Annons

Efter turbulensen – nu ska FI granskas

Intressekonflikterna mellan Finansinspektionen och bankerna som myndigheten granskar ska utredas av Riksrevisionen.
Intressekonflikterna mellan Finansinspektionen och bankerna som myndigheten granskar ska utredas av Riksrevisionen. Foto: Tomas Oneborg

Finansinspektionens kopplingar till bankerna ska nu utredas av Riksrevisionen.

– Vi kommer att titta på hur myndigheten hanterar risken för intressekonflikter, säger Leif Svensson som leder granskningen.

Under strecket
Publicerad

Frågan om intressekonflikter har blivit högaktuell sedan penningtvättsskandalen i Swedbank avslöjades. Finansinspektionens kanske viktigaste granskning i år rör just den svenska storbanken där Göran Persson nyss valdes till ordförande.

Persson har suttit i samma regering som Finansinspektionens styrelseordförande Sven-Erik Österberg. Men Österberg anser sig inte vara jävig. Det gjorde däremot FI:s generaldirektör Erik Thedéen när hans vän Peter Norman valdes in i storbankens styrelse.

SvD har skrivit flera gånger om de täta personkopplingarna mellan Finansinspektionen och resten av finansbranschen. Kopplingar som inte bara gäller Swedbank.

Det har förekommit indikationer om att intressekonflikter kan förekomma på myndigheten

Nu ska Riksrevisionen specialgranska hur FI hanterar intressekonflikterna som kan uppstå. Något Dagens industri var först med att rapportera.

– Med tanke på det uppdrag Finansinspektionen har bedömer vi att de löper stor risk för att hamna i sådana situationer, säger Leif Svensson.

En annan sak som föranleder granskningen är Finansinspektionens höga personalomsättning. Många jobbar några år på myndigheten för att sedan gå till ett mer välavlönade jobb i finansbranschen. SvD kunde i vintras avslöja att sex av sju experter från FI:s penningtvättsavdelning sagt upp sig.

Riksrevisionens nuvarande ledning är noga med att framhålla att specialgranskningen av Finansinspektionen inte utgår från någon enskild händelse eller tidningsartikel.

– Det har förekommit indikationer på olika håll om att intressekonflikter kan förekomma på myndigheten men det är inte det som är skälet till att granskningen nu inleds, säger Leif Svensson.

När räknar ni med att vara klara?

– Granskningen har precis inletts och därför går det inte att säga vilka former eller vilket omfång den ska ha.

Men ni granskar bara Finansinspektionen?

– Ja, vi har beslutat att bara titta på Finansinspektionen i denna granskning.

Finansinspektionen avböjer att kommentera.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons