Annons

Efterfrågan på vapen ökar – omsatte 3 600 miljarder

Vapenförsäljningen i världen fortsätter öka – 2017 omsatte den rekordhöga 3 600 miljarder kronor, enligt en ny rapport från forskningsinstitutet Sipri. Det är framför allt USA och Ryssland som driver på men även många andra länder bygger upp både sin militära kapacitet och sin försvarsindustri.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lockheed Martin är världens största försvarsindustriföretag, mycket tack vare nya stridsflygplanet F-35 som köps av USA, Norge, Danmark och en rad andra länder.

Foto: Randy A. Crites/Lockheed Martin

Lockheed Martin är världens största försvarsindustriföretag, mycket tack vare nya stridsflygplanet F-35 som köps av USA, Norge, Danmark och en rad andra länder.

Foto: Randy A. Crites/Lockheed Martin
Lockheed Martin är världens största försvarsindustriföretag, mycket tack vare nya stridsflygplanet F-35 som köps av USA, Norge, Danmark och en rad andra länder.
Lockheed Martin är världens största försvarsindustriföretag, mycket tack vare nya stridsflygplanet F-35 som köps av USA, Norge, Danmark och en rad andra länder. Foto: Randy A. Crites/Lockheed Martin

De 100 största försvarsindustriföretagen sålde under 2017 vapen och annan militär utrustning för närmare 400 miljarder dollar (3 600 miljarder kronor). Det uppger Sipri, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, i en ny rapport.

Det innebär att försäljningen ökat med 2,5 procent från föregående år. Jämfört med för 15 år sen är det en uppgång på över 40 procent.

I vanlig ordning dominerar USA. Landet är världens i särklass största militärmakt och står på egen hand för drygt en tredjedel av alla militärutgifter.

President Donald Trump har dessutom drivit upp försvarssatsningarna och det lär gynna den amerikanska försvarsindustrin även framöver. Den är redan överlägset störst och står för 57 procent av alla vapen och annan militär utrustning som säljs i världen.

Annons
Annons

Även Ryssland har ökat sina satsningar. Landet håller på med en stor modernisering av sitt försvar och det har drivit på den ryska försvarsindustrin.

Enligt Sipris rapport har de ryska företagen ökat sin vapenhandel väsentligt sedan 2011. Det gör att Ryssland nu gått om Storbritannien och blivit världens näst största vapenproducent.

För första gången kommer nu också ett ryskt företag, Almaz-Antey som tillverkar luftförsvarssystem, med på tio-i-topp-listan. Fast nu verkar den tidigare ryska uppgången bromsa in.

– Allt tyder på att Rysslands höjning av militärutgifterna upphört. Vi kommer knappast heller att få se någon större ökning av de ryska företagens vapenförsäljning framöver, säger Pieter Wezeman forskare på Sipri med inriktning på vapen och militärutgifter.

Sverige har en förhållandevis stor försvarsindustri. Dessutom har Saab, det i särklass största svenska försvarsindustriföretaget, fått viktiga beställningar på stridsflygplan och ubåtar de senaste åren.

Men i Sipris sammanställning över de hundra största försvarsindustriföretagen åker Saab ändå ned på listan. Bolaget hamnar under 2017 på plats 36, efter att året före ha legat på plats 30.

Konkurrensen lär också öka framöver. Flera rätt stora länder har högt ställda ambitioner för sin försvarsindustri och dit räknas bland annat Turkiet, Sydkorea, Indien och Japan.

– Det är flera länder som försöker bygga upp en försvarsindustri och få fram egna produkter. Ofta gör de det i samarbete med europeiska eller amerikanska företag, säger Pieter Wezeman.

Det handlar delvis om att de ser nya exportmöjligheter men än mer om att de vill säkra sin egen militära förmåga genom att expandera den inhemska försvarsindustrin. 

Annons
Annons

Överlag verkar det inte vara mycket som tyder på att det ska bli någon lugnare utveckling de närmaste åren.

– I Europa och USA bygger man upp den militära kapaciteten igen. Till det kommer konflikterna i Mellanöstern och kring Sydkinesiska sjön. Baserat på den utvecklingen får man nog anta att efterfrågan på vapen, annan militär utrustning och militära tjänster fortsätter öka, säger Pieter Wezeman.

När det gäller utvecklingen för försvarsindustrin finns det en stor osäkerhetsfaktor i Sipri:s rapport: Kina.

President Xi Jinping satsar stort på att modernisera militären och bygger upp den inhemska försvarsindustrin. Men enligt Sipri är uppgifterna kring den kinesiska försvarsindustrin så osäkra att de inte kan tas med i deras globala rapport.

En grov uppskattning pekar ändå på att tre kinesiska försvarsindustriföretag är så stora att de skulle ta sig in på den globala tio-i-topp-listan. Ytterligare sju kinesiska företag skulle antagligen komma med på listan över de hundra största försvarsindustriföretagen.

Nu kan det ibland låta som att den globala försvarsindustrin är gigantisk, men i jämförelse med andra industrier är den relativt liten.

Det i särklass största försvarsindustriföretaget, amerikanska Lockheed Martin, hade under förra året en försäljning på 51 miljarder dollar (av det var 88 procent vapen). Apple sålde samtidigt mobiler, datorer med mera för fem gånger mer.

Sipri gör en annan jämförelse och tittar på de 15 största tillverkningsföretagen, en bred nisch som domineras av bilföretag och it-bolag. De har tillsammans en försäljning som är tio gånger större än de 15 största försvarsindustriföretagen.

Japanska Toyota har till exempel på egen hand en större bilförsäljning än vad de 15 största försvarsindustriföretagen tillsammans får ihop.

De största försvarsindustriföretagen
LandVapenförsäljning i miljarder dollar*
1Lockheed MartinUSA44,9
2BoeingUSA26,9
3RaytheonUSA23,9
4BAE SystemsStorbritannien22,9
5Northrop GrummanUSA22,4
6General DynamicsUSA19,5
7AirbusFrankrike-Tyskland11,3
8ThalesFrankrike9
9LeonardoItalien8,9
10Almaz-AnteyRyssland8,6
36SaabSverige2,7
*Företagens försäljning till den civila marknaden ingår inte.Källa: Sipri
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons