Annons

Sjukhuschef larmade om risker i vården – tvingas bort

Södersjukhuset i Stockholm brottas med svår personalbrist, stängda vårdplatser och oanvända operationssalar. Men när sjukhusets vd larmade om riskerna för patientsäkerheten fick han lämna sin tjänst.

– Förtroendet raseras när man tystar en chef som vågar säga som det är, säger Clara Strömberg, läkare på Södersjukhuset.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Läkare på SöS.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Överläkare Jonas Malmstedt och Akil Awad, ST-läkare.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

Läkare på SöS.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Läkare på SöS.
Läkare på SöS. Foto: Tomas Oneborg

I en lokal på Södersjukhuset (SöS) träffar SvD en stor grupp läkare som är upprörda över petningen av Södersjukhusets vd Tomas Movin.

Strax före sommaren talade han klarspråk om vårdkrisen just på SöS.

– Hans brandskrift om läget blev för känsligt för centrala tjänstemän och politiker och därför flyttas han. Det ska tystas ner särskilt om någon erkänner att det finns risker med patientsäkerheten, säger Jonas Malmstedt, läkare på kirurgen.

Tomas Movin skräder själv inte orden i ett yttrande inför budgeten 2018. Han talar ut om kärva ekonomiska ramar, dyra viten från Arbetsmiljöverket, försenade investeringar och den svåra utmaningen att ta emot tiotusentals nya patienter från Karolinska – och det närmast hopplösa i att rekrytera personal.

Annons
Annons

Överläkare Jonas Malmstedt och Akil Awad, ST-läkare.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Han tar också upp frågan om risker för patienterna. I ett kort perspektiv är patientsäkerhet och kvalitet inte hotade, men redan inom ett år bedöms avgörande kapacitetsproblem slå mot sjukhusets produktion. Och gapet mellan ambition och ekonomiska medel kan i värsta fall leda till att patienter blir utan vård.

Man centraliserar och tar bort våra lokala jouravtal och man avsätter chefer som man vill.

En tid efter Movins yttrande, i september, meddelade landstingsdirektören Malin Frenning att det behövs ett nytt ledarskap på Sös.

Tomas Movin flyttas in centralt i landstinget medan Mikael Runsiö från Södertälje sjukhus är ny vd.

Clara Strömberg, ordförande för sjukhusets läkarförening, anser att Stockholmslandstinget blivit alltmer toppstyrt.

– Man centraliserar och tar bort våra lokala jouravtal och man avsätter chefer som man vill. Starka företrädare för verksamheten ska bort, säger hon.

Skyddsombudet på akuten Mitra Mehrabi menar att larmrapporten måste tas på allvar, annars försvinner förtroendet för den nya sjukhusledningen.

– Farhågorna för patientsäkerheten finns ju där, det kan man inte sitta i landstingshuset och sopa under mattan. Vi är vuxna erfarna människor som jobbar här och som vet att vi redan tummar på kvaliteten och tvingas ta kalkylerade risker med patienterna, säger hon.

Överläkare Jonas Malmstedt och Akil Awad, ST-läkare.
Överläkare Jonas Malmstedt och Akil Awad, ST-läkare. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Akil Awad, ST-läkare, är övertygad om att den uppkomna förtroendekrisen går ut över vården.

– Bland oss som jobbar på golvet känner vi igen oss i den beskrivning som ges i rapporten. Säkerhetsmarginalerna blir allt mindre och det drabbar patienterna. Det skapar etisk stress och en känsla av maktlöshet.

Själv säger Tomas Movin att han gärna fortsatt på Sös.

– Initiativet att flytta på mig till en central tjänst kom från landstingsdirektören. Jag vet inte riktigt varför eller om min text spelat någon roll, säger han till SvD.

Ingen ansvarig allianspolitiker vill uttala sig utan hänvisar till landstingsdirektören Malin Frenning. Hon håller inte med om att Tomas Movin petats från Södersjukhuset eftersom han kritiserat den förda politiken.

Det är första gången jag hör att de reagerat så starkt på Sös.

– Vi måste ha rätt ledare vid varje givet tillfälle och att Tomas Movin ska arbeta centralt i landstinget kom efter en dialog med honom. Men ytterst är beslutet mitt, säger hon och tillägger:

– Omflyttningen beror inte på vad någon skrivit i ett yttrande. Det har inte funnits på min karta överhuvudtaget som en orsak till den här förändringen. Men nu går vi in i en ny fas och då behöver vi ha ett nytt ledarskap med en stark genomförandekraft.

Tomas Movin varnar för att patientsäkerheten kan komma i fara genom brist på resurser och personal. Delar du hans farhågor?

– Jag lyssnar på alla synpunkter och har gjort prioriteringar i budgethanteringen. Jag gör aldrig avkall på patientsäkerheten.

Hur ska du återfå läkarföreningens förtroende?

– Det är första gången jag hör att de reagerat så starkt på Sös, men de får gärna ha en dialog med mig. Men också ge den nye vd:n en chans, säger Malin Frenning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons