Annons

Efter talmannens besked: Det händer nu

Nästa vecka kommer Ulf Kristersson (M) att prövas i riksdagen som statsministerkandidat. Det beskedet gav talmannen Andreas Norlén under en pressträff på måndagen. SvD listar här vad vi vet om den kommande tiden i politiken.

Publicerad

Del 1 av 7

Efter reklamen visas:
Blir Kristersson statsminister nu?
Annons
Annons
Annons

Talman Andreas Norlén.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Del 2 av 7

Omröstning i riksdagen

Talman Andreas Norlén.
Talman Andreas Norlén. Foto: Pontus Lundahl/TT

På måndag nästa vecka kommer talmannen att föreslå Ulf Kristersson (M) som ny statsminister. Enligt regelverket måste omröstningen ske inom fyra dagar efter att talmannen presenterat sitt förslag, alltså senast på torsdag.

Andreas Norlén säger att han under den gångna tidens samtal med partiledarna fått uppfattningen att Ulf Kristerssons förslag till regeringsunderlag behöver ”preciseras”. En sådan precisering väntas M-ledaren kunna göra den kommande veckan, enligt talmannen.

Han ville dock inte ge några detaljer om vilka partier som efterfrågat en precisering från Ulf Kristersson, eller vilka frågetecken som lyfts.

– Jag har fått signaler om att hans förslag till regeringsbildning behöver förtydligas på olika punkter, sade Andreas Norlén under pressträffen.

Troligen syftar han på allianskollegorna C och L, som tidigare motsatt sig att stödja Ulf Kristersson som ny statsminister med motiveringen att SD då skulle få för stort inflytande.

Senare på måndagen sade Jan Björklund (L) att hans parti kommer att rösta nej till Ulf Kristersson i statsministeromröstningen.

Annons
Annons
Annons
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Del 3 av 7

Viktiga datum

Foto: Pontus Lundahl/TT
  • Onsdag den 7 november: Talmannen samråder om tidsplanen med gruppledarna för riksdagspartierna.
  • Måndag den 12 november: Talmannen nominerar Kristersson som statsministerkandidat för omröstning. Andreas Norlén anmäler nu det kommande beslutet i riksdagen, så kallad bordläggning. Voteringen måste äga rum inom fyra dagar.
  • Tisdag den 13 november: En andra obligatorisk bordläggning av förslaget äger rum.
  • Onsdag den 14 november: Mycket pekar på at voteringen kommer att ske denna dag.
  • Torsdag den 15 november: Övergångsregeringen lägger fram sin budgetproposition. Det blir även debatt i riksdagen om budgetförslagen. Förslagen ska sedan utskottsbehandlas, och blir föremål för omröstning senast den 12 december.
Annons
Annons
Annons

Talman Andreas Norlén under måndagens pressträff.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Del 4 av 7

Oklar utgång

Talman Andreas Norlén under måndagens pressträff.
Talman Andreas Norlén under måndagens pressträff. Foto: Pontus Lundahl/TT

Andreas Norlén poängterade själv att det är oklart om Ulf Kristerssons regeringsförslag kommer att godkännas i riksdagen eller inte. Om ledamöterna röstar nej innebär det ett steg närmare ett extra val.

Det som talar emot M-ledaren är motståndet från C och L mot att stödja en regering som är beroende av stöd från SD. Jimmie Åkesson har samtidigt sagt att han inte kommer att hjälpa Ulf Kristersson att bli statsminister utan att få politiska gentjänster.

Efter dagens talmansbesked upprepar SD-ledaren sin inställning.

– Kristersson bör nyttja den extra tiden som talmannen gav honom väl. Inte minst för att ge oss de garantier vi behöver för att kunna stödja honom, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1

Del 5 av 7

Fokus på C och L

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under pressträffen nämnde talmannen kort att Ulf Kristerssons regeringsalternativ lär leda till svåra politiska övervägningar för några av partierna.

– Det kan också vara så att olika partiers beslutsorgan behöver kallas in för att ta ställning till förslaget, sade Andreas Norlén.

Han syftar troligen på att C och L med stor sannolikhet skulle kräva extrainkallade partimöten inför ett ställningstagande där Alliansen blir beroende av SD, vilket C och L lovade att undvika inför valet.

När Jan Björklund i slutet av september avvisade Ulf Kristerssons regeringssondering sade han att beslutet inte är hugget i sten, men att Liberalernas partiråd behöver ta ställning till förslaget först.

Som tidigare nämnts avvisade Jan Björklund på måndagen för andra gången en regering ledd av Ulf Kristersson med de nuvarande förutsättningarna.

Annons
Annons
Annons

M-ledaren Ulf Kristersson.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Del 6 av 7

Fortfarande oklart om budget

M-ledaren Ulf Kristersson.
M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: Anders Wiklund/TT

Utöver regeringsfrågan finns ett annat stort frågetecken – statsbudgeten. Stefan Löfvens (S) övergångsregering kommer att lägga ett budgetförslag utan kontroversiella ändringar. M har samtidigt sagt att de är beredda att lägga en budgetproposition, som kan komma att antas om den får stöd av KD och SD.

Situationen bäddar för en nyhetsrik inrikespolitisk tid nästa vecka.

Övergångsregeringens budget måste nämligen läggas den 15 november, och kommer då att debatteras i riksdagen. Det är därför möjligt att statsministeromröstningen kommer att äga rum innan det står klart vilket budgetförslag som kommer att segra i riksdagen.

– Man kan diskutera om statsministeromröstningen lämpligen bör äga rum före eller efter budgetdebatten. Den frågan kommer att övervägas under de närmaste dagarna, sade talmannen under sin pressträff.

Annons
Annons
Annons
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Del 7 av 7

Kan talmannen ändra sig?

Foto: Pontus Lundahl/TT

På grund av det oklara politiska läget fick Andreas Norlén under pressträffen frågor om huruvida beskedet att Ulf Kristersson ska prövas som statsministerkandidat i riksdagen nästa vecka kan ändras. Frågan aktualiseras även efter L:s besked om att partiet kommer att rösta nej i statsministeromröstningen.

Talmannen svarade bland annat att han på måndag – när han alltså ska presentera M-ledaren som ny statsminister – även kommer att förklara hur regeringskonstellationen kommer att se ut.

–Jag kommer att föreslå en kandidat och ange vilken partimässig sammansättning den regering han avser bilda ska ha, sade Andreas Norlén.

På frågan om huruvida det finns något som kan få honom att inte föreslå Ulf Kristersson på måndag svarade han:

– Det enda som skulle få mig att ändra mig är om det framkommer att det finns en annan statsministerkandidat som med stor sannolikhet skulle bli vald.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons