Annons

Johanne Hildebrandt:Eftergiftspolitiken mot IS måste ta slut

Alice Bah Kuhnke.
Alice Bah Kuhnke. Foto: Thomas Johansson/TT
Under strecket
Publicerad

Det är häpnadsväckande att Alice Bah Kuhnke inte fått sparken efter sitt haveri i SVT Agenda. Att en minister ansvarig för arbetet mot våldsbejakande extremism inte har aning om hur arbetet bedrivs, eller rättare sagt inte bedrivs, är en katastrof. För det handlar om liv och död, rikets säkerhet och respekt för terrorsektens offer.

Säpo pekar ut terrorism som det största hotet mot Sverige. Vi har exporterat drygt 300 terrorister till IS och drygt 150 har återvänt. Två av dessa har varit inblandade i terrorattackerna i Paris och Bryssel men inte ens detta verkar ha fått demokratiministern att intressera sig för sitt ansvarsområde.

Däremot utnämnde hon Anna Carlstedt till ny samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon kommer från Röda korset, som misslyckades att sköta hjälptelefonen mot extremism, och ägnar sig åt mjuka frågor som demokratiutveckling och utbildning. Den svåra operativa delen lämnas därhän. Vem åker ut till kommunerna och frågar dem vad de behöver för hjälp med återvändande IS-terrorister? Vem arbetar i de radikala miljöerna där rekryteringen sker? Bah Kuhnke vet inte ens att Göteborg, där flest terrorresenärer rest från, inte har några insatser alls mot återvändare. Ansvaret kastas fram och tillbaka och ingen verkar ha koll.

Annons
Annons

Hillevi Engström, som var nationell samordnare mot våldsbejakande extremism en kort sväng, twittrade att sekretessreglerna gör att varken kommuner eller lokal polis får kännedom om återvändande IS-terrorister. Det går alltså utmärkt att utan straff åka iväg och hjälpa världens värsta terrorsekt i slaktandet, lyfta lite bidrag under tiden och sedan återvända till Sverige.

Vilka signaler ger denna eftergiftspolitik till dem som fått sina familjer mördande, blivit våldtagna och/eller mist allt i livet? Hur kan någon motivera för offren att det inte är kriminellt att ha samröre med IS och att de som stöttat dem ostraffade kan gå runt på svenska gator? Ingen kan ju påstå att man inget visste om terrorsektens bestialiteter.

Statsminister Löfven verkar inte ta saken på allvar eftersom han lagt ansvar på Kulturdepartementet och Miljöpartiet, vilket är märkligt särskilt med tanke på det sistnämndas säkerhetsriskskandaler. Tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan umgicks till exempel otvunget med de fascistiska Grå vargarna och fick sparken. Just nu försöker MP dölja detaljerna om att de sparkat en av sina tjänstemän för att han hade nära kontakter med Ryssland.

Historiens dom kommer bli hård över att amatörer och sabotörer tillåtits hantera en av samhällets viktigaste och farligaste frågor, men nu får det vara nog. Haveriet måste styras upp. Kalla in experterna. Ta IS-återvändarna på allvar. För allas vår säkerhets skull.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons