Annons

Uppmanar till lugn i Turkiet – trots bombdåd

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter två explosioner med minst två döda och över hundra skadade mot HDP:s sista valmöte i Diyarbakir var nerverna på helspänn i Turkiet dagen före valet. Men HDP-ledaren Selahattin Demirtaş manar till lugn: ”Vad som än sker, behöver Turkiet fred”.

Under strecket
Publicerad

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Foto: UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN

Människor vallfärdar till den plats i Diyarbakir där en explosion dränkte HDPs valspurt i blod. Kurdiska ledare manar sina anhängare till lugn samtidigt som sårade som vi träffar på gatorna skyller bomben på regeringspartiet AKP och president Erdogan.

Foto: Stefan Bladh

–Erdoğan är vår schejk, utbrister Zeynep, ung AKP-kvinna, klädd i mörkrosa sidensjal, på väg in till Erdoğans massmöte, där den osmanske sultanen Mehmets erövring av Istanbul år 1453 högtidlighålls.

Foto: Stefan Bladh

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Foto: UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN

Plötsligt inträffade det som inte fick ske: Ett valmöte för prokurdiska HDP (Demokratiska folkpartiet) förvandlades till en blodig skådeplats på fredagskvällen bara minuter innan partiledaren, den karismatiske Selahattin Demirtaş, en kurdisk advokat, skulle tala.

En av bomberna exploderade 30 meter från podiet.
– Synen med alla blödande var som krigszon. När de skadade skulle undsättas kom tårgas över oss. Varifrån vet vi inte. Måtte alla kurder bevara sitt lugn och inte låta sig provoceras. HDP:s fredliga strategi är så framgångsrik i denna valrörelse, kommenterade Diyarbakirbon Mahmut Şimşek, som befann sig nära en av explosionerna.
HDP-ledaren Selahattin Demirtaş, som också undkommit ett annat attentat mot partiets kontor i Mersin, manade till lugn efter explosionerna i Diyarbakir.

– Vad som än sker, behöver Turkiet fred, löd hans budskap.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. Foto: UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons

Attentaten mot HDP:s valrörelse har varit många.

– Varför riktas våldet mot bara HDP? Varför skyddar inte staten deras valmöten? Bomberna i Diyarbakir var droppen. Jag kan inte rösta på AKP denna gång, säger Rojat Ateş, verksam i regeringspartiet, AKP:s lokalavdelning i Hasankeyf i kurddominerade sydöstra Turkiet. Feleknaz Uca, yazidisk HDP-kandidat i Diyarbakir, säger att partiledningen under hela valrörelsen har manat sina väljare till återhållsamhet. Hon, som själv är född i Tyskland och tidigare EU-parlamentariker för tyska Die Linke (Vänstern), hävdar att HDP:s inträde i parlamentet är sista chansen att nå en fredlig lösning av Turkiets kurdfråga.

Feleknaz Uca menar att endast massivt valfusk kan hindra HDP från att komma in i parlamentet.

– Vi räknar med att få mellan 13-15 procent av rösterna i hela landet.
Skulle HDP hamna under parlamentets hårda tioprocentsspärr nationellt får partiet inte ett enda mandat, inte heller om de segrar överlägset i kurddominerade sydöstra Turkiet. I så fall går alla HDP:s tänkta mandat till näst bästa parti i respektive valkrets och det betyder ofta till AKP.
– Om HDP hamnar utanför parlamentet väntar kaos över hela Turkiet. De ansvariga för detta kaos blir Erdoğan, premiärminister Davutoğlu och AKP:are som stoppat fredsförhandlingarna mellan staten och Öcalan, säger Feleknaz Uca.

Tidigare under valrörelsen har gatorna i Diyarbakir, provinshuvudstad i sydöst, fyllts av HDP-sympatisörer som har känt sig säkra på att deras parti ska bli parlamentets fjärde parti. Det i sin tur kan tvinga regeringspartiet AKP ändra sina ritningar.

Annons
Annons

Människor vallfärdar till den plats i Diyarbakir där en explosion dränkte HDPs valspurt i blod. Kurdiska ledare manar sina anhängare till lugn samtidigt som sårade som vi träffar på gatorna skyller bomben på regeringspartiet AKP och president Erdogan.

Foto: Stefan Bladh

AKP går till val på att skapa ett presidentstyre under den direktvalde Recep Tayyip Erdoğan. Turkiets medborgare antingen hatar eller älskar honom. Han klämmer hårdhänt åt sina kritiker och har nu senast stämt CHP-ledaren Kemal Kiliçdaroğlu, sedan denne raljerande hävdat att presidentens nya vräkiga palats ska ha förgyllda toasitsar.

Alla tre oppositionspartier vill stoppa Erdoğans presidentstyre. Många AKP-kritiker hoppas att de i och med valet ska förhindra en total ”erdoganisering” av landet. Men Soli Özel, skarp kolumnist på Habertürk, strör några nypor salt i oppositionsväljarnas förhoppningar.

–Detta är AKP:s fjärde parlamentsval. Även om regeringspartiet går bakåt kommer de att få 40 procent eller mer av rösterna. AKP håller ett rejält grepp över minst en tredjedel av befolkningen.
Oppositionen är inte kapabel att skapa ett verkligt alternativ. Politiskt är Turkiet delat i fyra poler. Valet står mellan regeringspartiet AKP, som fått alltmer sunniislamisk profil, sekularisternas CHP, turknationalisternas MHP och det
prokurdiska HDP.
I republiken finns också en tydlig geografisk uppdelning. I de flesta valdistrikt slåss AKP bara mot ett parti: Vid Egeiska havet mot CHP, i inlandet mot MHP och i det kurddominerade sydöst mot HDP.

Människor vallfärdar till den plats i Diyarbakir där en explosion dränkte HDPs  valspurt i blod. Kurdiska ledare manar sina anhängare till lugn samtidigt som sårade som vi träffar på gatorna skyller bomben på regeringspartiet AKP och president Erdogan.
Människor vallfärdar till den plats i Diyarbakir där en explosion dränkte HDPs valspurt i blod. Kurdiska ledare manar sina anhängare till lugn samtidigt som sårade som vi träffar på gatorna skyller bomben på regeringspartiet AKP och president Erdogan. Foto: Stefan Bladh
Annons
Annons

Medelålders Özgün är en inbiten CHP-väljare, som jobbar på skönhetssalong i Izmir vid Egeiska havet. Hon har svårt att bestämma om hon önskar sig tre eller fyra partier i parlamentet:
– På ett sätt gillar jag inte tanken på att HDP kommer in, men å andra sidan vore det bra, för det betyder att AKP försvagas, säger Özgün, innan hon skyndar vidare på en av Istanbuls dyraste shoppinggator.

Frågan om presidentmakt är avgjord i praktiken, anser hon:
– Erdoğan är redan en diktator.Turkiska väljare som övervägt att rösta på HDP tilltalas av partiets moderna framtoning.

– 248 av våra 550 kandidater är kvinnor, framhåller Feleknaz Uca och säger att partiet lyfter fram Turkiets religiösa och etniska mångfald. På kandidatlistan finns även en armenier.
Många turkiska väljare har tagit intryck av Demirtaş förmåga att bevara sitt lugn i skarpt läge. Bedömaren Soli Özel utgår från att även den livstidsdömde PKK-ledaren Abdullah Öcalan står bakom denna ickevåldslinje.

Men tvehågsna turkar, som kan avgöra valet, bekymras ändå över kopplingarna – dolda eller synliga – mellan HDP och den förbjudna kurdiska rörelsen PKK.

Om de tvehågsna hade begett sig till Diyarbakirs Gamla stad häromkvällen hade de sett ungdomar rada upp sig i en kurdisk ringdans framför Stora moskén. De hade sett de dansande röra sig till en rytmisk sång som hyllade ”vår dröm” PKK och dess väpnade gren. Flera i ringdansen viftade med flaggor på PKK-ledaren Öcalan i bred mustasch.
Men när Demirtaş, som söker stöd i hela Turkiet, höll sitt sista stora valmöte i Istanbul inför ett par hundratusen människor var alla flaggor med Öcalan bortstädade. På HDP:s partihögkvarter i Diyarbakir hänger däremot bilder av Öcalan i vart och vartannat rum.

Annons
Annons

–Erdoğan är vår schejk, utbrister Zeynep, ung AKP-kvinna, klädd i mörkrosa sidensjal, på väg in till Erdoğans massmöte, där den osmanske sultanen Mehmets erövring av Istanbul år 1453 högtidlighålls.

Foto: Stefan Bladh

– På en del HDP-möten syns turkiska flaggor och bilder av Öcalan tillsammans. Helt utan problem, säger Feleknaz Uca.
I regeringspartiets högkvarter i Diyarbakir hänger i stället ett jättelikt porträtt av AKP:s partiordförande, premiärminister
Ahmet Davutoğlu, som kommer att förlora jobbet om regeringspartiets plan på presidentstyre går i lås.
AKP:s distriktsorförande Muhammed Akar ställer upp på presidentstyret.

– Erdoğan är direktvald av folket. Det ger honom styrka. Med dagens författning finns en inbyggd konflikt mellan president- och premiärministerposten.

–Erdoğan är vår schejk, utbrister Zeynep, ung AKP-kvinna, klädd i mörkrosa sidensjal, på väg in till Erdoğans massmöte, där den osmanske sultanen Mehmets erövring av Istanbul år 1453 högtidlighålls.
–Erdoğan är vår schejk, utbrister Zeynep, ung AKP-kvinna, klädd i mörkrosa sidensjal, på väg in till Erdoğans massmöte, där den osmanske sultanen Mehmets erövring av Istanbul år 1453 högtidlighålls. Foto: Stefan Bladh

Men kommentatorn Soli Özel i Istanbul menar att premiärminister Davutoğlu gjort en nolla av sig själv genom att gå till val på ett program som kan göra hans post överflödig.
I AKP:s gamla garde finns personer som privat visar sitt missnöje med presidentens auktoritära stil, Syrienpolitik eller grova språk.
– Men ingen i AKP har utmärkt sig för att visa civilkurage öppet, noterar Soli Özel vasst.
Erdoğan kan mobilisera miljontals väljare, som följer honom i alla väder och som gillar när han tvålar till sina rivaler eller kritiska journalister, allt från New York Times till inhemska publicister.

– Erdoğan är vår schejk, utbrister Zeynep, ung AKP-kvinna, klädd i mörkrosa sidensjal, på väg in till Erdoğans massmöte, där den osmanske sultanen Mehmets erövring av Istanbul år 1453 högtidlighålls.

Annons
Annons

Över våra huvuden flyger stridsflygplan i djärva loopar och formationer. I folkhavet fladdrar en svart flagga som liknar Nusrafrontens, syrisk gren av al-Qaida.

**Zeynap rycker på axlarna **över denna svarta flagga på Erdoğans gigantiska möte.

– Jag associerar inte den till jihadister, utan till islam. Varför skulle jag bli provocerad av en sådan flagga? undrar Zeynep.

Kritiker hävdar att AKP-regeringen har låtit jihadister i Syrien föra över vapen och krigare. Tidningen Cumhuriyet publicerade nyligen en film om sades avslöja en vapenlast i den turkiska underrättelsetjänstens lastbilar. Men det fick Erdoğan att anklaga
Cumhuriyet för spioneri. En åklagare kräver nu livstids fängelse för tidningens chefredaktör.
Även om många turkar misstror HDP:s avsikter, finns andra som avskyr Erdoğan mer än de fruktar kurdernas politiska ambitioner.
– Och så finns det turkiska väljare som tänker strategiskt och vill ha ett parlament med fyra partier och större mångfald, säger Soli Özel, professor och kolumnist. Han tänker själv gå upp klockan sex idag för att vara frivillig valobservatör i detta avgörande val.

Vad gäller saken?

Söndagens parlamentsval i Turkiet handlar främst om två saker: Om AKP ska få tillräckligt med mandat för att ändra författningen och om HDP ska klara sig över tioprocentsspärren. Detta hänger ihop. Valets utgång beror sannolikt på valdeltagandet. Ett högt valdeltagande kan gynna AKP. Cirka 600 000-700 000 väljare
kommer att avgöra resultatet, spår bedömare. Nästa parlament kommer att bestå av tre eller fyra partier. Om det blir fyra partier är det inte säkert att AKP kan bilda regering på egen hand. Om det blir tre partier blir frågan om AKP får tillräcklig majoritet för att lägga fram förslag på en författningsförändring till en folkomröstning (för det krävs minst 330 mandat). Om HDP hamnar under tröskeln är frågan om kurder kommer att sätta i gång civil olydnad – och hur regeringen svarar på det. Somliga talar om risken för ett nytt inbördeskrig.Turkiska opinionsinstitutet anses sällan vara tillförlitliga. Men Konda, som har EU-kommissionen bland sina uppdragsgivare, spår att HDP klarar sig över tioprocentsspärren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons