Annons

M kräver svar från regeringen: ”Ej seriöst”

”Det är uppenbart att vi inte har kontroll över vilka som befinner sig inom våra gränser”, säger Maria Malmer Stenergard (M).
”Det är uppenbart att vi inte har kontroll över vilka som befinner sig inom våra gränser”, säger Maria Malmer Stenergard (M). Foto: Jessica Gow/TT

Efter gränspolisens larm om missbruk av Skatteverkets tillfälliga personnummer, så kallade samordningsnummer, kräver nu Moderaterna svar från finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det behövs åtgärder här och nu, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna lämnade på onsdagen in en skriftlig fråga till regeringen med anledning av det omfattande missbruket av Skatteverkets så kallade samordningsnummer, som SvD rapporterat om.

Larmet handlar bland annat om att kriminella, genom ett samordningsnummer, kan öppna bankkonton och begå allvarliga brott som till exempel penningtvätt.

Utländska personer som inte har rätt att vistas eller arbeta i Sverige kan också få tillgång till sjukvård och annan välfärd utan att ha rätt till det. Manualer för hur man reser till Sverige illegalt, och svarta jobb, annonseras ut på nätet.

I ett mejl till SvD skrev finansminister Magdalena Andersson tidigare att regeringen tillsatt en utredning som har i uppdrag att se över systemet i syfte att göra det säkrare och mer tillförlitligt.

Moderaterna reagerar på SvD:s artiklar.

– Jag har följt artikelserien med stort intresse men också med fasa. Problematiken med missbruk av samordningsnummer är allvarlig. Det är uppenbart att vi inte har kontroll över vilka som befinner sig inom våra gränser, säger Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson.

Moderaterna menar att direktiven i utredningen som finansministern hänvisar till är direkt motsägelsefulla.

Till regeringen skriver Moderaterna att utredningen ”går ut på att göra det enklare att få samordningsnummer och att fler ska få samordningsnummer.”

– Regelverket måste ju i stora delar stramas åt.

Maria Malmer Stenergard menar att direktivet till utredningen går ut på att ”öka numrens användbarhet i samhället.” Något som enligt Moderaterna skulle öka missbruket ytterligare.

I skrivelsen till regeringen kräver Moderaterna nu svar från ministern.

– Det behövs åtgärder här och nu. Att då, som ansvarig minister, hänvisa till en utredning som delvis går ut på att förenkla möjligheten att få samordningsnummer är inte seriöst, säger Maria Malmer Stenergard.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons