på grund av sin biologbakgrund – och fungerar samtidigt i finansbranschen.
Per Bolund, 47 år, har varit aktiv i Miljöpartiet i 20 år. Basketälskaren har tidigare varit oppositionsråd i Stockholms stad. Han inger respekt på grund av sin biologbakgrund – och fungerar samtidigt i finansbranschen. Foto: Staffan Löwstedt

Förtroendekrisen hör, enligt valanalysen, ihop med tumultet förra mandatperioden, som enligt Per Bolund till stor del kan förklaras med att det var regeringspremiär.

– Att regera ett land är en svår konst och det begicks en del nybörjarmisstag även om vi också fått igenom väldigt mycket bra politik för miljö och medmänsklighet.

Per Bolund beskrivs av miljöpartister som någon som aldrig ”kastar ur sig grodor”. Han är omtyckt och har av personer i partiet beskrivits som ”Kalles kaviar-killen hela dagen”.

– Per Bolund är ju ingen manlig Ebba Busch Thor precis. Men det skriker förtroende och stabilitet om honom, säger MP:s grundare Per Gahrton.

Annons
Även för 38 år sedan möttes miljöpartister i Örebro för sitt allra första partibildande möte. På bänken en av initiativtagarna, Per Gahrton.
Även för 38 år sedan möttes miljöpartister i Örebro för sitt allra första partibildande möte. På bänken en av initiativtagarna, Per Gahrton. Foto: Andi Loor/TT

Det finns inget utrymme för stora konstigheter.

Det var hösten 1980 som ett gäng idealister samlades i Per Gahrtons lägenhet i Henriksdalsringen i Nacka. Det blev starten för ett nytt parti som inte skulle bli som de andra. Sedan dess har partitoppen skaffat kostym och maktkampen mellan ”fundisar” och ”realos”, eller idealister och pragmatiker, har rasat.

En hel del – men långt ifrån alla – problem har en koppling till den konflikten.

– Det finns inget utrymme för stora konstigheter och personliga maktstrider nu. Det skapade en förtroendekris vi ännu inte lyckats övervinna, säger Per Gahrton själv om bråken förra mandatperioden.

Partiledningen har försökt förvandla ett parti – där gräsrotsmakt varit ledordet. Man har rensat ut dissidenter, gjort det lättare att ta över lokalföreningar och styrt upp vilka som får skicka kongressombud. Arbetsordningen i riksdagsgruppen skärptes och nu ska det bli svårare att få med motioner på kongresserna.

Annons

Man har rensat ut alla kritiker och uppstickare.

Som ett led i att ta kontrollen har det varit, menar källor, mycket viktigt att få ledningens kandidat, Emma Nohrén, till posten som partisekreterare. Hon har utmanats av Märta Stenevi, stödd av flera distrikt, som lovat att hon inte skulle ”tillbringa sin tid i Stockholm” och ge mer inflytande för gräsrötter.

Enligt personer inom MP finns en utbredd bild att partiledningen vill fortsätta att strama upp partiet och stärka partiledningens makt för att undvika fler pinsamheter.

– Landet ska ju styras, alla vill ha lugn och ro. Man vill tajta till ledningen. Lojalitet kommer att vara a och o den närmaste tiden, säger en MP-källa.

– Man har rensat ut alla kritiker och uppstickare. Nu är partiet den uppstyrda lilla gröna svansen till socialdemokratin, säger en MP-politiker.

Det finns ett maktvakuum i Miljöpartiet. Många i rörelsen frågar sig när det är dags för nya EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke att ta över.
Det finns ett maktvakuum i Miljöpartiet. Många i rörelsen frågar sig när det är dags för nya EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke att ta över. Foto: Tomas Oneborg
Annons

Problemet, menar flera som SvD talar med, är dock att det snarare leder till att partiet riskerar att fjärma sig ännu mer från den växande klimatrörelsen i Greta Thunbergs fotspår. Bolund kanske undviker skandaler, men kan han samtidigt få MP att växa?

– Partiet ses som en förvaltare, inte en radikal röst för omställning, som en MP-politiker säger.

Det är inte så konstigt att partiledningen vill skärpa kontrollen. Förra mandatperioden handlade om tuffa kompromisser och tårögda språkrör, men även av en smått osannolik rad av interna skandaler under debuten som regeringspart. I verksamhetsberättelsen för 2018 står det att det som tagit mest av resurserna för organisationsutveckling – är konflikthantering.

”De fyras gäng”, fyra riksdagsledamöter med Carl Schlyter i täten, gick ständigt emot partiledningen. I februari i år bildade tre av dem – och en avhoppad EU-parlamentariker – det radikala utbrytarpartiet Vändpunkt.

Det finns ett ledningsproblem i den yttersta toppen.

En av de fyra, Jabar Amin, var inblandad i en långvarig infekterad strid i MP Västerbotten som fick partistyrelsen att till sist ta över styrelserna i Umeå och i distriktet. En annan ledamot, utrikespolitiska talespersonen Pernilla Stålhammar, anklagade en partikamrat för olämpliga kontakter med Ryssland – och menade att han skyddades av högt uppsatta personer inom partiet.

Annons

Dessutom blev en annan ledamot politisk vilde efter anklagelser om sexuella trakasserier, en lokal MP-topp ska ha försökt sälja 3 000 röster till M i Botkyrka och bostadsminister Mehmhet Kaplan och partistyrelseledamoten Yasri Khan tvingades bort på grund av olämpliga kontakter med turknationalister respektive för att säga nej till att ta kvinnor i hand.

Carl Schlyter hoppade av Miljöpartiet – och startade Vändpunkt. Under förra mandatperioden skapade han huvudvärk för partiledningen genom att följa sitt samvete snarare än partilinjen.
Carl Schlyter hoppade av Miljöpartiet – och startade Vändpunkt. Under förra mandatperioden skapade han huvudvärk för partiledningen genom att följa sitt samvete snarare än partilinjen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

MP-nestorn Per Gahrton tar ett djupt andetag. Det märks att skandalerna är jobbiga. Och nu är han ute på djupt MP-vatten.

– Den gräsrotsdemokratiska doktrinen har lett till att vi ibland har haft en svag ledning, säger han.

Per Gahrton vill i stället se en starkare centralstyrning för att till varje pris undvika en liknande mandatperiod. Språkrören bör få mer makt.

Annons

– Vissa ser dem som halva partiledare och andra som just språkrör. De måste i högre grad agera som partiledare. Det finns ett ledningsproblem i den yttersta toppen. Många i partiet tycker inte att det är grönt med starka ledare, men det måste man ha.

Det finns en linje i sanden för alla partier.

Samtidigt vill Gahrton ha högt i tak i den interna debatten, så länge frågorna är gröna.

– Det ska inte vara en primitiv partipiska. Repressalierna ledde ju till att Vändpunkt bildades och det får partiledningen ta ett ansvar för.

Och Gahrtondoktrinen? MP-grundaren skrev 2014 en rapport för tankesmedjan Cagito där han jämförde gröna partier i Europa och slutsatsen blev att MP till varje pris måste hålla sig kvar om man når regeringsmakten. Det blev en uppmaning som präglat partiledningen.

Det ska visa sig att Gahrton delvis ändrat sig.

Framtidspartiet, tänkte Per Gahrton först att hans nya parti skulle heta, skriver SvD 1980. ”Mänsklig lagomteknik”,  trädgårdsskötsel, fler cykelleder samt ”kollektiva uppfinnarverkstäder” som vem som helst ska kunna använda är på agendan.
Framtidspartiet, tänkte Per Gahrton först att hans nya parti skulle heta, skriver SvD 1980. ”Mänsklig lagomteknik”, trädgårdsskötsel, fler cykelleder samt ”kollektiva uppfinnarverkstäder” som vem som helst ska kunna använda är på agendan. Foto: Andreas Hillergren/TT
Annons

Det handlar om hur bra det går för de europeiska systerpartierna i bland annat Finland och Tyskland – båda i opposition. Per Gahrton hoppas inte på det, men ser en fördel för partiet om MP skulle hoppa av före valet på grund av en avgörande fråga.

– Gör vi det på rätt sätt kan det vara en fördel. Om man glömmer bort vad som är bäst för landet kan det definitivt vara bra för oss valtekniskt, det kan ingen förneka. Men det måste vara väldigt tydligt varför vi hoppar av.

Gahrton talar om kärnkraftsfrågan. Tanken får stöd av andra partiröster. En menar snarare att utbyggnaden av Arlanda kan ha den sprängkraften.

Avgående språkröret Gustav Fridolin sa nyligen i en intervju att han är övertygad om att språkrören framöver kommer att tvingas överväga om de ska vara kvar i regeringen.

Inte heller Per Bolund utesluter att MP kan lämna.

– Det finns en linje i sanden för alla partier.

Frågar man honom är inte mer toppstyrning rätt väg att gå.

– Vi behöver ännu mer av förankring och närvaro i den interna debatten, men också vara tydliga med att partiets ideologi bygger på jämställdhet, demokrati och att alla behandlas lika. Klarar man inte att stå upp för det kan man inte representera ett feministiskt parti.

Gröna rörelsens partiledare Pekka Haavisto på valvakan den 14 april i Helsingfors efter rekordresultatet på 11,5 procent.
Gröna rörelsens partiledare Pekka Haavisto på valvakan den 14 april i Helsingfors efter rekordresultatet på 11,5 procent. Foto: Roni Rekomaa/TT
Efter reklamen visas:
Det här är Per Bolund

Per Bolund.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 8

Per Bolund.

Foto: Staffan LöwstedtBild 2 av 8

Per Bolund, 47 år, har varit aktiv i Miljöpartiet i 20 år. Basketälskaren har tidigare varit oppositionsråd i Stockholms stad. Han inger respekt på grund av sin biologbakgrund – och fungerar samtidigt i finansbranschen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 8

Även för 38 år sedan möttes miljöpartister i Örebro för sitt allra första partibildande möte. På bänken en av initiativtagarna, Per Gahrton.

Foto: Andi Loor/TTBild 4 av 8

Det finns ett maktvakuum i Miljöpartiet. Många i rörelsen frågar sig när det är dags för nya EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke att ta över.

Foto: Tomas OneborgBild 5 av 8

Carl Schlyter hoppade av Miljöpartiet – och startade Vändpunkt. Under förra mandatperioden skapade han huvudvärk för partiledningen genom att följa sitt samvete snarare än partilinjen.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 6 av 8

Framtidspartiet, tänkte Per Gahrton först att hans nya parti skulle heta, skriver SvD 1980. ”Mänsklig lagomteknik”, trädgårdsskötsel, fler cykelleder samt ”kollektiva uppfinnarverkstäder” som vem som helst ska kunna använda är på agendan.

Foto: Andreas Hillergren/TTBild 7 av 8

Gröna rörelsens partiledare Pekka Haavisto på valvakan den 14 april i Helsingfors efter rekordresultatet på 11,5 procent.

Foto: Roni Rekomaa/TTBild 8 av 8