Annons

”Hur kan kungen ha militär uniform vid dop?”

Sofia Larsson kastar ljus över kungens klädval med hjälp av hovet. Illustration: Thomas Molén
Sofia Larsson kastar ljus över kungens klädval med hjälp av hovet. Illustration: Thomas Molén

Militär symbolik kan leda tankarna till krig – kanske inte det mest önskvärda vid ett dop. ”Är det fråga om en gammal ogenomtänkt tradition?”, undrar ”Civilist”. Etikettexperten svarar.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Jag har vid de senaste dopen i kungahuset uppmärksammat att Sveriges kung vid dessa tillfällen har närvarat iförd militär uniform.

För mig är ett dop en synnerligen civil angelägenhet som rimligen borde genomföras utan närvaro av militär symbolik. Det vore enligt min mening naturligare att kungen bar civila kläder. Är det fråga om en gammal ogenomtänkt tradition? Kan Svenska Dagbladet kasta ljus över det egendomliga klädvalet?

/Civilist

Sofia Larsson: Absolut, det ska vi försöka kasta lite ljus över. Enligt Kungliga hovstaternas informationsavdelning är förklaringen att kungliga dop räknas som statsceremonier.

”Det är tradition i Sverige att H.M. Konungen, för att framhäva tillfällets högtidlighet, bär militär högtidsdräkt vid statsceremonier, som till exempel kungliga dop, bröllop och begravningar. Inkommande statsbesök och när utländska ambassadörer tas emot i audiens är andra tillfällen då Kungen bär paraduniform”, skriver informationssekreterare Johan Tegel i en kommentar till Uppförandekoden.

Är man, som Kungen, officer och även Försvarsmaktens främste representant, innebär det att man har uniform.

Annons
Annons

Gällande dop så bars uniform till exempel även när vår nuvarande konung döptes 1946, vid hans fars dop 1906, liksom farfadern Gustaf VI Adolfs dop 1882, och så vidare. I Norge förhåller det sig likadant.

”Med tanke på Kungens sjöofficersbakgrund är paraddräkt för honom så gott som alltid amiralsuniform tillsammans med Serafimerorden i band om axeln, Svärdsorden i band om halsen samt kraschaner för Serafimeroden, Vasaorden samt svenska och norska kungliga minnesmedaljer”, skriver Johan Tegel.

”Dop är, tillsammans med bröllop och begravningar, bland de högtidligaste ceremonier vi har – då sätter man ju på sig det finaste man har för att hedra tillfället. Är man, som Kungen, officer och även Försvarsmaktens främste representant, innebär det att man har uniform.”

Som du förstår är det hela alltså en traditionstyngd affär, som nog inte lämnar särskilt mycket rum för någons personliga tycke och smak. Men jag kan absolut förstå din synpunkt. Även om en militäruniform kan vara vacker i sig så kan den ju också föra tankarna till krig, lidande och död. Och det kanske inte är något man vill riskera när man firar att en liten bebis välkomnas in i en församlings gemenskap.

Dopet har gått från att vara ett majoritetsbeteende till ett individuellt beslut.

Dop är för övrigt en tradition som är på nedgång i Sverige, visar Svenska kyrkans rapport ”Dop i förändring” som publicerades i höstas. Enligt den skedde 2011 ett trendbrott då andelen nyfödda barn som döptes inom Svenska kyrkan för första gången var mindre än hälften. År 2018 var andelen 37 procent.

Dopet har gått från att vara ett majoritetsbeteende till ett individuellt beslut, konstaterar kyrkan.

En gissning är väl att vi i framtiden kommer att se ännu färre dop. För den som ändå vill högtidlighålla barnets namngivning finns ju alternativet att anordna en mer inofficiell ceremoni, där föräldrarna är helt fria att utforma ramarna – och klädkoden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons