Annons

Italienska regeringen tillsätter miljardstöd

Italiens finansminister drar igång ett paket med stödåtgärder.
Italiens finansminister drar igång ett paket med stödåtgärder. Foto: Martti Kainulainen/TT

Den italienska regeringen drar igång ett stimulansprogram för att hjälpa landets ekonomi under coronakrisen. Totalt skjuter regeringen till 48 miljarder kronor och räknar med att EU godkänner åtgärderna.

Under strecket
Publicerad

Italiens finansminister Roberto Gualtieri tänker ta till en rad åtgärder för att hjälpa landets ekonomi under coronautbrottet. Han tänker bland annat lägga 3,6 miljarder euro på olika stödåtgärder, säger han i en intervju med dagstidningen La Republica, som citeras av Reuters.

Det handlar även om att ge skatterabatter till företag som drabbats av att deras försäljning gått ned med 25 procent på grund av coronakrisen. Det blir också en del andra skattelättnader och extra tillskott till hälsovården.

Stödet kommer utöver ett tidigare stödpaket på 900 miljoner euro som lades fram under fredagen. Det paketet riktar sig direkt till de hårdast drabbade områdena i norra Italien.

Totalt handlar det om åtgärder motsvarande 4,5 miljarder euro (48 miljarder kronor).

Italien har drygt 1 100 fall av coronasmittade med hittills 29 konstaterade dödsfall. Problemen är framför allt koncentrerade till landets företagstunga norra delar och det gör att smittan sätter extra stora spår i den italienska ekonomin.

Företagen i norra Italien påverkas dessutom av att flygbolag som Turkish Airlines och American Airlines nu ställer in flygningar till Italien eller åtminstone till landets norra delar. Tidigare har bolag som British Airways och Easyjet dragit ned på flygningarna till Italien.

Roberto Gualtieri uppgav att han räknar med att EU-kommissionen godkänner att det blir ett större underskott i den italienska statsbudgeten av de åtgärder som nu vidtas. Ett möte om saken ska enligt Roberto Gualtieri hållas i den kommande veckan med ministrar från euro-gruppen.

De offentliga finanserna i Italien väcker ofta oro. Bland annat för att den italienska staten har den näst högsta statsskulden, i förhållande till BNP, inom EU. Grekland ligger ännu sämre till.

Oppositionspolitikerna i Italien var kritiska mot beskedet. Matteo Salvini, ledare för partiet Lega, vill att det satsas betydligt mer, minst 20 miljarder euro, på olika stödåtgärder.

Roberto Gualtieri kontrar med att om det nu behövs ytterligare stimulansåtgärder för den italienska ekonomin måste de komma från EU.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons