Annons

Efter syndafloden blev han världens första alkoholist

Noas berusning. Mosaik i Markuskyrkan i Venedig
Noas berusning. Mosaik i Markuskyrkan i Venedig

”När började man skildra alkoholism i litteraturen? Hur långt tillbaka i historien har vi skriftliga belägg för att folk blivit redlöst fulla? Alkoholism borde – att döma av alla historier om vingudar som Dionysos och Bacchus – ha varit vanligt förekommande under antiken.”

Under strecket
Publicerad

Fenomenet är sannolikt lika gammalt som uppkomsten av storskalig vinodling och vinproduktion. Våra första texter om så ymnigt drickande att det borde ha funnits skäl för alkoholiststämpel eller -varning är mycket äldre än den grekisk-romerska antiken.

Det äldsta exempel jag känner till – och det kan mycket väl finnas äldre, i den bevarade, men för mig okända, mesopotamiska litteraturen – återfinns i Första Mosebok och går möjligen tillbaka till århundradena kring 1 000 f.Kr.; ingen vet exakt när bokens äldsta delar tillkom.

Texten återfinns i kapitel 9, vers 20–23, och handlar om Noa. Det första han gjorde efter att syndafloden dragit sig tillbaka och ekonomisk aktivitet på jorden åter blivit möjlig var att börja odla vin: ”Noa var åkerbrukare, han var den förste som anlade en vingård. När han drack av vinet blev han berusad och låg naken i sitt tält. Och Ham, Kanaans far, såg sin far ligga där blottad och gick ut och berättade det för sina bröder. Då tog Sem och Jafet en mantel, lade den på sina axlar och gick baklänges in och höljde över sin far; de vände bort ansiktet, så att de inte skulle se sin far blottad.”

Fortsättningen är föga smickrande för Noa: han vaknar upp och blir rasande när han får höra om Hams tilltag, varefter han förbannar dennes familj. Faiblessen för starka drycker till trots fick Noa ett långt liv och avled i den mogna åldern av 950 år. Under antiken gjordes flera analyser av episoden, och i regel förlät både judiska och kristna skribenter Noa superiet med argumentet att han inte visste bättre. Han var ju världens förste vinodlare och hade ingen aning om dryckens effekter. Om han haft kännedom om riskerna skulle han troligen ha druckit måttligare.

Som tillägg kan nämnas att den region i vilken Noa uppges ha levt efter att arken strandat på Ararat också är den region där vinodling, enligt arkeologisk forskning, utvecklades först. I Armenien har arkeologer daterat en vinpress med krus, fat och lämningar efter vindruvor till 4000-talet f.Kr.

Efter reklamen visas:
Harrisons grundkurs – detta bör du kunna om svensk historia
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons