Annons

Kräver svar från polisen om 43-åringens vapenköp

Mikael Damberg (S) har krävt ett möte med polisen.
Mikael Damberg (S) har krävt ett möte med polisen. Foto: Jonas Ekströmer/TT och Tomas Oneborg

294 skjutvapen från svenska jakt- och skyttebutiker kan ha spridits till kriminella i Sverige via en enda person. Nu vill regeringen ha svar från polisen hur det kunnat ske, erfar SvD.

Under strecket
Publicerad

Ett stort antal skjutvapen hittades hemma hos 43-åringen vid polisens tillslag.

Foto: PolisenBild 1 av 1

Den 43-årige jägaren från Dalarna passerade ett nålsöga när han fick vapenhandlartillstånd. Med det fick han tillgång till ett mycket stort antal lagliga skjutvapen från jakt- och skyttebutiker runtom i Sverige. Det fanns inga varningssignaler om mannens intentioner – att göra omfattande illegala vapenaffärer i den undre världens svarta marknad.

Som SvD berättat saknas det nästan 300 vapen, endast fem av dem har hittats. Var alla skjutvapen finns vet bara 43-åringen och de som gjort affärer med honom.

Polisen betraktar tillslaget mot 43-åringen som en av de största vapenhärvorna i modern tid.

Polismyndigheten har tittat på den affären och ansåg att vi borde vara mer noggranna.

Efter SvD:s granskning Vapnens väg vill regeringen nu ha svar på hur allt det här har kunnat ske. Inrikesminister Mikael Damberg (S) har på torsdag krävt ett möte med polisen med anledning av granskningen, erfar SvD.

– Det är med anledning av det som kommit fram, det är orimligt att det inte gjorts några kontroller, säger en person med insyn hos regeringskansliet.

Annons
Annons

Ett stort antal skjutvapen hittades hemma hos 43-åringen vid polisens tillslag.

Foto: PolisenBild 1 av 1

– Man vill nu höra sig för med polismyndigheten, få klarhet och veta hur vanligt det är med den här typen av brister.

Kontrollkedjorna brast hela vägen. Jakt- och skyttebutikerna sålde fler vapen till 43-åringen än vad reglerna tillåter. Affärerna, som uppgår till köp för en och en halv miljon kronor, gjordes nästan alltid med kontant betalning.

Enligt vapenhandlartillståndet fick 43-åringen bara ha en pistol i lager åt gången. Hos en skyttebutik i västra Sverige köpte han vid ett tillfälle sex pistoler. Butiken har medgett att det var ett misstag:

– Polismyndigheten har tittat på den affären och ansåg att vi borde vara mer noggranna. Sedan avskrevs ärendet, sa butiksägaren.

2016 och 2017 har inga inspektioner skett. Det finns ingen orsak eller ett ledningsbeslut bakom det.

De jakt- och skyttebutiker som SvD varit i kontakt med avsäger sig ansvar. Istället menar de att problemet ligger hos polisen.

Polisen ska också varje år utföra kontroller för att se var och när alla vapen säljs. 43-åringen fick tillstånd att handla med vapen 2015.

Trots krav på årliga inspektioner har polisen bara utfört en enda inspektion hemma i mannens villa. Det var i mars 2015 då polisen kontrollerade bostaden för att se hur mannen förvarade skjutvapen, visar SvD:s genomgång av ärendet.

Ett stort antal skjutvapen hittades hemma hos 43-åringen vid polisens tillslag.
Ett stort antal skjutvapen hittades hemma hos 43-åringen vid polisens tillslag. Foto: Polisen

De illegala vapenaffärerna kunde efter det pågå helt ostört, ända fram till december 2018. Den ansvariga polisregionen för Bergslagen har medgett att de gjort fel.

– 2016 och 2017 har inga inspektioner skett. Det finns ingen orsak eller ett ledningsbeslut bakom det. Det var ganska turbulent och den föregående chefen hade blivit sjukskriven, sa Christian Eriksson, chef för vapenhandläggarna, till SvD.

Ett fåtal av de skjutvapen som mannen sålde har hittats i olika brottsfall; hos en efterlyst narkotikasmugglare, i ett tillslag med koppling till Bandidos och i ett mordförsök sommaren 2017.

43-åringen dömdes 2019 till sju års fängelse för bland annat synnerligen grovt vapenbrott. Polisen befarar att de saknade skjutvapnen har hamnat i den undre världen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill inte kommentera uppgifterna om mötet med polisen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons