Annons
Kommentar

Tomas Lundin:Egen majoritet – men kan Mitsotakis leverera?

Greklands nya premiärminister Kyriakos Mitsotakis.
Greklands nya premiärminister Kyriakos Mitsotakis. Foto: Petros Giannakouris/TT

Maktskiftet i Grekland är ett gyllene tillfälle att kickstarta det krisdrabbade landet. Men ska Kyriakos Mitsotakis lyckas måste han banta byråkratin och stävja svågerpolitiken – och få det egna partiet med sig.

Under strecket
Publicerad

Kyriakos Mitsotakis gör allt för utnyttja dundersegerns momentum. Bara timmar efter valet, som gav konservativa Ny Demokrati en egen majoritet med 158 av parlamentets 300 platser, svors den nya regeringen in. Nu gäller det att fortsätta i samma takt, innan de bevarande krafter i partiet formerar sig.

Ny Demokrati är partiet som åren före Greklandskrisen satte sprätt på pengarna, lät byråkratin växa och lovade jobb och offentliga uppdrag i utbyte mot politiskt stöd. Dessförinnan var det socialdemokraterna Pasok som lät utgifterna skena.

Ingen drog i nödbromsen, och Grekland rusade mot avgrunden. Det slutade med hundratals miljarder i nödlån, förödmjukande styrning av långivare och brutala krisåtgärder.

Grekland har lärt sig läxan när det gäller skuldpolitiken. Alla vet att landet inte har råd att leva över sina tillgångar Men frågan är om det berett att öppna skyddade sektorer för konkurrens, privatisera och göra upp med årtionden av nepotism.

På valnatten upprepade Kyriakos Mitsotakis sina vallöften:

– Vad jag har lovat är sänkta skatter, mer investeringar för fler och bättre jobb och tillväxt som skapar bättre löner och högre pensioner i en välfungerande stat.

Annons
Annons

I första hand måste kraven från långivarna omförhandlas.

Sedan valnatten har han ett starkt politiskt mandat att genomföra allt detta. Förväntningarna är höga, framför allt i näringslivet men också i befolkningen där arbetslösheten på 18 procent, de höga skatterna och de sänkta pensionerna har fått många av förtvivla.

Vad kan då Kyriakos Mitsotakis åstadkomma?

Allt hänger på att han agerar snabbt och konsekvent och får med sig de internationella långivarna – EU och Internationella valutafonden – på ett paket av konjunkturstimulanser.

I första hand måste kraven från långivarna omförhandlas. Grekland som fortfarande står under övervakning har åtagit sig att ha ett primärt budgetöverskott – alltså exklusive räntebetalningar – på 3,5 procent fram till 2022 och därefter på 2,2 procent. Det står helt uppenbart i strid med löftet att sänka både inkomstskatten och bolagsskatten – den senare från 28 procent till 20 procent .

Likaså kan han försöka få till stånd en skuldavskrivning, något som Internationella valutafonden länge sett som en förutsättning för att få fart på den grekiska ekonomin. Hans manöverutrymme skulle i så fall öka massivt.

Vad talar för att han ska lyckas?

Förutsättningarna är bättre än någonsin. Marknadernas förtroende växer sedan ett bra tag tillbaka. Det visar de sjunkande räntorna som den grekiska staten tvingas betala. Dessutom växer ekonomin, inte stark men relativt stadig, och exporten ökar.

Kyriakos har en helt annan profil.

Men det viktigaste är att Kyriakos Mitsotakis och Ny Demokrati inte bara kan styra och bestämma i parlamentet utan också sitter vid makten i flertalet regioner och i storstäder som Aten.

Annons
Annons

Mitsotakis är en politiker som inte kommer från partiets innersta cirklar, trots att dynastin Mitsotakis sedan årtionden hör till landets politiskt mest inflytelserika. Kyriakos far Konstantinos Mitsotakis var premiärminister 1990–1993 och hans syster Dora Bakoyanni har varit utrikesminister. Hennes son Kostas är i dag borgmästare i Aten.

Kyriakos har en helt annan profil. Han har studerat ekonomi vid elituniversiteten Harvard och Stanford, jobbat för konsultfirman McKinsey i London och senare i bank- och investmentbranschen i Aten.

Politiker blev han först 2003 och partiledare så sent som 2016 då han tog över Ny Demokrati, ett parti som omväxlande med socialdemokratiska Pasok vant sig vid att sitta vid makten sedan militärjuntans fall 1974 och som vid varje maktskifte bytt ut större delen av statsapparaten för att gynna politiska vänner.

Kyriakos Mitsotakis är främmande för denna kultur. Han kommer från en helt annan värld och är snarare teknokrat än slipad maktpolitiker. Detta skapar chanser men också risker. Långivarnas sympatier har han. Men i partiet är han inte oomstridd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons