Annons

Innan träden fallerEgerbladh låter skogen dansa och träden tala

Mikael Dahl och Elin Bornell i ”Innan träden faller”.
Mikael Dahl och Elin Bornell i ”Innan träden faller”. Foto: Amelia Bordahl

Klok, rolig och intelligent dansdramatik om människor, träd och miljö. Birgitta Egerbladh intar Borås stadsteater med en energiladdad koreograferad skröna om klimatångest – byggd på Shakespearetexter.

Under strecket
Publicerad

Annika Nordin och Mikael Dahl.

Foto: Amelia Bordahl Bild 1 av 1

Innan träden faller

Genre
Teater
Regi
Birgitta Egerbladh
Medverkande
Elin Bornell, Mikael Dahl, Lennart Eriksson, Annika Nordin, Jim De Block, Nassim Meki
Var
Borås stadsteater
Text
Birgitta Egerbladh
Koreografi
Birgitta Egerbladh

Texter: William Shakespeare Dramaturg: Marie Person Hedenius Scenografi: Katrin Brännström Kostym: Linn Wara

Ur led är tiden – och inte bara tiden, utan också naturen. Jorden har feber, den vrider och vänder sig. Människan ser panikartat på hur sommaren torkar bort, hur vintern fylls av stormar. Det existerar ju egentligen ingen absolut gräns mellan människan och naturen. Den påverkas av oss, vi låter den eka våra emotioner. Vi har en speciell förmåga att låta väder spegla känslotillstånd. Nu mulnar samtiden. Vi är rädda.

Birgitta Egerbladh dansar sig fram över svenska teaterscener. Hon skapar en helt egen koreografisk scenkonst, tar sig an ämnen och författarskap och ger dem sitt specifika uttryck: musikaliska och dansanta former som går utöver, eller förstärker, ord och språk. Hon lär ensembler hur man uttrycker sig med kropp och rörelser. Hon skapar plastiska universum med egen logik där hon förlöser skådespelarna.

Borås stadsteater är adressen för tillfället. Här vill hon undersöka hur Shakespeares texter förhåller sig till miljön och klimatet. Det sena 1500- och tidiga 1600-talet var ju drabbat av en köldvåg som han skildrar genom flera pjäser. Shakespeares sätt att ofta använda skogen som symbol för frihet gör honom extra känslig för förändringar: typisk är hur älvorna Oberon och Titania grälar sig genom ”En midsommarnattsdröm”. Deras osämja får förklara att naturen plötsligt slår knut på sig själv.

Annons
Annons

Annika Nordin och Mikael Dahl.

Foto: Amelia Bordahl Bild 1 av 1

Över scenen hänger en enorm tall, majestätisk men horisontell – som en våg och en axel. Här rör sig fyra aktörer och två dansare medan de ständigt gör sina erfarenheter till varandras. Skådespelarna lär sig rörelseenergi, hitta gester men också att släppa den trygga realismen. Egerbladh skapar rum där kroppar blir egna, intelligenta referensramar.

Annika Nordin och Mikael Dahl.
Annika Nordin och Mikael Dahl. Foto: Amelia Bordahl

Iscensättningen är inte någon sträng domedagspredikan, den vill fånga en oro men är också delvis utgöra en självrannsakan om plast, avfall och konsumtion. Dock får också förälskelsen plats på scenen. Egerbladh undersöker dess egen natur, hur Shakespeares verser hyllar och förstår den. Stycket är inte alarmistiskt, det innehåller också tro på kärlek och drömmar.

”Innan träden faller” är en fysisk skröna om träd och människor, och om rötter som söker sig ner genom tiden och rastlösheten. Uppsättningen innehåller också aforistiska texter av skogvaktaren Peter Wohlleben med mängder av allmän trädkunskap. Musikvalen förstärker känslan av förundran inför hur miljön förändras men också av en lekfull terapeutisk humor. Schubert och Vivaldi blandas med 1960-talsschlager och toner av Birgitta Egerbladh själv. Även om slutet, med sina högar av sopor, är dystert behöver ingenting vara entydigt. Tack och lov.

Birgitta Egerbladh, med dramaturgen Marie Persson Hedenius, klipper och klistrar Shakespearecitat. Ensemblen är med och bygger uppsättningen och förtydligar sig själv genom den dansanta formen. Här kan män bli kvinnor och tvärtom medan män brottas med sig själva. Ibland är rösterna för svaga, som om all kraft går till att styra stegen. Här går det ju undan. Ensemblen hittar ändå skickligt balansen mellan förtvivlan och hopp: mellan att skildra en nutid där årstiderna löper amok, och en framtid där skogen ännu löftesrikt lever och andas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons