Annons

Karin Henriksson:Hela världen håller andan – menade Trump allvar?

Han gjorde det – igen. Donald Trump som var uträknad redan när han tillkännagav att han ställde upp i valet 2016 segrade och får svära eden som USA:s 45:e president den 20 januari nästa år.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump röstar i New York.

Foto: Richard Drew/APBild 1 av 1

Donald Trump röstar i New York.

Foto: Richard Drew/APBild 1 av 1
Donald Trump röstar i New York.
Donald Trump röstar i New York. Foto: Richard Drew/AP

WASHINGTON I USA och i resten av världen håller man andan. Vad kommer han att säga de närmaste dagarna? Vad kommer han att göra för att dämpa panikkänslorna på Wall Street, i Mexico City och i Peking.

En av de mest osannolika presidentkandidaterna i supermakten någonsin nådde ända fram. Likheterna med tidigare segrare slutar ungefär efter vit, son till en förmögen företagare, bra skolor. Trump har inte tragglat sig fram via olika politiska församlingar eller satt sig in i torr sakpolitik – eller sytt ihop den ”markoperation” med kontor, volontärer och väljardata som säkrade segrarna för Barack Obama.

Allt har kommit från hans magkänsla, twittrande och självsäkra löften om att återställa Amerikas storhet. Och mannen som hatar att förlora behövde inte förnedra sig med gratulationer till kvinnan han stämplat som ”skurkaktiga Hillary”.

Annons
Annons

Utan tvekan förmådde Donald Trump att sätta fingret på flera ömma punkter i det amerikanska samhället. Besvikelsen i gamla industribygder, cynismen mot etablissemangen, ilska över Barack Obamas politik, rädsla för hårdare vapenlagstiftning och så vidare. Han lyckades dessutom knuffa ut meriterade motståndare i primärvalen med en blandning av översitteri och giftpilar.

För Hillary Clinton är detta ett oerhört nederlag... Men det är också ett nederlag för Barack Obama.

Nu väntar några oroliga dagar. Menade Trump allvar med att bygga en mur, stoppa muslimsk invandring, deportera miljontals människor och starta ett handelskrig? Eller kommer han att mildra förslagen? Och, vem kommer han att kunna rekrytera till sin administration med tanke på misstänksamheten mot honom i eliten i tankesmedjor och partietablissemang i Washington?

För Hillary Clinton är detta ett oerhört nederlag. Och för amerikanska kvinnoväljare blir verkligen frågan om förlusten berodde på att väljarna inte är redo för en kvinna, eller inte redo för just den kvinnan.

Men det är också ett nederlag för Barack Obama. Han kampanjade flitigt ända in i det sista, med en demokratisk lovefest i Philadelphia kvällen före valdagen. Han hyste hopp om att Clinton skulle fullfölja hans politik på områden som klimatet, energi, sjukvård, utbildning, arbetsmarknadslagar.

Politikerna har misslyckats, gränserna måste bevakas, vapenlagarna får inte försvagas.

Och det var en förlust för republikanska etablissemanget, som klanen Bush och ett batteri av konservativa tyckare i Washington.

En majoritet av väljarna ville ha en affärsman, en stark ledarfigur, inte en före detta utrikesminister, senator och politikerhustru. Trumpväljare som SvD talat med under de gångna 18 månader sa just det: politikerna har misslyckats, gränserna måste bevakas, vapenlagarna får inte försvagas etcetera.

Den så kallade blå väggen, stater där demokratisk seger ansågs given, höll inte. Istället kommer det att talas om en röd, republikansk vägg igen, med exempelvis North Carolina som ett fäste. Obama vann North Carolina 2008 men inte 2010. Obama tog hem Wisconsin 2008 och 2012, i år sa väljarna ja till Trump.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons